Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Αποκαλύφθηκε στη Βίτσα το σήμα του διεθνούς Οργανισμού

 


Το Ζαγόρι και τα 46 χωριά του τέθηκαν επίσημα υπό… τη σκέπη της UNESCO!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στόχος να διατηρήσουμε την ταυτότητά του…

Την ανάγκη προστασίας της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής τόνισαν Λ. Μενδώνη και Κ. Τασούλας

TASOYLAS MENDONH ZAGORI 1

• Yπό τη σκέπη και τη μέριμνα της UNESCO τέθηκαν και επίσημα οι 46 οικισμοί του Ζαγορίου, με το μεγάλο στοίχημα πλέον για τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι η προστασία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας τους από την ανθρώπινη αυθαιρεσία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το νέο αυτό κεφάλαιο για την περιοχή ξεκίνησε με μία μικρή… περιπέτεια καθώς λόγω καταρρακτώδους βροχής, αναβλήθηκε η μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου για την εγγραφή της περιοχής στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε πάντως στη Βίτσα, όπου έκανε λόγο για τη δικαίωση μίας μεγάλης προσπάθειας. Η επίσημη γιορτή μετατίθεται πλέον για τα μέσα του καλοκαιριού, ωστόσο την Κυριακή σε μία λιτή εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σήματος της UNESCO, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να τονίζουν τη σημασία που έχει το να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της περιοχής. 

«Χαρά και δικαίωση…»

Με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, συναντήθηκε στη Βίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ολιγόωρης παραμονής του στην περιοχή και αφού αναβλήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση τόνισε πως «η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά είναι για εμάς μία στιγμή χαράς, αλλά και δικαίωσης. Είχα υποστηρίξει το αίτημα αυτό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 από εδώ, τη Βίτσα. Σήμερα, είναι ζωντανή πραγματικότητα. Το είπαμε και το κάναμε. Μία σημαντική εξέλιξη, που είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η «συμπερίληψη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO δεν αποτελεί απλώς τιμή για τη χώρα μας. Ισοδυναμεί παράλληλα με μια έμπρακτη δέσμευση για την προστασία της περιοχής από τις σύγχρονες απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση, αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και το νέο στοίχημα είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του τόπου».

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης καθώς και στελέχη του Οργανισμού. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε η σύζυγός του Μαρέβα.  

Με λιτή τελετή…

Μετά την αναβολή της τελετής του Σαββάτου, τα αποκαλυπτήρια του σήματος της UNESCO που παίρνει πλέον υπό την επιτήρησή της το Ζαγόρι, έγιναν χθες το πρωί στο πλαίσιο μίας λιτής εκδήλωσης στη Βίτσα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την Υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο της Βουλής παρουσία του Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στελεχών του διεθνούς Οργανισμού, τοπικών αρχών και αρκετών κατοίκων και επισκεπτών. 

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα τονίζοντας πως ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής στον πιο επίζηλο κατάλογο πολιτισμού της ανθρωπότητας, στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Όπως είπε, η παρουσία του Πρωθυπουργού στην περιοχή μία ημέρα νωρίτερα υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στο Ζαγόρι, στην αυθεντικότητα, στην προστασία του και στη βιώσιμη ανάπτυξή του. «Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την αυθεντικότητα αυτή από κάθε άναρχη δραστηριότητα και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εγγυάται το μέλλον της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην εγγραφή του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου της Βίτσας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που επίσης αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπογράμμισε πως «η UNESCO, ο επιφανέστερος Οργανισμός για τον πολιτισμό, αναγνωρίζει ότι τα 46 χωριά του Ζαγορίου διαθέτουν έναν απαράμιλλο συνδυασμό ανθρώπου και φύσης, ένα αξεπέραστο πάντρεμα» και συμπλήρωσε πως «το παράδειγμα του Ζαγορίου είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε, τη συμφιλίωση δηλαδή με την φύση, αν θέλουμε η φύση να μην κάνει την επόμενη επανάσταση που έχει αρχίσει ήδη». Έκανε δε μία σύντομη διαδρομή στην πορεία του εγχειρήματος ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO το οποίο ξεκίνησε το 2014 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more