Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Το Θέμα της Χαλκιδικής στην Αμφίπολη

Ο λόφος ΚΑΣΤΑ

Γράφει η Δήμητρα Σαμαρά, φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Θέμα της Χαλκιδικής


Πιστεύεται ότι στον λόφο Καστά βρίσκεται ο τάφος της γυναίκας και του γιου του μεγάλου Αλεξάνδρου [Ρωξάνη-Αλέξανδρος ΄Δ]. Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε στη Βάκτρα [τωρινό Αφγανιστάν] και είχε πατέρα τον τοπικό άρχοντα Οξυάρτη. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ. μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον στρατηλάτη. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο ΄Δ μετά τον θάνατο του στρατηλάτη στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Η απώλεια του άφησε εκτεθειμένους την ίδια και τον γιο της, μολονότι ο Αλέξανδρος Δ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας. Μόλις γεννήθηκε αναγνωρίστηκε βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου. Ρωξάνη και Αλέξανδρος εξορίστηκαν στην Αμφίπολη. Εκεί έπεσαν θύματα δολοφονίας το 311 π.Χ. μετά από διαταγή του Κάσσανδρου.

 Εκεί λοιπόν θα γίνουν ανασκαφές προκειμένου να βρεθεί ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου της. Επικεφαλής της ανασκαφής θα είναι η προϊσταμένη ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων [ΕΠΚΑ]. Η ανασκαφή χρηματοδοτείται από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σερρών μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Η ΚΗ ΕΠΚΑ ευελπιστεί μέχρι τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο του Παρισιού , που θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, οι Σέρρες και η Αμφίπολη να δώσουν το παρών με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη. Πρέπει να σημειωθεί ότι οδηγός της κας Περιστέρι σε αυτό το εγχείρημα είναι ο πρώτος ερευνητής του χώρου Δημήτρης Λαζαρίδης , ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ανασκαφή στον λόφο από το 1965 μέχρι τον θάνατο του το 1985.


Ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης κρύβει το μεγάλο μυστικό του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Θέμα της Χαλκιδικής θα είναι στην πρώτη γραμμή. Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more