Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στα Νέα Φλογητά



Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά στα Νέα Φλογητά. Την παραμονή το απόγευμα, τελέστηκε ο εσπερινός και ανήμερα το πρωί η πανηγυρική θεία λειτουργία. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Τροπαιοφόρου Αγίου στους δρόμους του χωριού.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα στο προαύλιο του Ιερού Ναού, με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος των Ν. Φλογητών και η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις. Την εικόνα του έχουν φέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το 1924.
Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων κατοίκων του χωριού, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής για τα παιδιά της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ Δημοτικού. Το θέμα ήταν η επέτειος αυτή(1924-2014) και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι εκείνοι, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να έρθουν στη μητρόπολη Ελλάδα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 75 μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο Ν. Φλογητών-Ν.Πλαγίων και οι τρεις καλύτερες εκθέσεις βραβεύθηκαν. Για την επιτυχία του διαγωνισμού συνεργάστηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των δύο χωριών και το ενιαίο δημοτικό σχολείο.
Παρά τον άστατο καιρό που επικράτησε το απόγευμα, η προσέλευση κόσμου ήταν μεγάλη. Τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Καππαδοκίας.



Φιλοξενούμενο ήταν και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου γυναικών Ζωγράφου.




Στο τέλος ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου.



Για την επιτυχία της εκδήλωσης τον πολιτιστικό σύλλογο βοήθησαν ο αγροτικός συνεταιρισμός, η κοινότητα, η ενορία του Αγίου Γεωργίου και πλήθος κατοίκων του χωριού.



Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Δήμητρα Σαμαρά
Ευχαριστούμε τον κο ΒΑΙΟ ΜΑΥΡΙΔΗ για την συνδρομή του στα κείμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more