Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ρόδη Κράτσα: «Η Τρόικα έρχεται στο τέλος της»

Kατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης στις Βρυξέλλες


Η νυν και υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εφ όλης της ύλης στο «Θέμα» της Χαλκιδικής.

Αποστολή-Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος


Κατά την διάρκεια  των εργασιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου η νυν και υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007-2012) Ρόδη Κράτσα παραχώρησε συνέντευξη στο ‘’Θέμα’’ της Χαλκιδικής. Διαβάστε την παρακάτω:


1)      Κα. Κράτσα η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με την άνοδο της αριστεράς και της ακροδεξιάς προμηνύει κινδύνους για την χώρα μας και γενικότερα για την Ε.Ε.;

Οι Ευρωεκλογές έχουν και αυτό το στοίχημα να κερδίσουμε που είναι να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπους κομμάτων που είναι δεσμευμένα στην ενοποίηση της Ευρώπης γιατί αν κάτι καταλάβαμε από την κρίση και αν κάτι νιώθουμε βαθιά απ’ τις ανάγκες που έχει η οικονομία και η κοινωνία μας είναι ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη.
 Άρα, πρέπει να δεσμευτούμε όλοι να πάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνα τα κόμματα και εκείνοι οι υποψήφιοι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για μια Ευρώπη με ισχυρά όργανα τα οποία θα αποφασίσουν για το καλό όλων, δεν θα αφήνουν το χώρο ελεύθερο για τις μεγάλες δυνάμεις και οικονομίες να παίζουν το δικό τους παιχνίδι αλλά χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, να εξηγήσουμε τις προκλήσεις δηλαδή τις δυνατότητες που έχουμε όταν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι μέσα στην Ευρώπη, τις υποχρεώσεις που έχουμε στην Ευρώπη ως μέλη  να σεβόμαστε την δημοσιονομική πολιτική, να διατηρήσουμε το πλεόνασμά μας, να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες και δημιουργικοί στις εξελίξεις για μια καλύτερη Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη, για θέσεις απασχόλησης και όλα αυτά πρέπει να τα κεφαλαιοποιήσουμε, να τους δώσουμε δυνατότητες μέσα από συντονισμένες πολιτικές και αυτή τη δέσμευση καταθέτουμε ως ΝΔ αλλά και εγώ προσωπικά ως υποψήφια με όλη την πείρα που διαθέτω απ’ τα προηγούμενα χρόνια και τα συμπεράσματα που έχουμε πάρει από την κρίση να εργαστούμε γι’ αυτήν την Ευρώπη.
Λοιπόν, προσοχή διότι τα άκρα είναι φωνές αποδόμησης  της Ευρώπης και όχι φωνές δημιουργίας. Με το να καταγγέλλουμε την Ευρώπη και να μην προτείνουμε εναλλακτική λύση για το πώς θα την κάνουμε καλύτερη δεν βοηθάμε το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

2)      Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το νέο σύστημα εκλογής με τον σταυρό των Ελλήνων Ευρωβουλευτών;

Είμαι υπέρ και αυτό το έκανα σαφές απ’ τις προηγούμενες εκλογές ότι πρέπει να συζητήσουμε για ένα αμεσότερο σύστημα εκλογής. Οτιδήποτε φέρνει κοντά τον υποψήφιο και το εκλογικό σώμα το θεωρώ θετικό γιατί έρχεται στην καρδιά της δημοκρατίας και στην περίπτωση των Ευρωεκλογών πιστεύω πως δεν θα ζωντανέψει μόνο την δημοκρατία μας το σύστημα άμεσης εκλογής με σταυρό αλλά νομίζω πως θα ζωντανέψει και το Ευρωπαϊκό όραμα το οποίο λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια είδαμε ότι είναι λίγο μακριά από τους πολίτες.
Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν πολλές φορές και τις διαδικασίες που λειτουργεί η Ένωση, τις αδυναμίες που έχει και το πώς θα την κάνουμε δυνατότερη με αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό το σύστημα που θα μας φέρει πιο κοντά με το εκλογικό σώμα και τους συμπολίτες μας θα δώσει την ευκαιρία για πιο ουσιαστικές συζητήσεις και εμείς θα εξηγήσουμε, θα καταθέσουμε τα οράματά μας, τις δεσμεύσεις μας. Οι πολίτες θα μας ρωτήσουν, θα θελήσουν να μας καταλάβουν, να μας κρίνουν για να μας επιλέξουν ή να μας απορρίψουν.

