Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Έχουμε Ευρωεκλογές!!! Το ξέρετε;



Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

 

Η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και αυτό δείχνει ότι στις Ευρωεκλογές που έρχονται στις 9 του Ιούνη, πολλοί θα επιλέξουν τις παραλίες αντί της κάλπης. Το ραντεβού με τις Ευρωεκλογές μάλλον θα πάρει για  αρκετούς αναβολή για τα επόμενα 5 χρόνια μιας και ψηφίσουν παραλία!!!

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον όλοι μας να αναλογιστούμε την σπουδαιότητα των Ευρωεκλογών που εν πολλοίς επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας. Τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έρχονται προς εφαρμογή και στην Χώρα μας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να εκλέξουν 705 Ευρωβουλευτές που θα νομοθετούν και θα στελεχώνουν τις 20 μόνιμες και 11 προσωρινές (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο) επιτροπές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ανάμεσα στις 20 μόνιμες επιτροπές συγκαταλέγεται και η επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της υπαίθρου.

Η Ελλάδα εκλέγει 21 Ευρωβουλευτές. Ενημερωτικά στην τωρινή θητεία εκλέξαμε έναν Ευρωβουλευτή που έχει καταδικαστεί για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μια που έχει καταδικαστεί για οικονομική απάτη, έναν που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και μία που υπέκλεψε παρανόμως από το υπουργείο εσωτερικών προσωπικά στοιχεία ψηφοφόρων για να τα χρησιμοποιήσει στη προεκλογική της εκστρατεία.

Ποιός όμως είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική γεωργία;
Είναι αυτή που σχεδιάζει και ψηφίζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που για τη χώρα μας προβλέπει περίπου 20 δισεκατομμύρια Ευρώ την περίοδο 2023-2027.

Όλες οι επιδοτήσεις, όλα τα προγράμματα και μέρος των αποζημιώσεων προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με λίγα λόγια χωρίς αυτά τα 20 δις. Η πλειοψηφία των αροτραίων καλλιεργειών θα ήταν οριακά κερδοφόρες έως και αρκετά ζημιογόνες. Το βαμβάκι από την άλλη, θα ήταν σίγουρα ζημιογόνο για το λόγο ότι στηρίζεται αποκλειστικά στη συνδεδεμένη ενίσχυση των 70€/στρέμμα. Επιδοτήσεις από την άλλη, παίρνουν και δυναμικές καλλιέργειες με αυξημένο κέρδος ανά στρέμμα που μπορεί να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ενισχύσεις, δεν παύουν όμως να είναι και σε αυτή την περίπτωση ένα εύλογο επιπλέον εισόδημα.

Εκτός όμως από την αύξηση εισοδήματος των αγροτών μέσω των επιδοτήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και την αρμοδιότητα να χαράξει την κατεύθυνση και τον στόχο του πρωτογενούς τομέα της Ευρώπης, μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών της σε μία περίοδο με απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Και τέλος να διασφαλίσει την Ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου εξασφαλίζοντας τους, γνώσεις, υποδομές και ασφάλεια.

Για να υπάρξει όλος αυτός ο σχεδιασμός πρέπει οι Ευρωβουλευτές μας να έχουν τις γνώσεις, την ικανότητα, τη διάθεση και να αφιερώσουν άπλετο χρόνο για την αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής. Πολλές φορές να συγκρουστούν με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τέλος να δημιουργήσουν συμμαχίες ώστε να μπορούν να έχουν την δύναμη να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Φυσικά εκτός από τα αγροτικά που επηρεάζουν άμεσα την Πέλλα, την επόμενη προγραμματική περίοδο θα γίνουν κινήσεις για περισσότερη Ευρώπη και ενοποίηση στους μισθούς, στην φορολογία, στην κοινή εξωτερική πολιτική αλλά και άμυνα. Η δημιουργία Ευρωστρατού που θα ευνοήσει την Χώρα μας, θα είναι στην Πρώτη γραμμή όπως και η θαλλάσια προστασία της Ευρώπης. Πλέον τα Κράτη θα διαθέτουν λιγότερα χρήματα για την άμυνα καθώς υπεύθυνη θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εύχομαι οι πολίτες αυτή την φορά να κάνουν καλύτερες επιλογές αναφορά με την εκπροσώπηση στην επόμενη Ευρωβουλή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από φωνές με κύρος και οντότητα. Τέλος θα περιμένω στις επόμενες εκλογές να αλλάξει και το εκλογικό σύστημα και πλέον να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές  Ευρωπαϊκά Κόμματα και όχι Ελληνικά. Για παράδειγμα το Λαϊκό Κόμμα να κατεβάζει υποψηφίους από την Νέα Δημοκρατία και οι Σοσιαλιστές από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές εντάσονται σε μια Ευρωπαϊκή ομάδα. Η εκλογή τους να μην εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή επίδοση των Κομμάτων αυτών.

Θα είναι μια δίκαιη και ποιο αναλογική εκπροσώπηση, ενώ κόμματα αρνητικά προς την Ευρώπη όπως το ΚΚΕ αλλά και κάποια άλλα, θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε κάποια Ευρωπαϊκή ομάδα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more