Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Tελικά ο Στάθης κάνει κάτι καλά…



Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης


 
H εκλογή του πριν από περίπου 7 μήνες μπορεί να χαρακτηρίστηκε και ως έκπληξη.
Ο λόγος για τον Στάθη Φουντουκίδη όπου πραγματικά χωρίς στήριξη από Βουλευτές, κόμματα, φατρίες, χωρίς υπόγειες διαδρομές, κατάφερε στα ίσια και παλικαρίσια να επικρατήσει στις διπλές εκλογές και να γίνει ο δεύτερος στην ιστορία Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πέλλας.
 
   Αυτό που είχε ακουστεί ήταν ότι ο πρώην Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, τρίτος στον πρώτο γύρο, παρά την συντριβή του, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον Στάθη Φουντουκίδη στον δεύτερο γύρο.
 
  Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε από την απόφαση του Στάθη Φουντουκίδη να επιλέξει να κρατήσει ως Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. τον ίδιο,  Δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας του Γρηγόρη Στάμκου κο Τόσιο Γιώργο. Μάλιστα για αυτή την επιλογή του δέχθηκε και σκληρή κριτική. Στο τελευταίο όμως Δημοτικό συμβούλιο, ο κος Στάμκος επιτέθηκε στην σημερινή Δημοτική αρχή, για την τακτική της να προβάλει υπέρ του δέοντος στους πολίτες την κατάσταση στην καθημερινότητα του Δήμου, πως ήταν δηλαδή πριν και πως έγινε μετά τις παρεμβάσεις. 

Ο κος Στάμκος ίσως ενοχλημένος από αυτό δήλωσε ότι αυτές οι παρεμβάσεις που κάνει η Δημοτική αρχή είναι αυτονόητες και δεν θα πρέπει να διαφημίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό … Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και αυτά ΄΄τα αυτονόητα΄΄ δυστυχώς στον Δήμο Πέλλας δεν γινόντουσαν. Ο Δήμος είχε παραδοθεί στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούσε σχεδόν τίποτα. Έπειτα οι πολίτες έκριναν τον κο Στάμκο και για την καθημερινότητα του Δήμου, αναδεικνύοντας τον τρίτο και ….καταϊδρωμένο. 

Το συμπέρασμα βέβαια που βγαίνει, εκτός από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η παράταξη Στάμκου, αρνείται να αντιληφθεί το μήνυμα των εκλογών, είναι το ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τα στοιχεία εκείνα του παρελθόντος που τα θεωρεί επιζήμια, ενώ οι επιλογές της αναφορικά με τους νέους συνεργάτες που θέλει να έχει κοντά της η νέα Δημοτική αρχή, έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τις εκλογές του 2028 και ακόμα ποιο πέρα !!!
 
Βέβαια το βλέμμα είναι και στο σήμερα, καθώς ότι δεν έγινε την προηγούμενη τετραετία, ο κος Φουντουκίδης προσπαθεί να τα κάνει στο πρώτο έτος της νέας θητείας του !
Το ρεζουμέ από αυτή την κατάσταση είναι ότι από την στιγμή που κάποιοι αφήνουν στην άκρη τα μπράβο και ασκούν κριτική ίσως γιατί ενοχλούνται, μάλλον κάτι καλό γίνεται στον Δήμο Πέλλας. Για ν΄ αλλάξουν βέβαια τα πράγματα θέλει δουλειά πολύ, αλλά σαφώς και το νέο σύστημα εξουσίας στο δήμο, το οποίο εκ φύσεως είναι εξωστρεφές, δείχνει να μπορεί να τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι τώρα.

 Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Πέλλας οριστικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, γύρισε σελίδα και άφησε πίσω του το παλιό αναζητώντας σαφώς νέους δρόμους και χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει ν΄ ατενίσει το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά.
 
Εν κατακλείδι  η βασική διαφορά με την προηγούμενη κατάσταση έχει να κάνει και με το πρόσωπο του Δημάρχου. Αφενός έχουμε έναν νέο Δήμαρχο που ακούει, συνεργάζεται, δίνει χώρο στους συνεργάτες του, χωρίς να το παίζει ξερόλας, σχεδιάζει με βάση την κάλυψη των ενδεχόμενων αδυναμιών της δημοτικής αρχής, χωρίς να ξεχωρίσει προσκείμενους σε αυτόν ή στους άλλους και βέβαια δείχνει να διαθέτει το ειδικό βάρος, ακόμη και όταν κάνει το λάθος να το παραδέχεται κοιτώντας πάντα μπροστά .

   Από την άλλη είχαμε έναν Δήμαρχο που νόμιζε ότι τα ήξερε όλα, που δεν αντιλήφθηκε ότι θα συντριβεί στις εκλογές με αποτέλεσμα να ξανακατέβει παραμένοντας φυσικά στο καθαρά προσωποκεντρικό,  απόμακρο ΄΄παλαιομοδίτικο΄΄ θα το χαρακτηρίζαμε μοντέλο διοίκησης του Δήμου Πέλλας.
 
   Εν τέλει την θητεία του Γρηγόρη Στάμκου από το 2010 έως και το 2023 θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Την θητεία του Στάθη Φουντουκίδη μέχρι το 2028 με… την προοπτική της επεκτασής της (!!!) θα την κρίνουν οι πολίτες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more