Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σημαντική ερώτηση του ΚΚΕ που ενδιαφέρει τους αγρότεςΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
 

Θέμα: Μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και βαριές οι συνέπειες στη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.

    Αγανάκτηση και οργή υπάρχει στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, αφού δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή του ΦΠΑ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αν και αυτό θα 'πρεπε να είχε γίνει από το Μάη, προκειμένου να έχουν ρευστό για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες, αλλά και να πληρώσουν χαράτσια φορολογίας, ασφαλιστι­κών εισφορών κ.ο.κ.
    Η κατάσταση είναι έκρυθμη, γιατί όχι μόνο έχει μειωθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από το 11% στο 6%, αλλά δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας και οποιαδήποτε δανειοδότησης, με αυτά τα χρήματα προγραμμάτιζαν τις προετοιμασίες των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παραγωγοί π.χ. στην Αργολίδα δεν έχουν να αγοράσουν λιπάσματα, φυτάρια, σπόρους κ.ά. ή στην Κρήτη δεν είναι σε θέση να φυτέψουν τα θερμοκήπιά τους και τα εγκαταλείπουν ή δεν έχουν να πληρώσουν τα εργατικά για τη συλλογή των οπωροκηπευτικών, αφού δεν έχουν μετρητά.
     Τίθεται λοιπόν θέμα επιβίωσης και συνέχισης ή μη της αγροτικής δραστηριότητας χωρίς εναλλακτική λύση για χιλιάδες οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν με καλλιεργητικά δάνεια, αν και έχουν πάρει δισεκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων για να κερδοφορούν, τα μονοπώλια των γεωργικών εφοδίων δεν πιστώνουν τα αντίστοιχα καταστήματα και αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν διακινδυνεύουν να δώσουν επί πιστώσει φυτάρια, φυτοφάρμακα κ.ά. στους παραγωγούς, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό και αβεβαιότητα, αν δεν δοθεί άμεσα λύση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι υπουργοί
Τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να δοθούν άμεσα στους αγρότες τα χρήματα επιστροφής του ΦΠΑ που δικαιούνται και καθυστερούν εδώ και τέσσερις (4) μήνες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.

                                                                                                     Οι βουλευτές του ΚΚΕ 

                                                                                                  Διαμάντω   Μανωλάκου
                          
                                                                                                 Νίκος  Καραθανασόπουλος

                                                                                                 Νίκος   Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more