Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

 Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10.07.14 στην Νάουσα σύσκεψη φορέων (αγροτικών συλλόγων, αγροτικών συνεταιρισμών, μεταποιητών, εμπόρων κλπ) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ροδάκινο. Η σύσκεψη οργανώθηκε από τις Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και Πέλλας. Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε και συζήτησε με παραγωγούς στο χωράφι και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στην διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν από τους εμπλεκόμενους στο ροδάκινο σκέψεις και προτάσεις για την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για το δυναμικό αυτό προϊόν και τρόπους στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού. Μεταφέρθηκε και διεθνής εμπειρία για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά διεθνώς.   

 «Δεν είναι δυνατό το κόστος παραγωγής του ροδάκινου να είναι 0,25 ευρώ το κιλό.

οι έμποροι να προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά να πωλείται 1,80 ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας,
σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους. «Δεν μπορεί να θεωρείται «κατάρα» το να υπάρχει μεγάλη παραγωγή και οι αγρότες να παρακαλάνε να ρίξει χαλάζι, για να πάρουν αποζημιώσεις», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν για ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο, ένα άλλο μοντέλο παραγωγής που θα διασφαλίζει το εισόδημα όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια του ροδάκινου. Μίλησε ακόμη για το «μητρώο εμπόρων».

Ζήτησε να δοθεί άμεση λύση για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η σοδειά τους (επιτραπέζια ροδάκινα) παραμένει απούλητη στα ψυγεία ή πάνω στα δένδρα, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως μέτρα με τα οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα του ροδάκινου, πρόκειται για «ασπιρίνες», όπως είπε.
Ακόμη επισήμανε ότι χωρίς σοβαρή αυτοοργάνωση των αγροτών δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, Λίτσα Αμμανατίδου και στελέχη του κόμματος.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν από την Πέλλα (πέραν της Νομαρχιακής Επιτροπής και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ)  και ο νέος Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Αλμωπίας Παντελής Μπερμπέρης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more