Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Xρ. Σμίας: Σε συνεργασία με τους αγρότες πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη λύση



Σημαντική συνέντευξη του Πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη.







Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Χρήστο Σμία είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας Νέοι Ορίζοντες. Ο κος Σμίας μίλησε για όλα όσα έκανε από την ενασχόληση του με το νομό Πέλλας, για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την απώλεια της έδρας του αλλά και για την δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ του Δήμου. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του κου Σμία που θα συζητηθούν:

Ερ. Πως κρίνεται την μέχρι στιγμής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απ. Είναι μια ερώτηση που δεν θα έφθανε ολόκληρο άρθρο προκειμένου να δώσει κάποιος  μια  ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση. Για να παραθέσει απόψεις και επιχειρήματα,   να κρίνει,  αποφάσεις και εναλλακτικά σενάρια,  να καταθέσει ένα τεκμηριωμένο λόγο για τα προβλήματα και τις λύσεις. Μακριά από κραυγές  και λαικισμούς που είτε δεν οδηγούν πουθενά ,είτε  οδηγούν στις πεπατημένες λύσεις που έφεραν την χώρα στα πρόθυρα  της χρεωκοπίας και της διάλυσης .Λύσεις που θα επιτείνουν τα σημερινά αδιέξοδα και θα φορτώσουν τα βάρη της κρίσης  , μονόπλευρα πάλι στην καμπούρα των κοινωνικών υποζυγίων  δηλαδή των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  και των συνταξιούχων. Κατά την άποψή μου μία κυβέρνηση με 3 εκλογικές νίκες πρέπει να κρίνεται σε βάθος τετραετίας όταν θα έχει ολοκληρώσει  ένα σύνολο μέτρων για τα οποία θα κριθεί. Στην παρούσα φάση εκείνο που κρίνω ότι πρέπει να γίνει  είναι μια ειλικρινής συζήτηση με ανοικτά στην κοινωνία όλα τα χαρτιά των ενδιαφερομένων φορέων είτε πρόκειται για αγρότες είτε για επιστημονικούς φορείς, είτε για επαγγελματίες. Με ξεκάθαρες θέσεις από όλους για να πάψουν να βρίσκονται  φορολογούμενοι που δηλώνουν 5000 ή 8000 Ε τον χρόνο και καταθέσεις εκατομμυρίων στις ξένες τράπεζες. Το να τα αφήσει έτσι όλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε μια αυτοαναίρεση του ρόλου του και τρομερό πισωγύρισμα για τον λαό και την κοινωνία. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ  σε μια ανακοίνωση που έγινε πριν λίγες ημέρες και η οποία θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στα χείλη των απλών ανθρώπων της εργασίας. Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι στο κόσμο κατέχουν το 50% του πλούτου .Δεν σχολιάσθηκε  από κανένα από τα κανάλια της <<πλουραλιστικής ενημέρωσης >>πως όλη αυτή η εξέλιξη έχει απόλυτη σχέση με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που στερεί πόρους από το κοινωνικό κράτος και τους εργαζόμενους για να τα συσσωρεύει στις τσέπες των εκλεκτών ανοίγοντας σύγχρονους  καιάδες  για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες  .Η πολιτική αυτή πρέπει πρώτιστα να ηττηθεί  κυρίως στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει ελπίδα ριζικής ανάκαμψης για τον απλό άνθρωπο της εργασίας.
Ποια είναι τα συναισθήματά σας από τις εκλογές όπου ο εκλογικός νόμος σας στέρησε την δυνατότητα να συνεχίσετε το έργο σας ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ν. Πέλλας.
Είναι αλήθεια πως υπήρξε μια μικρή απογοήτευση της πρώτες ημέρες. Όμως δεν είχε να κάνει ούτε με την έννοια της απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας ,ούτε με το γεγονός της διακοπής κάποιας πολιτικής σταδιοδρομίας. Δούλεψα 36 χρόνια σαν γιατρός του ΕΣΥ , κατέλαβα θέση διευθυντή στην καλύτερη Μονάδα Μεταμόσχευσης των Βαλκανίων και από της σημαντικότερες της Ευρώπης.  Εκεί γύρισα μη θέλοντας να ασχοληθώ με σενάρια περί υποχρέωσης κάποιων προς το πρόσωπό μου για ατομική <<τακτοποίηση>>. Με το ισχύον σύστημα εκλέχθηκα βουλευτής με την λαϊκή ψήφο και με τι ίδιο έπαψα να είμαι. Άρα ουδεμία πικρία για την <<απώλεια>> της έδρας μόνο ένας μικρός κόμπος για ένα έργο –μικρό η όχι – που δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσω και να κριθώ ολοκληρωμένα από τους συμπολίτες που με εμπιστεύθηκαν. Εδώ να αδράξω την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά

Ερ. Ποιά είναι η σημαντικότερη πρωτοβουλία που πήρατε ως κυβερνητικός βουλευτής τους 8 περίπου μήνες για τον Ν. Πέλλας

Απ. Τους  7 λοιπόν μήνες γιατί περί αυτού πρόκειται,  προσπάθησα πολύ να ξεδιαλύνω στο νου μου τους πιο σημαντικούς κανόνες που οφείλει να ακολουθεί  ένας βουλευτής που σέβεται τον εαυτό του, την αριστερά  και τον κόσμο που τον εξέλεξε . Αυτούς τους κανόνες προσπάθησα να ακολουθήσω στην 7μηνη αυτή πορεία. Το πρώτο  μέλημα μου ήταν να περιφρουρήσω την κυβέρνηση της αριστεράς που βάλλονταν συνεχώς  από εσωτερικούς και εξωτερικούς αντιπάλους που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν στη πράξη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν την καταστροφική για την χώρα και τον απλό πολίτη πολιτική τους.  Παράλληλα όμως σε όλους τους θεσμούς του κοινοβουλίου προσπάθησα να αναδείξω προβλήματα που αφορούσαν όχι μόνο τη Πέλλα αλλά απλούς  πολίτες θύματα των προηγηθεισών πολιτικών.Ειδικά για το Νομό προσπάθησα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονταν με έγκαιρες πληρωμές αγροτών ,με αποζημιώσεις και προβλήματα που σχετίζονταν με την λειτουργία του ΕΛΓΑ. Ειδικά για την υγεία  ασχολήθηκα με την προσωρινή στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που κινδύνευαν  με κατάρρευση εξ αιτίας της πολιτικής μη διορισμού προσωπικού επί 5 και πλέον χρόνια. Με άλλες παρεμβάσεις μου προσπάθησα να αναδείξω κάποιες προτεραιότητες  για τον Νομό και τους κατοίκους του, όπως τις μη   αξιοποιημένες εργατικές κατοικίες στο Αρχοντικό, την παρακράτηση αναδρομικών χρημάτων στους συνταξιούχους της επαρχίας Γιαννιτσών, για τα βοηθήματα των συζύγων, για την αποφυγή της καταστροφής της  λίμνης Βεγορίτιδας, για την δημιουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου με τοποθέτηση σταθερής τροχιάς μέσω Πέλλας και Γιαννιτσών, και με τέρμα τα λουτρά Αριδαίας,  για την υποβάθμιση του κτηνιατρείου Αριδαίας, για την μη κατάργηση του τελωνείου Σκύδρας. Η σημαντικότερη όμως επιλογή μου  σχετίσθηκε με την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου της Πέλλας , περιοχής κατά τη γνώμη μου  ισάξιας  σημασίας για την χώρα με την Αθήνα και τον πολιτισμό της  μια και είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που για 300 χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του τότε γνωστού κόσμου . Με επέκταση των ανασκαφών,  με πρόθυμους ανά  τον κόσμο θαυμαστές της μεγάλης προσωπικότητας του Μ. Αλεξάνδρου για την διαφήμιση  της , με δημιουργία έργων  υποδομής θα μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης του Νομού μας.

Ερ. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για την υγεία όπου τα πράγματα παραμένουν στάσιμα

Πράγματι δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετά πράγματα που θα άλλαζαν το τοπίο στο Νομό αλλά και γενικότερα στη χώρα . Δεν είναι αρκετά η κατάργηση του 5ευρου στα Ε.Ι και η υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων. Εκείνο που προέχει άμεσα είναι να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό οι κενές θέσεις των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και να ψηφισθεί ο νέος νόμος για την υγεία που θα δώσει την δυνατότητα στο κάθε πολίτη  να έχει τον γιατρό του για τις καθημερινές του ανάγκες. Να είναι απρόσκοπτη η δυνατότητα κάθε ασθενή να βρίσκει άμεσα στα Νοσοκομεία το γιατρό που χρειάζεται χωρίς να χρειασθεί να βάλει το χέρι στη τσέπη. Όμως όλα αυτά θέλουν τον σχεδιασμό και την συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας για την δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου χάρτη υγείας που θα πληροί όλες τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που θέλει σχεδιασμό ,χρόνο,  χρήματα και  κοινωνική συναίνεση. Εκτιμώ πως με την ολοκλήρωση ενός τέτοιου φιλόδοξου εγχειρήματος θα έχει δοθεί μια σύγχρονη απάντηση στα προβλήματα υγείας της  χώρας μας.

