Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ν. Παρούτογλου: Στην άρδευση εντοπίσαμε αδικίες και στρεβλώσεις




Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, με θέμα τα τέλη άρδευσης του Δήμου Αλμωπίας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με το θέμα που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως δεν πρόκειται για αύξηση, αλλά για αναπροσαρμογή των τελών άρδευσης. Όπως είπε, αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική και μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε η Δημοτική Αρχή, εφαρμόζοντας το προεκλογικό της πρόγραμμα. 

Παράλληλα, απάντησε και σε σχέση με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα και ανέφεραν πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν τυγχάνει της αποδοχής όλων των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι από την επίμαχη Συνεδρίαση απουσίαζε ο Αντιδήμαρχος Τάσος Θεοδωρίδης, ενώ κατά το εν λόγω θέμα είχε αποχωρήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της άρδευσης Νίκος Μίντσης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως στηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση και η απουσία του οφειλόταν σε προσωπικό ζήτημα. Ο κ. Παρούτογλου δήλωσε με αφορμή τα παραπάνω, ότι "δεν υπάρχει επ'ουδενί εσωτερικό πρόβλημα. Πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια απόφαση, το συναποφασίσαμε".


Ο κος Παρούτογλου δήλωσε τα εξής:

Γιατί τώρα?
Διότι είναι κατάλληλη η στιγμή, μετα απο τους 4 πρώτους μήνες,να αρχίσουμε να εξειδικεύουμε τον προεκλογικό μας λόγο,με την αποτύπωση των έργων στην καθημερινότητα.
Γιατί με περιορισμένη θεματολογία?
Διότι είμαστε στην εποχή του ειδικού,του συγκεκριμένου,του θεματικού λόγου.
Η ρητορική επί παντός επιστητού χωρίς κατάληξη,αποτελεί παρελθόν.
Γιατί με τα τοπικά μέσα?
Διότι δεν έχει καμμία αξία το οποιοδήποτε έργο,αν έχει άγνοια η κοινή γνώμη.
Και κυρίως, εάν οι αποφάσεις δεν περνάνε απο μια ευρύτερη κοινωνική γνώση-
νομιμοποίηση.
Θα έχουν συνέχεια παρόμοιες πρωτοβουλίες?
Βεβαίως. Σε όλα τα θέματα καθημερινότητας. Ξεχωριστά.
Ο ρόλος των τοπικών μέσων επικοινωνίας είναι κατεξοχήν θεσμικός και προτίθεμαι να τον αναδείξω.
Ποια θέματα προτάξαμε?
Άρδευση - Ηλεκτροφωτισμός και Καθαριότητα- Κοιμητήρια.
Ποια θέματα ακολουθούν?
Το κυκλοφοριακό στην Αριδαία. Η πολιτική προστασία. Η καθαριότητα. Η αναβαθμιση του ρόλου των Τοπικων συμβουλίων στα χωριά. Τα αδέσποτα.
Στα μεγάλα θέματα?
Ήδη επεξεργαζόμαστε διημερίδες για την αγροτική οικονομία,τον εναλλακτικό τουρισμό και τις υποδομές.

Κεφάλαιο άρδευση...
Γιατί αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον κανονισμό άρδευσης και τον τρόπο χρέωσης των τελών άρδευσης?
Για δύο λόγους.
1. Η ΔΕΗ χρεώνει το Δήμο με 19 λεπτά περίπου ανά κιλοβατώρα και ο δήμος χρεώνει τους αγρότες με 12 λεπτά. (Φαίνεται άλλωστε, στα έγγραφα παρακάτω)
2. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσαμε αδικίες στις χρεώσεις. Κάποιοι υδρονομείς , δεν έγραφαν τις ώρες και τα στρέμματα, σε φίλους και γνωστούς για δικούς τους λόγους ,με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν όλους όσοι ήταν τυπικοί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν υπέρογκες χρεώσεις.
Πως λύσαμε το πρόβλημα των χρεώσεων?
Αποφασίστηκε η απολογιστική χρέωση. Ανοιχτή τιμή δηλαδή και η χρέωση θα εξαρτάται κάθε φορά , από το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ χρεώσει 5 λεπτά, τότε 5 λεπτά θα χρεώσει και ο δήμος. Αν η ΔΕΗ χρεώσει 20 λεπτά, τότε 20 λεπτά θα χρεώσει και ο δήμος.
Πως θα επέλθει αποκατάσταση στις αδικίες?
Με το στικάκι από την μία και με ασφυκτικό έλεγχο των υδρονομέων από την άλλη. Επίσης, κάθε μήνα θα υπάρχει έγγραφο σε κάθε κοινότητα, με τα στρέμματα και τις κιλοβατώρες που δήλωσε ο καθένας.
Τι έκαναν μέχρι σήμερα οι υδρονομείς?
Αμείβονταν με 390€ για μια δουλειά 24 ωρών και έφερναν τις καταστάσεις στο Δήμο, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της αρδευτικής περιόδου.
Τι θα κάνουν τώρα οι υδρονομείς?
Θα αμείβονται με 850€ , αλλά θα φέρνουν τις καταστάσεις κάθε μήνα. Όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες της σύμβασης του , θα απολύεται.
Πως θα χρεωθεί το νερό ελεύθερης ροής?
Άπαξ ,με 4€ ανά στρέμμα . Το ύψος των στρεμμάτων θα πρέπει οι υδρονομείς να το φέρουν μέσα στον πρώτο μήνα και μετά θα ακολουθήσει έλεγχος από τις υπηρεσίες. ( Στα έγγραφα παρακάτω, φαίνονται τα στρέμματα ανά κοινότητα ,που έφεραν οι υδρονομείς το 2023.)
Πόσο είναι το ύψος του ελλείμματος ,την υπηρεσίας άρδευσης?
Περίπου 350000€ κάθε χρόνο.
Πως το χειριζόταν ο δήμος ως σήμερα?
Ένα μέρος έμενε ως οφειλή στη ΔΕΗ και το χρέος έχει φτάσει σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος το έκλεινε παίρνοντας χρήματα από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις.
Άρα λιγότερα έργα υποδομών όπως δρόμοι και πεζοδρόμια γιατί δεν μπορούσε ο δήμος να χειριστεί τα ελλείμματα.
Θα δημιουργεί ελλείμματα πλέον η υπηρεσία?
Όχι, γιατί η κάθε γεώτρηση θα χρεώνεται όσο κοστίζει. Με το κλείσιμο των ελλειμμάτων, ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή υποδομών άρδευσης.
Τι κερδίζουμε με το κλείσιμο των ελλειμμάτων?
Δεν μεγαλώνει το χρέος προς την ΔΕΗ, περισσεύουν χρήματα από τα τακτικά για να χρηματοδοτήσουν έργα αστικής φύσης όπως δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες κλπ και το πιο βασικό, θα υπάρχει πλέον δυνατότητα για παρεμβάσεις και επεκτάσεις δικτύων σε τακτική βάση.
Γιατί πληρώνει κάποιος 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για να πάρει το στικακι?
Γιατί όπως βλέπουμε από τα έγγραφα, η ΔΕΗ το 2023 χρέωσε με 18,5 λεπτά τον Δήμο. Αν φέτος χρεώσει, με 15 λεπτά, τότε τα υπόλοιπα θα επιστραφούν. Αν χρεώσει με 22 λεπτά , τότε τα υπόλοιπα θα βεβαιωθούν από την υπηρεσία.
Γιατί είναι σημαντική μεταρρύθμιση?
Γιατί μπήκε ένα ουσιαστικό πλαίσιο και δεν θα χρειαστεί να επανέλθει ο δήμος στο θέμα της άρδευσης.
Συζητήθηκε το θέμα πριν έρθει για ψήφιση?
Ναι , με όλους τους προέδρους τοπικών συμβουλίων και τους δυο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν. Όπως συμφώνησαν και όλοι οι σύμβουλοι του συνδυασμού μας.
Άλλωστε για το θέμα ψήφισαν θετικά και είναι προς τιμην τους ,διοτι αντιλαμβάνονται το προβλημα ,στην δημοτική επιτροπή οι κύριοι Μπατσης Χ. και Γιαντσης Δ. και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κύριοι Μπατσης Χ. και Σελκος Ι.
Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει χαμένους και κερδισμένους. Και πριν την αλλαγη όμως υπήρχαν χαμένοι και κερδισμένοι. Τώρα ομως ,το σύστημα ειναι πιο δίκαιο για όλους. Το αποτέλεσμα θα κρίνει τα πάντα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η μεταρρύθμιση αυτή, θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more