στην Αθήνα και τη Λευκωσία προέκυψε μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Μάλιστα χθες Αθήνα και Λευκωσία επιχείρησαν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής Haberturk για το άνοιγμα «παγωμένων» κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις».
Τάχθηκε επίσης στο πλευρό της Τουρκίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της, καθώς όπως είπε και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.
Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού ελήφθησαν από κύκλους στη Λευκωσία - σύμφωνα με μέσα στη χώρα - ως άδειασμα της κυπριακής κυβέρνησης. Το κλίμα μάλιστα χειροτέρεψε η απουσία των επίμαχων δηλώσεων για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και για αμοιβαία βήματα από το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διανεμήθηκε από το Μαξίμου.
Το θέμα έσπευσε να «μαζέψει» το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα, το οποίο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το συμβάν, επικαλούμενο «εκ παραδρομής παράλειψη» από το τελικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας «διευκρινίζει ότι αυτό οφειλόταν καθαρά σε τεχνικούς λόγους». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εκ παραδρομής παραλείφθηκε η διευκρινιστική συμπληρωματική ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Haberturk Σεμά Τσετίν και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση που αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Το γεγονός ότι η απάντηση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο, αν και είχε απομαγνητοφωνηθεί, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους κατά τη διαδικασία αντιγραφής-επικόλλησης των επιμέρους απομαγνητοφωνημένων κειμένων από διαφορετικούς συντάκτες που τα επεξεργάζονταν παράλληλα για οικονομία χρόνου, με στόχο την έγκαιρη διανομή της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης. Αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την δική μας ευθύνη για το συμβάν που την αναλαμβάνουμε ακέραια» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για γελοιότητες. Οι ίδιες υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και μετέφεραν τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ως εξής: «Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Με αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει αναφορές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα περί ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24 στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται - αν υπάρχει θέληση - να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου