Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Αρσινόη Δεληγιάννη Συνέντευξη

Η Αρσινόη Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Κοζάνη και ζει στην Θεσσαλονίκη. Είναι Πτυχιούχος Οικονομικό και Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων και Συμβουλευτικής ψυχολογίας , είναι δημοσιογράφος και τακτικό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.) Μακεδονίας –Θράκης . Έχει πραγματοποιήσει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση αλλά και πολλά ντοκιμαντέρ, αρθογράφος σε ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες , περιοδικά.
Όλες οι ενασχολήσεις της με τα ΜΜΕ έχουν κέντρο τον Πολιτισμό, την Ελληνική φιλοσοφία, την Τέχνη, τον Λόγο, την εξελικτική Νόηση σε σχέση με την Διαλεκτική.
Έχει αποσπάσει ένα βραβείο ποίησης σε πανελλήνιο διαγωνισμό και δύο τιμητικές διακρίσεις.
Μέσα από την ζωγραφική εξωτερίκευσε τις απορίες και τις ανησυχίες, πραγματοποίησε μία και μοναδική έκθεση των έργων της .
Παρακολούθησε Θεατρικά μαθήματα και έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις.
Τελικά όμως την κέρδισε η φιλοσοφία και η έρευνα για τις διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου και τα επίπεδα νόησης που μπορεί να εξελιχθεί μέσα από τα μυητικά στάδια της φιλοσοφίας και της Διαλεκτικής εναρμόνισης των εσωτερικών συγκρούσεων.
Πραγματοποίησε μία πληθώρα ομιλιών και συμμετείχε σε φιλοσοφικά συνέδρια. Μερικές από αυτές είναι : «Ο Λόγος του Ηράκλειτου και η διαλεκτική σχέση με την Νόηση του Αριστοτέλη», «Εξελικτική Νόηση και Μυητικά Νοητικά επίπεδα», «Ψυχή και Σώμα», «Ελληνικά Μυστήρια και Σαμοθράκη», «Λιαντίνης , ο Μέγας διδάσκαλος» «Διαλεκτική Σκέψη»,κ.α.
Ως Συντονίστρια της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις, Ελλάδας και εξωτερικού έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια αναζήτησης σε Ιερούς τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού με θέμα «Ταξίδι και μύηση στην Μυστική Ελλάδα».
Σε συνεργασία με τις Φρυκτωρίες και με το radio1d.gr πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία την εκπομπή «Φιλοσοφικές Αναζητήσεις», μία εκπομπή που κέρδισε ακροατές από όλο τον κόσμο, εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός της φιλοσοφίας, η ένωση των σκεπτόμενων ανθρώπων.
Το βιβλίο Ταξίδι και Μύηση στην Μυστική Ελλάδα όπως αναφέρει η ίδια δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα...

