Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας ο Ηλίας Θεοδωρίδης- Προοδευτική υποψηφιότητα που μπορεί να διεμβολίσει

Αλλάζει το σκηνικό





Αλλάζει οριστικά το σκηνικό στον Δήμο Πέλλας με την υποψηφιότητα του ιατρού Ηλία Θεοδωρίδη ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση του, έθεσε το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα κινηθεί. Ο κος Θεοδωρίδης δια του τύπου λοιπόν γνωστοποίησε την πρόθεση του να διεκδικήσει τον Δήμο Πέλλας καταρτίζοντας ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που σαφώς όμως θα έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον λοιπόν προοδευτικών δυνάμεων. Όπως τόνισε ο ίδιος, η πρόταση αυτή αποτελεί την αρχή συγκρότησης της νέας παράταξης που θα διεκδικήσει τον Δήμο Πέλλας και αυτή θα σχηματιστεί μέσα στον Νοέμβριο που θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση. Θυμίζουμε ότι ο Ηλίας Θεοδωρίδης ήταν υποψήφιος Νομάρχης το 1998 και το 2002 καθώς και Νομαρχιακός σύμβουλος, Υποψήφιος Βουλευτής με το Κόμμα του Δημήτρη Χαραλαμπίδη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 όπου ανεξαρτητοποιήθηκε για να μην ψηφίσει μνημόνια. Στη συνέχεια εντάχτηκε στην ΔΗΜΑΡ όπου ήταν Βουλευτής και από το 2012 Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου όπου και παραιτήθηκαν όταν η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τέλος εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου και είναι αναπληρωτής διοικητής της 4 Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης.



ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

Οι Δημοτικές αρχές πρέπει να ασκούν τη θεσμική τους δικαιοδοσία μέσα από τακτική λογοδοσία στο λαό, αλλιώς λειτουργούν σαν τις κυβερνήσεις που κρίνονται μια φορά στα τέσσερα χρόνια με την ψήφο του.
Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα της δημοτικής αυτοδιοίκησης αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο ανάδειξης των συλλογικών δημοκρατικών κατακτήσεων μιας τοπικής κοινωνίας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι κοινωνικές σχέσεις, η πολιτισμική συμβολή κάθε τοπικής κοινωνίας στο εθνικό γιγνεσθαι, οι λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, η διαμόρφωση τοπικών και περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης, η ανασυγκρότηση των παραγωγικών δυνάμεων του χώρου ευθύνης της, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν τομείς ευθύνης και σύγκρισης των ικανοτήτων μιας σύγχρονης δημοκρατικής δημοτικής αρχής.
Οι δημοτικές ενότητες στην Ελλάδα αρχίσαν να διαφοροποιούνται στην επίτευξη  καινοτομίας, στις ταχύτητας, στην ποιότητα και μετεξέλιξη των τοπικών κοινωνιών ανάλογα με τις δεξιότητες και τις επιδόσεις των δημοτικών τους αρχών και το βαθμό συμμετοχής των πολιτών που οι ίδιες επιτυγχάνουν.
Δυστυχώς η δική μας δημοτική αρχή δεν ανήκει στις καινοτόμες αυτοδιοικήσεις σε αυτές που δημιουργούν νέα πρότυπα, που διαμορφώνουν σύγχρονα αναπτυξιακά σχέδια που αναδεικνύονται σε ουσιαστικούς διαμεσολαβητές μεταξύ των τοπικών κοινωνικών και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παραμένει για δεκαετίες προσκολλημένη στα παλιά πρότυπα αυτοδιοίκησης που μετα βίας εκτελεί ακόμα και στοιχειώδεις υποχρεώσεις μιας δημοτικής αρχής.
Η συνένωση των Δήμων που έγινε με τις μεταρρυθμίσεις (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) με στόχο το χτύπημα της διαφθοράς, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους χαρακτήρα στο δικό μας Δήμο, τουλάχιστον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα κυρίως σε ότι αφορά το αναπτυξιακό τους σκέλος.
Ο παλιός Δήμος Γιαννιτσών, δεν κατόρθωσε να μετεξελιχθεί ποτέ σε Δήμο Πέλλας, δεν μπόρεσε να ενσωματώσει τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους Πέλλας, Κρύας βρύσης, Κυρρου και Μ. Αλεξάνδρου, που σήμερα παρουσιάζουν την εικόνα εγκαταλελειμμένων δημοτικών διαμερισμάτων. Δεν αξιοποίησε το ιστορικό όνομα με το οποίο προικίστηκε ώστε να εμπλουτίσει μια σύγχρονη πολιτισμική του ταυτότητα.
Η αγροτική παραγωγή και ο αγροτικός πληθυσμός αποτελούν την κύρια οικονομικό – κοινωνική σύνθεση συνιστώσα τόσο του Δήμου όσο και της Πόλης των Γιαννιτσών. Oι δημοτικές αρχές παλιάς κοπής όμως θεωρούσαν και συνεχίζουν να θεωρούν τον τομέα «εκτός αρμοδιότητας τους» παραπέμποντας το σύνολο των χρόνιων προβλημάτων του στο κράτος.
Η στασιμότητα στον τομέα των περιβαλλοντικών δράσεων επιτείνει τα ήδη αυξημένα προβλήματα ιδιαίτερα της πόλης των Γιαννιτσών. Ειδικότερα στον τομέα των απορριμμάτων, χρειάζεται ολικός επανασχεδιασμός στην διαλογή, στην αποκομιδή και την διαχείρισή τους.
Το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης και η σύνδεση του με τα δημοτικά διαμερίσματα παραμένει στάσιμο εδώ και τριάντα χρόνια.
Οι υποδομές στο δήμο αλλά και ευρύτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας παραμένουν σοβαρά ανεπαρκείς, τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Η εκπόνηση ενός προληπτικού σχεδίου προστασίας της υγείας της ζωής της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών είναι έργο στο οποίο η δημοτική αρχή μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή σε συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς. ¨Όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών χωρίς την εξειδίκευση του ανά δημοτικό διαμέρισμα.
 Από την παθογένεια του μοντέλου Δημοκρατίας στη χώρα μας δεν εξαιρούνται οι τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Η εφαρμοσμένη πολιτική δημοτικών αρχών είναι απογυμνωμένη από ιδέες και περιεχόμενα που συνδέονται και εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Οι εκλογικές αντιπροσωπεύσεις και η διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών έχουν υποστεί ραγδαίο εκφυλισμό σε χυδαίο πελατειακό – ρουσφετολογικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο ανταγωνισμός στη διεκδίκηση του δημοτικού θεσμού παίρνει της μορφές αλληλοσυγκρουόμενων ομάδων και φατριών.
Το έλλειμμα δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας που παρατηρείται στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων αποδίδεται ευθέως και αποκλειστικά στο έλλειμμα πόρων προς την αυτοδιοίκηση.
Η πολιτική αποξένωση των παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών υποκειμένων, από τους φορείς της αυτοδιοίκησης δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη στελεχιακή ανανέωση και τη δημοκρατική αναπτυξιακή αναμόρφωση του θεσμού.
Η γραφειοκρατικοποίηση της διοίκησής, η τάση ιδιωτικοποίησης των φορέων δημοτικής διαχείρισης η υποκατάσταση των αιρετών από τους τεχνοκράτες σε ότι αφορά τον πολιτικό – αναπτυξιακό σχεδιασμό, αποδυναμώνει περαιτέρω το ρόλο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και υποβαθμίζει τον ιστορικό ρόλο του θεσμού.
Η αποδυνάμωση των τοπικών δημοτικών αρχών, καθιστά κυρίαρχες και ανεξέλεγκτες τις τοπικές οικονομικές ελίτ, ενώ περιθωριοποιεί την τοπική κοινωνία από τον καθορισμό των εξελίξεων που την αφορούν.
Για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, καινοτόμου, αναπτυξιακής, δημοκρατικής, δημοτικής αρχής είναι αναγκαία μία ευρεία κοινωνική συμμετοχή και ιδιαίτερα της νεολαίας. Μιας νεολαίας που διαθέτει τα περσότερα μορφωτικά εφόδια από οποιαδήποτε άλλη γενιά του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, όμως είναι μια νέα γενιά που ζει την αποξένωση της από την παραγωγή, τον αποκλεισμό της από την εργασία, οσο καμιά προηγούμενη γενιά της μεταπολίτευσης , μια γενιά που ξενιτεύεται η ψάχνει αλλότριες εργασίες.
Καλούμε αυτή τη νεολαία, να μην σιωπήσει, να φωνάξει την δική της αλήθεια, να διεκδικήσει τη συμμετοχή της και να παλέψει για την πραγματοποίηση των δικών της ονείρων.
Είναι υπόθεση όλων μας να αναβιώσουμε μαζί τη συλλογική δημοτική ζωή των πολιτών η οποία περνά μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής και να διαμορφώσουμε ένα νέο δήμο πρότυπο που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ.

Με τιμή

Ηλίας Θεοδωρίδης -  Ιατρός Καρδιολόγος
Υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more