Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Κουρουμπλής: Υποχρεωτικά τσεκ-απ για τέσσερις μορφές καρκίνου

Αντιδράσεις από τον ΙΣΑ


Κουρουμπλής: Υποχρεωτικά τσεκ-απ για τέσσερις μορφές καρκίνου
O υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Υποχρεωτικές θα γίνουν για όλους τους πολίτες οι ιατρικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν οι πολίτες αμελήσουν τα επιβεβλημένα τσεκ - απ, τότε υπάρχει σκέψη να καλούνται να πληρώνουν μέρος του κόστους της θεραπείας τους.
«Όλοι οι Έλληνες έχουμε καλά και πολύ μεγάλες αδυναμίες, όπως η αμέλεια προληπτικών ζητημάτων για την υγεία μας. Έχουμε ένα πρόγραμμα δωρεάν (εξετάσεων) για 60.000 άτομα και έχουν πάει μόνο 7.000. Είμαστε αμελείς και αυτό έχει τεράστιο κόστος στο σύστημα» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός, η σκέψη είναι να καθιερωθούν οι εξετάσεις αυτές και να ειδοποιείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ο ασφαλισμένος ότι πρέπει να κάνει αυτήν την εξέταση.
«Για παράδειγμα, σε μια τριετία και αν ο μη γένοιτο νοσήσει, θα πρέπει να έχει ένα κόστος επιβάρυνσης του Δημοσίου (αν δεν την κάνει). Αυτό είναι μια σκέψη που μπορεί να πιέσει τους ανθρώπους να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.
Με τις εξετάσεις αυτές -που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)- επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων, τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα.
Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο πολίτης που δεν έχει κάνει τις εξετάσεις έως και το 50% του κόστους της θεραπείας του.
Αποσπασματικό, καθώς δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη και τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη, χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και «τιμωρία», όπως αναφέρει, όσων δεν κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση που νοσήσουν.

Ο ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επιστολές του στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη αξία της πρόληψης και της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που βοηθούν στην βελτίωση της Υγείας των πολιτών.
Μέσα από αυτές τις προτάσεις συστήνει και την συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης.

Ο ΙΣΑ παραμένει «υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Υγείας» και «θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που θα αφορά την πρόληψη των πολιτών μέσα από εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών της Αθήνας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more