Βίκυ- «Ταξίδι και Μύηση στην Μυστική Ελλάδα», μπορείς να μας πεις που αναφέρετε το βιβλίο και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να το γράψεις;
Αρσινόη- Μερικές φορές και εγώ η ίδια διερευνώ τις αιτίες μου με οδήγησαν να γράψω ένα βιβλίο που δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα, αλλά εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων που μου συνέβησαν σε συνδυασμό με μυθικά στοιχεία ,αινίγματα και γρίφους που ο αναγνώστης καλείτε να λύσει για να ξεκινήσει ο ίδιος το δικό του ταξίδι προς την γνώση και να ζήσει την δική του Μύηση. Πιστεύω πως η βασική αιτία που με ώθησε να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η γοητεία, η μαγεία, που άσκησε στην σκέψη μου η Ελληνική Διανόηση. Ως Ερευνήτρια δημοσιογράφος έβλεπα πάντα τα πράγματα από την πλευρά του ερευνητή, διερευνούσα και έψαχνα τα πάντα σε βάθος, όταν όμως ξεκίνησα να μελετάω ελληνική φιλοσοφία και να επισκέπτομαι αρχαιολογικούς τόπους, μου συνέβη κάτι απερίγραπτο, υπήρχε κάτι που με τραβούσε να βγω από την λήθη, γιατί Βίκη μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε από την λήθη χρειάζεται πολύ πόνος, είναι σαν να γκρεμίζεις όλα τα θεμέλια που είχες χτίσει και στηριζόσουν επάνω τους και μένεις μετέωρος στο κενό ή ποιο απλά θα σου δώσω μία μεταφορική περιγραφή, ξυπνάς ένα πρωί και αρχίζεις σταδιακά να διαπιστώνεις πως τα πιστεύω σου δεν είναι δικά σου και γύρω σου ότι πίστευες ως αλήθεια είναι όλα ένα ψέμα …δεν είναι εύκολο, ο δρόμος είναι μονόδρομος και μοναχικός δεν το αντέχουν όλοι και εγώ κάποια στιγμή τα παράτησα είπα πως δεν θα ξανά ασχοληθώ, καταλαβαίνεις σε τι εσωτερική σύγκρουση βρισκόμουν για το αν πρέπει να εκδοθεί αυτό το βιβλίο.
Βίκυ- Τελικά όμως εκδόθηκε, πως αισθάνεσαι γιαυτό;
Αρσινόη : Αισθάνομαι ότι έκανα το χρέος μου κι εγώ από την μεριά μου το ελάχιστο που μπορώ να δώσω σε αυτό που λέγετε συνέχεια του Ελληνικού πολιτισμού της Ελληνικής σκέψης, διότι όπως συνηθίζω να λέω και το πιστεύω πως η φιλοσοφία στην Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ μέχρι σήμερα συνεχίζομε να παράγομε πολιτισμό , η Ελληνική φιλοσοφία πλέον έχει κάνει το επόμενο βήμα.
Βίκυ: Γιατί τόση αγάπη για την φιλοσοφία;
Αρσινόη: Μόνο η φιλοσοφία σου παρέχει τη νοητική δύναμη να ξεχωρίσεις το είδωλο από το πρότυπο, μέσα από την διείσδυσή σου στην ουσία των πραγμάτων. Μόνο η φιλοσοφία σε βοηθά να εκδιώξεις την σύγχυση και να εγκαθιδρύσεις την εσωτερική αρμονία.
Βικυ:Τι είναι Αλήθεια και τι είναι Λήθη τελικά;
Αρσινόη : Ο καθένας, κλεισμένος στον Κόσμο του, ζει την λήθη του ως αλήθεια. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βγήκαν από τον Κόσμο τους και έγιναν οι ίδιοι η Αλήθεια.
Διότι η Αλήθεια δεν είναι άποψη, δεν είναι γνώμη, δεν είναι γνώση, είναι Κατάσταση…

Βίκυ: Κλείνοντας, Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
Αρσινόη: Η μάθηση κρατάει έξω από την ψυχή απόβλητα που αρρωσταίνουν την ψυχή και θολώνουν τον νου.
Η Μάθηση, η έρευνα, η αναζήτηση της αλήθειας, η διαλεκτική επικοινωνία, προς ανταλλαγή πληροφοριών, αυξάνουν την νόηση και δρουν ως ασπίδα της ψυχής, προστατεύοντάς την από νοσήματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι την θωρακίζουν από την λήθη.
Η γνώση είναι αυτή που φέρνει τον πλούτο, που ο πλούτος δεν μπορεί να φέρει.
Βίκυ: Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για αυτό το ταξίδι;
Αρσινόη: Σε αυτό το ταξίδι δεν χρειάζονται αποσκευές. Το μόνο, ίσως, που θα χρειαστεί να έχουμε μαζί μας, είναι το πάθος για αναζήτηση της αλήθειας και η αγάπη μας για την Ελλάδα.
Θα ταξιδέψουμε με τους Έλληνες Μύστες, θα δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Θα βιώσουμε όμως τα μυστήρια με τις δικές μας αισθήσεις.


Βίκη: Θα γίνει κάποια παρουσίαση του βιβλίου;

Αρσινόη : Στις 12 Μαρτίου στις 18:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more