Ερ. Οι αγρότες μας βρίσκονται στο δρόμο και ανένδοτοι αναφορικά με τα αιτήματά τους γιατί νοιώθουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους γύρισε την πλάτη.

Απ. Καταλαβαίνω την ανησυχία των αγροτών. Περνούν δύσκολες στιγμές κυρίως  εξ αιτίας των πολιτικών που είχαν ακολουθηθεί εξήντα χρόνια τώρα. Εκείνο που βλέπω σαν πραγματική διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν προκύψει είναι ένας ειλικρινής διάλογος για όλα τα προβλήματα. Ένας διάλογος καθαρός χωρίς υπερβολές και με όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων να βρεθεί και με τους αγρότες μια δίκαιη βιώσιμη λύση, στο σύνολο των προβλημάτων. Μια λύση που θα λαμβάνει υπ όψιν της και τις θέσεις όλων των φορέων της κοινωνίας και θα είναι δίκαια και αποδεκτή από όλους θα αποτελεί δε την συμβολή της αγροτιάς στο ξεπέρασμα αυτής της κρίσης.

Ερ. Επειδή υπήρξατε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πέλλας και μέλος της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ. Τα πράγματα εκεί δεν πηγαίνουν καλά καθώς έχει παραιτηθεί  ο επικεφαλής της κίνησης και αρκετά στελέχη έχουν προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα του  Λαφαζάνη. Ποιο είναι το σχόλιό σας και αν σας ενδιαφέρει να είστε  υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας.

Απ. Επειδή τέθηκαν πολλά ερωτήματα μαζεμένα ας τα πάρουμε ένα προς ένα. Αρχικά να τονίσω πως η παραίτηση του επικεφαλής της κίνησης δεν έχει να κάνει με πολιτικές διαφωνίες του με την κίνηση αλλά μια ανθρώπινή του ανάγκη να αναζητήσει εργασία εκτός των ορίων του Δήμου. Τι πιο σύνηθες και ανθρώπινο ιδιαίτερα δε στις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Το κύριο πρόβλημα της κίνησης είναι ότι δεν μπόρεσε να εδραιωθεί στην συνείδηση των συμπολιτών μας ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο θέμα της τοπικής κοινωνίας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να δούμε τι δεν έγινε καλά και να  γίνει προσπάθεια να ξεπερασθούν αυτά που την κρατούν μακριά από το κέντρο της προσοχής  των δημοτών. Να κρατηθούν τα θετικά της κίνησης   αφήνοντας πίσω ότι την έχει καθηλώσει. Όσον αφορά το θέμα της προσωπικής μου εμπλοκής δηλώνω ότι δεν πιστεύω σε προσωποπαγείς κινήσεις  κάποιων υποψήφιων  Δημάρχων που  ξεκινούν αγώνα προσωπικής τους επιλογής.  Βαθειά πεποίθησή μου είναι ότι   τέτοιες κινήσεις οφείλουν να ξεκινούν  έγκαιρα και από την κοινωνία, να προτείνουν πειστικά εναλλακτικά προγράμματα  και  μέσα  από δημοκρατικές διαδικασίες να  αναδεικνύουν  τον κατάλληλο υποψήφιο που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα. Και για να ξεκαθαρίσω το τοπίο δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να διεκδικήσω αυτή τη τιμητική διάκριση. Υπάρχουν πολλοί νέοι και άξιοι άνθρωποι που μπορούν να διεκδικήσουν αυτή τη τιμή. Θα είμαι κοντά σε εκείνους που με τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας,  της ανάδειξης του πολιτισμού και της  της αλληλεγγύης σαν μεγάλες καθημερινές προτεραιότητες θα φέρουν καινούργια αύρα στους πολίτες και τον Δήμο. Σε εκείνους που βλέπουν  με σεβασμό τον πολίτη και τα δικαιώματά του, που νοιάζονται πρωτίστως για την υγεία και την πρόνοιά του. Πού  έχουν την αξιοκρατία σαν πρόταγμα σε κάθε βήμα της καθημερινότητας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more