Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Γιατί ενοχλήθηκε η Τουρκία;

3113
Γιατί ενοχλήθηκε η Τουρκία;

Η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την επέκταση της δράσης των τρομοκρατών, όμως στην πράξη ορισμένες χώρες επωφελούνται και έμμεσα υποσκάπτουν τις όποιες προσπάθειες αντιμετώπισής του. Η Τουρκία προσπάθησε αρχικά να εμποδίσει την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα είναι η χώρα που δείχνει πως ενοχλείται περισσότερο.
Το γεγονός της στενής οικονομικής σχέσης Ρωσίας – Τουρκίας δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να αντισταθεί στα ρωσικά σχέδια, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τα ματαιώσει, ενώ προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο λόγω της παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό μαχητικό. Η παραβίαση (διάρκειας ορισμένων δευτερολέπτων) δείχνει και τον βαθμό της ενόχλησης του τούρκου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα και με τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα Evgenij Satanovskij, έκανε την αναμενόμενη απότομη στροφή, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει. 
Σύμφωνα με τον Satanovskij, η Τουρκία ωφελείται οικονομικά από τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, καθώς ο εμφύλιος στη Συρία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρος. Από τις κοινές πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως την παράνομη μεταφορά όπλων για τον εξοπλισμό των τρομοκρατικών ομάδων, ο πόλεμος σημαίνει χρήμα. Οι τζιχαντιστές μπορεί να προκαλούν με την καταστροφή μνημείων, όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των μουσείων της Συρίας, τους οποίους φυγαδεύουν μέσω Τουρκίας, αναζητώντας πλούσιους συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εμπορικές συναλλαγές του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζονται στο πετρέλαιο, αλλά και στην καλλιέργεια σιτηρών στα κατεχόμενα εδάφη κατά μήκος του Ευφράτη και του Τίγρη. Οι τρομοκράτες προσπαθούν να στήσουν κρατικές δομές και αναζητούν στρατηγικό εταίρο για αυτές τις παράνομες εμπορικές συναλλαγές. Η Τουρκία δείχνει να έχει αναλάβει αυτό το ρόλο. Άλλωστε πέρα από το οικονομικό όφελος, η κοινή ατζέντα ενάντια στους Κούρδους είναι ένα ακόμα κέρδος για τους Τούρκους.     
Το προφανές –όσο και ρητορικό- ερώτημα, είναι αν οι τουρκικές δραστηριότητες είναι εν γνώσει των αμερικανών, ή ακόμα χειρότερα, αν έχουν την έγκρισή τους. Στο δαιδαλώδες τοπίο του αιματηρού εμφυλίου στην Συρία, κανείς δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα τις αντιμαχόμενες πλευρές και τα συμφέροντα που διακυβεύονται. Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διεθνείς στρατηγικές αποσκοπώντας στο μέγιστο κέρδος. Η αλαζονεία που τροφοδοτείται από το όνειρο της ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, την οδηγεί σε κινήσεις υψηλού ρίσκου. Η Ρωσική επέμβαση έχει περιπλέξει την κατάσταση και πολύ σύντομα ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να διαλέξει –και επίσημα- πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more