3)      Κα. Κράτσα ποιος είναι ο ρόλος  της Ε.Ε. στη οικονομική κρίση;

Η Ε.Ε. στην οικονομική κρίση είδαμε ότι παρόλο τις αδυναμίες της κατάφερε να μείνει όρθια. Θυμάστε, πριν από δύο χρόνια, κάποιοι έκαναν προβλέψεις για την διάλυση της  Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης. Είδαμε ότι ,παρόλο τις θεσμικές αδυναμίες που έχει η Ένωση και κυρίως της Ευρωζώνης που έχει ένα κοινό νόμισμα χωρίς να έχει κοινή οικονομική πολιτική, αποφάσεις και συνθήκες πολύ εύθραυστες για να κρατήσουν σταθερό ένα νόμισμα, η Ε.Ε. με την παράλληλη οικονομική κρίση κρατήθηκε ζωντανή, διευρύνθηκε μάλιστα καθώς η Κροατία μπήκε εν μέσω κρίσης στην Ένωση.
Και η Ευρωζώνη διευρύνθηκε διότι η Λετονία, χώρα της Βαλτικής, μπήκε στην Ευρωζώνη εν μέσω κρίσης του ευρώ και βλέπουμε ότι σήμερα άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα για να σταθεροποιηθεί. Η σταθεροποίηση είναι η βάση για το επόμενο βήμα. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε βόρειοι και νότιοι, πιστωτές και οφειλέτες, πλούσιοι και φτωχοί. Η Ένωση δημιουργήθηκε, έτσι την οραματίστηκα και την υπηρετώ απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια, για να δώσει ίσες ευκαιρίες στους λαούς, να αντιμετωπίσουμε πιο ενωμένοι και πιο σίγουροι για το αύριο όλοι μαζί τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Άρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταθεροποιηθούμε και όλοι μαζί σε σταθερή βάση να πάμε ένα βήμα μπρος. Η επόμενη περίοδος, τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), είναι μια πρόκληση για μια Ένωση πιο σταθερή, πιο δυνατή, που πιστεύει πιο πολύ στον εαυτό της, πιο πολύ στις δυνατότητες των λαών της και παράλληλα τους δίνει περισσότερα εργαλεία για να πετύχουν την ανάπτυξη όπως περισσότερους πόρους και περισσότερες συντονισμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Είμαστε τώρα εδώ, ολοκληρώνουμε τις μάχες αυτής της περιόδου και ελπίζω με την εμπιστοσύνη των πολιτών μου να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω τις μάχες και την επόμενη περίοδο.

4)      Για την περίοδο 2010-2013, ο μηχανισμός της Τρόικας είχε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα μας;

Κοιτάξτε, η Τρόικα ήρθε για να παρακολουθήσει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας μας για να μπορέσει να βάλει τάξη στα οικονομικά της, να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς της και να αρχίσει να αντιμετωπίζει το μέλλον της χωρίς χρέη και ελλείμματα. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζονταν τέτοιο μοντέλο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και στον δημόσιο διάλογο και εγώ πολλές φορές προσωπικά έχω αναδείξει τις αδυναμίες που έχει αυτό το σύστημα.
Δεν ήταν καλά ισορροπημένη η προσπάθεια για την δημοσιονομική πολιτική μεταξύ φορολογίας και ανάπτυξης. Θα με πείτε πως η ισορροπία αυτή είναι πάντα δύσκολη και είναι προς αναζήτηση. Πιστεύω ότι δεν ψάξαμε πολύ να αναζητήσουμε αυτή την ισορροπία και δώσαμε μεγάλο βάρος στο φορολογικό μέρος, στο δημοσιονομικό και όχι στο αναπτυξιακό μέρος. Παράλληλα, φάνηκε ότι η Τρόικα δεν υπολόγισε αντιδράσεις τις οικονομίας, την κυκλική ύφεση, την ύφεση που έρχονταν από την προσαρμογή. Επίσης, δεν αντιμετώπισε τις κοινωνικές συνέπειες καθώς ήταν και είναι βαθιές οι πληγές της κοινωνίας μας από τις πολλές πολιτικές αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως με την συνεχή παρακολούθηση, με τις παραινέσεις και τις συστάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων, τα οποία εφήρμοζε η Τρόικα, φτάσαμε να έχουμε ένα πλεόνασμα και η Τρόικα έρχεται στο τέλος της.
 Ήδη, πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη φάση για την ελάφρυνση του χρέους και για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα τώρα που αποδείξαμε ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, μπορούμε να έχουμε μια οικονομία χωρίς χρέη και ελλείμματα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο. Μάθαμε όλοι απ’ τα λάθη του παρελθόντος και μάθαμε από την επιτυχία της επίτευξης του πλεονάσματος. Το υπηρετήσαμε με σταθερότητα, με θυσίες ο ελληνικός λαός και με υπομονή και επιμονή και έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα.
Τώρα, όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να φέρουμε τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, στην κάθε Περιφέρεια, στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας ιστού, να δούμε που μας συμφέρει να ρίξουμε το βάρος της παραγωγής, να ζωντανέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Επίσης, να δώσουμε ελπίδα, θέσεις απασχόλησης στους παραδοσιακούς αλλά και σε καινούριους τομείς που δεν φανταστήκαμε ήδη ότι μπορεί να είναι μια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή στην οποία απευθυνόμαστε αλλά και σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Ώρα, λοιπόν, με τα διδάγματα του παρελθόντος και απ’ τα λάθη μας αλλά και με αυτά που πετύχαμε σήμερα να πάμε μπροστά.

