Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

· Ν. Χουντής: «Οι “θεσμοί” παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και η κυβέρνηση τζογάρει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ»


·         
Ερώτηση Ν. Χουντή στην Κομισιόν


Τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ότι πιέζουν παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι παραδίδει «λευκή επιταγή» και τζογάρει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι, σε πρόσφατη δική του ερώτηση, η ίδια η Κομισιόν είχε απαντήσει ότι, σε καμία περίπτωση «η Οδηγία 72/2009/ΕΚ δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη στην ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς» (ΑΔΜΗΕ), καθώς και ότι στο Μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, παρέχεται «λευκή επιταγή» στους θεσμούς να κρίνουν μονομερώς «αν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος», αλλιώς θα επιβληθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (16.06.2016, σελίδα 31), αναφέρεται η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκρίνει τον Ιούλιο 2016 την πώληση του 20% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, με την αντίστοιχη διαδικασία προσφορών να ξεκινά τον Ιούλιο του 2016 και την υποχρέωση ο ορισμός του προτιμώμενου επενδυτή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο 2016. Σε αντίθετη περίπτωση, «εφόσον οι θεσμοί θεωρήσουν, κατόπιν συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση, ότι υπάρχει έλλειψη ικανοποιητικής προόδου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2016, ιδιαίτερα σε σχέση με τον ορισμό και την αγορά από τον στρατηγικό επενδυτή, η Ελληνική Δημοκρατία θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ ως τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ το 2017».

Με βάση τα ανωτέρω, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να απαντήσει «Πώς είναι δυνατόν οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) να επιβάλλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όταν η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι, βάσει της Οδηγίας 72/2009, τα κράτη-μέλη δεν υποχρεούνται στην ιδιωτικοποίηση των  διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς». Την καλεί επίσης να διευκρινίσει, με ποια κριτήρια θα αποφανθούν οι «θεσμοί» ότι υπάρχει έλλειψη «ικανοποιητικής προόδου» που θα οδηγήσει, σύμφωνα με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, υποχρεωτικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more