Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

«ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ»


Ο πολιτισμός μας θεωρείται κατά κοινή ομολογία ότι έχει ως βάση και θεμέλιο τον πολιτισμό που ανάπτυξαν και διέδωσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Τα έργα τους είναι γεμάτα σοφίες και γνώμες, οι οποίες αποδείχθηκαν αληθινές πάντα μέχρι και σήμερα.
Το γνωμικό αυτό ειπώθηκε από τον Σόλωνα τον Αθηναίο προς τον Κροίσο, όταν ο υπερφίαλος αυτός βασιλιάς τον ρώτησε εάν γνώριζε κάποιον άλλον στον κόσμο ευτυχέστερο; Ο έμπειρος Αθηναίος του απάντησε: «Να μην καλοτυχίζεις κανένα, προτού δεις το τέλος του».
Πραγματικά δεν πρέπει να καλοτυχίζουμε κανένα συνάνθρωπό μας και να τον θεωρούμε ευδαίμονα και ευτυχή, είτε για τα πλούτη του είτε για τη δόξα του είτε για οποιοδήποτε άλλο αγαθό πριν από το τέλος της ζωής του.
Πολλοί άνθρωποι αποκτούν πολλά υλικά και ηθικά, τα οποία συνθέτουν την έννοια της ευδαιμονίας, αλλά όμως λίγοι τελειώνουν τη ζωή μέσα σε αυτά τα αγαθά. Ευτυχισμένος μπορεί να αποκληθεί μόνο εκείνος, ο οποίος τελειώνει ευτυχισμένος την ζωή, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους.
Στη ζωή συμβαίνουν δυστυχώς ατυχήματα και συμφορές, οι οποίες πολλές φορές καταστρέφουν τον άνθρωπο υλικά και ηθικά. Η αστάθεια και η ρευστότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων και καταστάσεων είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Πόσοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι απέκτησαν με σκληρούς αγώνες αγαθά, μέσα δηλαδή υλικά, πνευματικά και ηθικά, τα οποία συντελούν στη χαρά, ανάπαυση και γενικά στην ευτυχία του ανθρώπου, δεν πέθαναν φτωχοί και αποστερημένοι κάθε αγαθού.
Τα οποιαδήποτε αγαθά δύσκολα αποκτούνται και εύκολα εγκαταλείπουν τον άνθρωπο. Παράγοντες των δυνάμεων που επεμβαίνουν και πολλές φορές ανατρέπουν την υπάρχουσα κατάσταση του ανθρώπου, ακόμα δε κάνουν δύσκολη κάθε πρόβλεψη περί του μέλλοντος.
Οι ατυχίες και οι συμφορές χωρίς καμιά διάκριση απειλούν όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα ηλικίας και μόρφωσης.
Βλέπουμε στην κοινωνία ανθρώπους, οι οποίοι απέκτησαν τεράστια πλούτη και απέβησαν συχνά οικονομικοί ρυθμιστές του τόπου, να πεθαίνουν φτωχοί, άλλους οι οποίοι εμφανίζοντο για την καλή υγεία τους, η υγεία τους είναι το πολυτιμότερος αγαθό του ανθρώπου να χάνουν την ζωή τους. Βλέπουμε μεγάλους επιστήμονες, ρήτορες, ένδοξους στρατηγούς να έχουν οικτρό τέλος στη ζωή τους.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την ιστορία που δείχνουν τέτοια παραδείγματα από την Ελληνική μυθολογία, από παραδείγματα της διδασκαλίας του Χριστού και άλλα τόσα στη ζωή.
Ας είμαστε συνεπώς συνετοί και μετριόφρονες για τα τυχόν αγαθά τα οποία αποκτήσαμε με έντιμο εργασία μας και ας αποκτήσουμε ιδίως πνευματικά αγαθά τα οποία είναι αιώνια και ασφαλή κτήμα των ανθρώπων.
Ας κατορθώσουμε να επιτύχουμε την ευτυχία μας με περίσκεψη και προσευχή, απαλλαγμένοι από κάθε υπεροψία και αλαζονεία, αν θέλουμε να απολαύσουμε στη ζωή αγάπη, εκτίμηση και παράδειγμα εμείς σε όλους και ιδιαίτερα στη σημερινή νεολαία η οποία κινδυνεύει να βγει έξω από τα πατροπαράδοτα και Ελληνοχριστιανικά δεδομένα.
Χαράλαμπος Σαββίδης
Πολ.&Οικ. Επιστήμων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more