Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Στις καλένδες το νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας...



Προχωρά κανονικά των Γιαννιτσών- Να  βρεθούν νέοι χώροι ενοικίασης στην Έδεσσα-Πρόταση από Ν. Παρούτογλου για αγορά.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα από την επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κου  κ. Ιωάννη Μπούγα, στον νόμο Πέλλας. Από την μια χαράς Ευαγγέλια για την αναγγελία ότι θα προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών, από την άλλη προβληματισμός από το γεγονός ότι υπάρχει εμπλοκή στο νεό δικαστικό μέγαρο Έδεσσας. Μάλιστα ο Υφυπουργός τόνισε ότι προσωρινά θα πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι είτε με παραχώρηση είτε με ενοικίαση στην Έδεσσα, ώστε να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του Πρωτοδικείου Έδεσσας, καθώς πλέον θα φιλοξενεί και τις υποθέσεις των ειρηνοδικείων Αριδαίας και Σκύδρας. Μάλιστα κάλεσε τους δικαστές να χρησιμοποιούν προσωρινά και τα κτήρια στην Αριδαία και την Σκύδρα. Θυμίζουμε ότι το ειρηνοδικείο Σκύδρας είναι ιδιοκτήτο κτήριο ενώ στην Αριδαία ενοικιάζεται. Συγρόνως η νέα Δημοτική αρχή Αλμωπίας πήρε απόφαση ώστε να παραχωρηθεί χώρος στον πρώην Δημαρχείο Εξαπλατάνου, όπου θα διαμορφωθεί με έξοδα του Δήμου, ώστε εκεί να στεγαστούν οι υπηρεσίες και να πραγματοποιούνται τα δικαστήρια. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μπάχαλο όπου θα βλέπουμε, κατηγόρους, κατηγορούμενους, μάρτυρες υποθέσεων και δικηγόρους να μην ξέρουν ποιά πόλη θα δικάσει τις υποθέσεις τους... 

Όλα ξεκίνησαν όταν Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Πέλλας, κ. Διονύσιο Σταμενίτη, τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Στράτο Σιμόπουλο και τους Βουλευτές Πέλλας, κ. Γεώργιο Καρασμάνη και κ. Βασίλειο Βασιλειάδη πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Αρχικά επισκέφθηκαν τα Γιαννιτσά και συγκεκριμένα μετέβησαν στην Δημοτική Αρχή, στο Πρωτοδικείο – στην Εισαγγελία και στο Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών καθώς και στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, μετέβησαν στην Έδεσσα, όπου επισκέφθηκαν τη Δημοτική Αρχή, την Αστυνομική Διεύθυνση, το Πρωτοδικείο – την Εισαγγελία, το Δικηγορικό Σύλλογο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το κέντρο της Έδεσσας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπούγας συζήτησε με τους Δικαστές, Δικηγόρους και Δικαστικούς Υπαλλήλους της περιοχής τα πρακτικά θέματα της εφαρμογής του Δικαστικού Χάρτη στην ΠΕ Πέλλας, ενώ δεσμεύθηκε να επισκεφθεί κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης την ΠΕ Πέλλας το προσεχές χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των δικαστηρίων Γιαννιτσών και Έδεσσας. 

Ικανοποίηση Στάθη Φουντουκίδη
Ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση του Υφυπουργού κ. Μπούγα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ένα τόσο σημαντικό έργο για τα Γιαννιτσά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας, με την έγκριση της οριστικοποιημένης συμφωνίας. 
"Η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς νέου Δικαστικού Μεγάρου θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την πόλη, ενώ θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης και στους πολίτες για την απονομή της Δικαιοσύνης, έτσι όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία", σημείωσε.

Ανακοίνωση Διονύση Σταμενίτη
Την ικανοποίηση του για το γεγονός εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη των Γιαννιτσών αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια διεκδικούμε μεθοδικά και με συνέπεια. Είχαμε τονίσει ότι τα κτιριακά ζητήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών του Νομού μας, θα τα δρομολογήσουμε. Έτσι, σήμερα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στο έργο που τόσο σημαντικό είναι για τα Γιαννιτσά. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, μετά το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, και αυτό των Γιαννιτσών αναμένεται να πάρει τον δρόμο του».

Πρόβλημα στο δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας
Όπως ανέφερε και ο κ. Μπούγας, το ΣΔΙΤ που εντάσσεται το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας, που περιλαμβάνει την Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, έχει ήδη δημοπρατηθεί, αλλά δυστυχώς υπάρχουν εμπόδια για την εκκίνηση της υλοποίησης κατασκευής λόγω των προβλημάτων που πρέπει να ξεπεραστούν σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός προσπαθούν να προχωρήσουν την κατάσταση ώστε να υλοποιηθεί όπως έχει δρομολογηθεί.

Λ. Βασιλειάδης: Άθλιες οι συνθήκες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά 
Όπως ανέφερε και ο Λάκης Βασιλειάδης, ο υφυπουργός διαπίστωσε και στα Γιαννιτσά αλλά και στην Έδεσσα τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κτίρια που στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες και υποσχέθηκε ότι θα πράξει ό,τι μπορεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες. «Υπενθύμισα και πάλι για την ανάγκη της αναβάθμισης των δυο ειρηνοδικείων – Σκύδρας και Αριδαίας - σε περιφερειακά δικαστήρια λόγω του παραμεθόριου της Π.Ε. Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως η λειτουργία του νέου χάρτη είναι δυναμική και η εφαρμογή του κρίνεται με βάσει τις εκάστοτε ανάγκες. Για τον λόγο αυτόν, όσο υπάρχει το κτιριακό θέμα στην Έδεσσα θα συνεχίσουν κανονικά να λειτουργούν τα πρώην Ειρηνοδικεία Σκύδρας και Αριδαίας, εφόσον το αποφασίσει η προϊσταμένη του δικαστηρίου της Έδεσσας και αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ν. Παρούτογλου: Να αγοραστούν οι κτιριακές υποδομές...
Κατά την ενημέρωση του Υφυπουργού, παρών ήταν και ο νέος Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, που αφού άκουσε τον Υφυπουργό να αναφέρεται στο μεγάλο σκάλωμα που έχει η ανέγερση του νέου δικαστικου κτιρίου στην Έδεσσα αλλά και την πρόταση του  Υφυπουργού να ενοικιαστούν και νέοι χώροι, κατέθεσε πρόταση ώστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντί να δαπανήσει χρήματα για την ενοικίαση και διαμόρφωση των κτιριακών εγκατάστασεων, να μπει στην λογική της αγοράς των χώρων αυτών που θα χρησιμεύσει στην μεγαλύτερη υποδομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ψάχνει χώρους ο Γ. Τσεπκεντζής
Μετά από την αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, ψάχνει χώρους όπου μπορεί ο Δήμος Έδεσσας να παραχωρήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, μιας και κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεσκαλώσει η υπόθεση για το νέο κτίριο στην Έδεσσας. Και αν οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δικαστικό Μέγαρο στα Γιαννιτσά θα γίνει έως το τέλος του 2028, αυτό της Έδεσσας μπορεί να πιάσει και το 2030!!!! Όλοι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως η αμεσότητα μιας λύσης μπορεί να βοηθήσει στα ζητήματα που έχουν προκύψει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more