Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

EΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

 






ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ, 9Η ΜΠ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ
Αφιέρωμα στον ΑΘΛΙΟ τρόπο που η Ελληνική Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της «τιμούν» αυτούς που έπεσαν στο πεδίο της μάχης για την τιμή και την ελευθερία της Ελλάδας
1ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΜΑΧΗ ΣΚΡΑ
Η μάχη του Σκρα διεξήχθη τη 17 Μαΐου 1918 (παλαιό ημερολόγιο) στο Μακεδονικό Μέτωπο. Η διεξαγωγή της κύριας μάχης έλαβε χώρα στην περιοχή του υψώματος Σκρα ντι Λέγκεν (γαλλική ονοματοδοσία). Το ύψωμα βρίσκεται μεταξύ των ελληνοσκοπιανών συνόρων και της επαρχιακής οδού Έδεσσα – Φούστανη – Νότια – Σκρα – Εύζωνοι, περί τα 10 χιλιόμετρα Δυτικά του χωριού Σκρα. Η τοποθεσία Σκρα ντι Λέγκεν είχε οχυρωθεί ισχυρά από τους Βουλγάρους με πολλαπλές γραμμές χαρακωμάτων ορθίως βάλλοντος, πολυβολεία, πολλαπλές γραμμές συρματοπλεγμάτων, χαρακώματα συγκοινωνίας, σκέπαστρα (καταφύγια) βομβαρδισμού και πολλά έργα μόνιμης οχύρωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επί της τοποθεσίας Σκρα ντι Λέγκεν αμύνονταν το 49ο και το 54ο Βουλγαρικά Συντάγματα Πεζικού, που υποστηρίζονταν από ισχυρό πυροβολικό (32 βουλγαρικά πυροβόλα συνελήφθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις).
Η αποστολή της κατάληψης της τοποθεσίας Σκρα Ντι Λέγκεν, και της εξάλειψης της εξέχουσας που αυτή δημιουργούσε στη γενική γραμμή του συμμαχικού μετώπου, ανατέθηκε στο Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας. Η κύρια επίθεση ανατέθηκε στη Μεραρχία Αρχιπελάγους υπό τον Υποστράτηγο Δ. Ιωάννου. Στη Μεραρχία Αρχιπελάγους είχε διατεθεί το 2ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σερρών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Κονδύλη. Δυτικά και Ανατολικά της Μεραρχίας Αρχιπελάγους επιτέθηκαν οι Μεραρχίες Σερρών και Κρήτης αντίστοιχα, με σκοπό την κάλυψη των πλευρών της Αρχιπελάγους και την αγκίστρωση των εκεί βουλγαρικών δυνάμεων.
Η μάχη που διεξήχθη ήταν πολυαίμακτη και πολλοί γενναίοι άνδρες έπεσαν επί του πεδίου της μάχης και από τις δύο πλευρές. Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε 434 νεκρούς εκ των οποίων 26 αξιωματικοί, 164 εξαφανισθέντες (νεκροί που δεν βρέθηκαν) και 1975 τραυματίες.

Η «ΑΤΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ»
1ο) Η κατ’ έτος διεξαγόμενη τελετή για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που έπεσαν, ή τραυματίστηκαν κατά τη μάχη δεν γίνεται στο αιματοβαμμένο πεδίο της μάχης, όπου έχει ανεγερθεί ένα λιτό μνημείο και λίγο βορειότερα του μνημείου, εγγύς των ελληνοσκοπιανών συνόρων, βρίσκεται ο τάφος του διοικητή του Ι/5 Τάγματος Πεζικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, Ταγματάρχη Βασιλείου Παπαγιάννη (εκ Λέσβου) που έπεσε κατά τη μάχη. Η επέτειος της μάχης τιμάται εκτός του πεδίου της μάχης, στο χωριό Σκρα (πρώην Λιουμνιτσα).
2ο) Ο χώρος απόθεσης των οστών των πεσόντων, όπου σε αυτόν θα έπρεπε να τιμάται η επέτειος της μάχης, παραμένει άγνωστος στους αρμόδιους και επομένως παραμένουν ατίμητοι οι νεκροί της μάχης του Σκρα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αλλά και οι εγγύς του χώρου απόθεσης των οστών των πεσόντων Στρατιωτικές Υπηρεσίες και Μονάδες (μάλλον η 9η ΜΠ Ταξιαρχία Πεζικού) αγνοούν τον χώρο απόθεσης των οστών των πεσόντων. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι ένας μη υπάρχον σήμερα σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ σημείωνε τη θέση απόθεσης των οστών των πεσόντων στο χωριό Στρυμονικό, Δυτικά της πόλης των Σερρών. Χειρότερα δεν γίνεται…
Σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ δεν υπάρχει ο κατάλογος των στρατιωτικών μνημείων, ηρώων, στρατιωτικών κοιμητηρίων. Ντροπή. Αν δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, που αλλού θα έπρεπε να υπάρχει;
Ο ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΣΤΏΝ ΤΩΝ ΑΤΙΜΗΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΚΡΑ
Ο χώρος βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο 1 χλμ. Νοτίως του χωριού Φούστανη (του δήμου Αριδαίας), Δυτικά της οδού από Φούστανη προς Εξαπλάτανο. Τον χώρο αυτό τον αναζήτησα, τον επισκέφθηκα, τον σημείωσα επακριβώς στους χάρτες google με συνοδεία φωτογραφιών και ο κάθε ενδιαφερόμενος (και οι στρατιωτικές αρχές εφόσον ενδιαφέρονται – που δεν ενδιαφέρονται) μπορούν να τον αναζητήσουν «κλικάροντας» «ΚΟΙΝΟΤΑΦΕΙΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ».
Ένας στενός χωματόδρομος 100 μέτρων περίπου οδηγεί στο κοινοτάφειο. Δεν υπάρχει πινακίδα επί της οδού που να υποδεικνύει το χωματόδρομο για την πρόσβαση προς το κοινοτάφειο. Το κοινοτάφειο στο οποίο έχουν ΜΠΑΖΩΘΕΙ τα οστά των υπερπεντακοσίων πεσόντων της μάχης του Σκρα δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική πολιτεία και στον ελληνικό στρατό. Σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ακόμη και το έτος διεξαγωγής της μάχης που αναγράφεται επί του μνημείου είναι λάθος. Παραπλεύρως του κοινοταφείου βρίσκεται μία αναθηματική στήλη, σε άθλια και αυτή κατάσταση, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα κατοίκων του χωριού Φούστανη που κατακρεουργήθηκαν από τους Βουλγάρους.
Όταν δεν αποδίδεται η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες για την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας, τότε οι πατριωτικές κορώνες και οι πατριωτικοί δεκάρικοι αποτελούν ύβριν.
ΥΓ. Με βάση πληροφορίες από κάτοικο της περιοχής, τα οστά των πεσόντων στο Σκρα μεταφέρθηκαν στη Φούστανη για να αποφευχθεί η πιθανότητα κλοπής τους από τους Σέρβους.

Με εκτίμηση

6949984858
Βασίλειος Λουμιώτης
Ταξίαρχος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more