5)      Πως κρίνετε τον σχηματισμό νέων κομμάτων τύπου «Ελιάς», το « Ποτάμι» του κ. Θεοδωράκη, οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» του κ. Χατζημαρκάκη και αν έχουν ελπίδες εκλογής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου;

Την ελπίδα εκλογής θα την δώσουν οι συμπολίτες μας. Η  δημοκρατική διαδικασία δίνει την φωνή στους πολίτες. Θα σας έλεγα πως σε μια δημοκρατία το να δημιουργηθεί ένα κόμμα, μια σύμπραξη ατόμων που μοιράζονται κοινές απόψεις και αξίες είναι θετικό και καλοδεχούμενο αλλά κάθε φορά πρέπει να δούμε τι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μας.
Στις Ευρωεκλογές δεν έχουμε περιθώρια για τέτοιους πειραματισμούς και για μικρά κόμματα κυρίως για κόμματα που δεν έχουν έναν σαφή προσανατολισμό σε ποιους πολιτικούς σχηματισμούς θα ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολυσύνθετο όργανο και οι μάχες κερδίζονται μέσα από τους μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς. Οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάσσεται η ΝΔ, έχουν πολιτική οντότητα και πολλούς ψήφους έτσι ώστε να βαρύνουν στις διαπραγματεύσεις και στις αποφάσεις.
 Έτσι, λοιπόν, πιστεύω πως είναι ασφαλές να υπηρετήσουμε τα μεγάλα κόμματα και κυρίως την ΝΔ η οποία έχει έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένα σαφές όραμα και σχέδιο για μια Ευρώπη πιο δυνατή. Οι πειραματισμοί νομίζω ότι είναι ασκήσεις τις δημοκρατίας αλλά δεν προσφέρονται για το γρήγορο και κρίσιμο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

6)      Τέλος, κα. Κράτσα, η Ελλάδα έχει τρεις πυλώνες ανάπτυξης: την ναυτιλία, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Η Ε.Ε., μετά την προγραμματική περίοδο, θα δώσει κονδύλια για την ανάπτυξη αυτών των πυλώνων;

Θα δώσει για όλους τους πυλώνες η Ε.Ε.. Το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο εργαστήκαμε τέσσερα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με πολύ χαρά παρακολουθώ τις Περιφέρειές και τους Δήμους μας να προετοιμάζονται για την εφαρμογή του, δίνει δυνατότητες αναπτυξιακές σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας αρκεί οι τομείς αυτοί να είναι αναπτυξιακοί, να θέτουν στόχους μετρήσιμους  απ’ την πρωτογενή παραγωγή και  απ’ την ψηφιακή οικονομία και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης.
Θα ήθελα να σας πω πως είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα το νέο ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να το χάσουμε αλλά έτσι όπως είναι σχεδιασμένο και όπως προβλέψαμε στους νέους κανονισμούς οι στόχοι της επίτευξης νέων θέσεων απασχόλησης θα μετρώνται και η ροή της χρηματοδότησης θα είναι ανάλογη με την επίτευξη των στόχων. Άρα, χρειάζεται προσοχή απ’ την αρχή να μην χάσουμε πόρους.



*Η συνέντευξη θα προβληθεί τηλεοπτικά στην εκπομπή «Με Άποψη» της Πέλλα Τηλεόρασης.

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more