Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

MODSCAPES ΄΄ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ΄΄ στον κάμπο των Γιαννιτσών!

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πέλλας , Πέμπτη και Παρασκευή, στην αίθουσα του Δ.Σ. στα  Γιαννιτσά και στο πνευματικό κέντρο Κρύας Βρύσης αντίστοιχα, του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος MODSCAPES ΄΄ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΑ  ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ΄΄  με τίτλο:  «Μιλήστε μας για τον τόπο σας στην πεδιάδα των Γιαννιτσών. Αρχιτεκτονική, Τοπίο, Αναμνήσεις. Ο προσφυγικός εποικισμός, τα χωριά, τα σπίτια, τα αγροκτήματα»
     Το πρόγραμμα πραγματοποιείτε από πέντε ερευνητικές ομάδες οι οποίες είναι ενταγμένες σε κορυφαία ευρωπαϊκά προγράμματα. Στόχος του προγράμματος είναι η ενασχόλησή του με νέα αγροτικά τοπία που προέκυψαν από μεγάλης κλίμακας πολιτικές γεωργικής ανάπτυξης και εποικισμού οι οποίες εφαρμόστηκαν τον 20ο αιώνα σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Αποτέλεσαν θεμελιακά στοιχεία για τη συγκρότηση των εθνικών κρατών και παρήγαγαν  τα Μοντερνιστικά Αγροτικά Τοπία.  Όσο περνάει όμως ο καιρός τα κτίρια και τα τοπία αλλοιώνονται και οι άνθρωποι που τα έζησαν χάνονται. Το πολιτικό πλαίσιο βέβαια έχει αλλάξει,  όμως τα Μοντερνιστικά Αγροτικά Τοπία είναι ακόμα εδώ. Ωστόσο γίνεται όλο και πιο δύσκολα να αντιληφθούμε σαν μοναδικές μορφές οικισμών και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το MODSCAPES συγκρίνει παραδείγματα Μποντερνιστικών Αγροτικών Τοπίων (MAT) με σκοπό ν΄  απαντήσει διάφορες ερωτήσεις:
-Ποιες συζητήσεις και σχέδιο παρήγαγαν τα ΜΑΤ;
- Τι υλοποιήθηκε και η επιβιώνει;
- Ποιος ήταν οι ευρύτερες επιπτώσεις των ΜΑΤ στην κοινωνία και τον πολιτισμό;
- Πως βλέπει σήμερα ο κόσμος τα ΜΑΤ;
Τι πρέπει να γίνει γι΄ αυτά;
Σήμερα αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ή έζησαν σε Μοντερνιστικά αγροκτήματα, χωριά, οικισμούς και πόλεις που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη και εκτός αυτής.
ΤΟ MODSGAPES έχει στόχο να ερευνήσει, να τεκμηριώσει και να ευαισθητοποιήσει για την υπερτιμημένη κοινή πολιτιστική κληρονομιά.
       Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα πραγματικά είναι προσαρμοσμένο στην ιστορική, γεομορφωλογική και ανθρωπολογική  εξέλιξη της περιοχής μας στα τελευταία 100 χρόνια που δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα κανένας δικός μας φορέας δεν οραματίστηκε να αξιοποιήσει ένα παρόμοιο ερευνητικό πρόγραμμα και ιδέα . Παρ΄ όλ΄ αυτά το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί ν΄ αποτελέσει την απαρχή και το ερέθισμα για ν΄ αναδειχτούν και να σωθούν, όσα έχουν απομείνει,  όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τον τόπο μας,  ως ένα μοναδικό αγροτικό τοπίο σε εθνικό επίπεδο.  
   Εκ μέρους του Δήμου Πέλλας στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λουτσία Σαντίνι Αδαμίδου και η ιστορικός κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου ενώ συμμετέχουν ως ερευνητές και δύο ιδιώτες οι κ.κ. Σάββας Δεμερτζής και Παναγιώτης Ανδρικόπουλος οι οποίοι και οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες ΄΄ γεωπονικών κτημάτων ΄΄ όπως χαρακτηριστικά είχαν ονομαστεί και αποτελούν κομμάτι αυτών των ιδιαίτερων αγροτικών τοπίων της περιοχής μας ! Τέλος ως συνεργαζόμενη στο ερευνητικό πρόγραμμα, με το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο,  συμμετέχει και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την παρουσία στις δύο εκδηλώσεις της ομότιμης καθηγήτριας κ. Χαστάογλου Χριστίνας .

Δυστυχώς η ανταπόκριση και τις δύο ημέρες,  δεν ήταν η αναμενόμενη τόσο από τις τοπικές κοινωνίες αλλά ακόμα και από την δημοτική αρχή,  αφού η απουσία έστω και ενός εκπροσώπου της ήταν αισθητή ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more