Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ 1Ο ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ Αποτέλεσμα εικόνας για Απόστολος Τζιτζικώστας
Στο 1Ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την προηγούμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, συμμετείχε ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην παρέμβασή του στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Φόρουμ των Δήμων Κίνας και Ελλάδας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα του νέου θεσμού, που «γεννήθηκε» με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη, του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα Xiaoli Zou. Στο συνέδριο συμμετείχαν 160 Δήμοι από την Ελλάδα, τέσσερις επαρχίες και 14 πόλεις από την Κίνα, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη τον κ. Ψηνάκη για την πρωτοβουλία του και επισήμανε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, δυο χωρών με μακραίωνη ιστορία, που ήδη έχουν κάνει βήματα συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
«Η δημιουργία αυτού του Φόρουμ είναι μία προσωπική επιτυχία του Ηλία Ψηνάκη και μια μεγάλη επιτυχία παράλληλα, για τη χώρα. Είμαι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν, ότι οι Περιφέρειες και οι Πόλεις είναι οι ατμομηχανές του μέλλοντος και ότι η συνεργασία, ειδικά σε διεθνές επίπεδο, θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή, εργάστηκα εντατικά και υποστήριξα την συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, πέρα από το εθνικό επίπεδο και σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί πιστεύω βαθιά στα αμοιβαία οφέλη που θα φέρει αυτή η συνεργασία στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στις επενδύσεις της Κίνας στην Κεντρική Μακεδονία όσο και στις επενδύσεις επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στην Κίνα.
«Επενδύσεις που θέλουμε και μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε, προς το κοινό μας συμφέρον. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η Ελλάδα συνολικά, αλλά και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία, διαθέτουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο υποδομών, που μπορεί να αποτελέσει βασική πύλη για την Κίνα προς τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και ταυτόχρονα η Κίνα, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Κεντρική Μακεδονία και συνολικά στη χώρα, να διευρύνει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι κυριότεροι τομείς συνεργασίας με την Κίνα, για τους οποίους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι συνδυασμένες μεταφορές, ο αγροτικός τομέας, η παιδεία και ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία. Κλάδοι στους οποίους υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και για τις δυο πλευρές, όπως και ευρύ περιθώριο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όπως είπε ο Περιφερειάρχης.
«Στην τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, έχουν καλλιεργηθεί σημαντικά και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Αυτά που έχουν κοινά οι δυο λαοί, δεν περιορίζονται στην ιστορία, εκτείνονται κυρίως στη σύνδεση αυτών των ιστορικών διαδρομών, στο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Ήδη, έχουμε βάλει γερά και σταθερά θεμέλια στην κοινή μας πορεία, και στόχος είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομική μας συνεργασία, καθώς και την απ’ ευθείας συνεργασία σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων και αυτό το Φόρουμ, ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση  λειτουργεί και έχει κομβικό και καταλυτικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου