Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Αύριο πάμε κάλπη!!!

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Αύριο στις 7 π.μ. αρχίζει η ψηφοφορία…


Στο Νομό Πέλλας θα λειτουργήσουν 259 εκλογικά τμήματα

Με διευρυμένο ωράριο τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

EKLOGES PSHFODELTIA2

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών, που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας για την επόμενη πενταετία.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.
Κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει μέχρι 4 υποψήφιους, από το ίδιο κόμμα.
Η ψηφοφορία στην Πέλλα θα διεξαχθεί σε 259 εκλογικά κέντρα

 Οι προβολείς της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές έσβησαν χτες το βράδυ και πλέον όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της αυριανής εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου οι πολίτες να εκλέξουν τους 21 αντιπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Τα κόμματα που μετέχουν στις ευρωεκλογές ανέρχονται σε 31, κάτι που σημαίνει ότι τόσα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραλάβει ο ψηφοφόρος από την εφορευτιική επιτροπή, συν ένα το λευκό. 

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή και με τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Επίσης, η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής, ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.500 νέοι ψηφοφόροι.

Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024 έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, υπό την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο Δήμου της χώρας και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Χωρίς τμήμα ετεροδημοτών…

Όπως προαναφέρθηκε, τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στο Νομό Πέλλας είναι 259, ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσει τμήμα ετεροδημοτών. 

Ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις αυριανές εκλογές, ενώ όλο το εκλογικό υλικό και οι σάκοι έχουν παραλειφθεί από τους Δήμους.

Γι’ αυτό το σκοπό, προσωπικό θα υπάρχει στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας τις επιφορτισμένες με τις εκλογές και σήμερα και αύριο με παρόντα και δικαστικό αντιπρόσωπο για να δοθεί λύση σε όποιο πρόβλημα προκύψει. 

Όσο για την επιστολική ψήφο, για όσους έχουν ψηφίσει με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει ένα Τ μπροστά σε κάθε όνομα πολίτη και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία ή ξανά στο όποιο εκλογικό κέντρο.

Αν κάποιος που το δήλωσε, δεν έχει ψηφίσει επιστολικά και προσέλθει στο εκλογικό τμήμα, πιθανά να διευθετηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε αντικατάσταση των εκλογικών καταλόγων. 

Μέχρι 4 σταυρούς…

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», οι πολίτες μπορούν να βρουν το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη αυτής της Κυριακής και θα πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα για το πού ψηφίζουν, μιας και έχουν γίνει αλλαγές στα εκλογικά τμήματα.

Στις 7 μ.μ. το Exit Poll

Το exit poll, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος, θα δώσουν στους πολίτες μία σαφή εικόνα για το πώς καταγράφονται οι πολιτικές δυνάμεις. Τα αποτελέσματα του exit poll που διενεργείται από κοινού από τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αναμένεται στις 7 μ.μ. ακριβώς με το πού κλείσουν οι κάλπες. 

Στις 9 μ.μ. θα υπάρξει η πρώτη εκτίμηση αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των επισήμων στοιχείων από τους δικαστικούς εκπροσώπους στα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Με διευρυμένο ωράριο…

Στο μεταξύ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Γραφεία Ταυτοτήτων: Σήμερα, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00. Αύριο, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Γραφεία Διαβατηρίων: Σήμερα, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00. Αύριο, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν - καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά καθώς και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Έκπτωση 25% στις τιμές των ΚΤΕΛ…

Έκπτωση της τάξης του 25% παρέχεται από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ σε ψηφοφόρους, δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η έκπτωση 25% επί των ισχυουσών τιμών των κανονικών εισιτηρίων, αφορά μόνο στις διανομαρχιακές μετακινήσεις έως και την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας…

Την ίδια ώρα, αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία.

Ο σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους.

Τα μέτρα άρχισαν να αναπτύσσονται από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και μεθαύριο, Δευτέρα, ενώ θα  κορυφωθούν τις ώρες, ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα της τροχαίας θα είναι αυξημένα σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοούς), ενώ σε σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Δωρεάν από τα διόδια οι δικαστικοί… 

Χωρίς να πληρώσουν θα περνούν από τα διόδια της χώρας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση ισχύει έως και μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 22:00. Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους. Σημειώνεται ότι από την παύση είσπραξης των διοδίων εξαιρείται η «Αττική Οδός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more