Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Μίλτος Κύρκος: Μετά από δεκατρείς θετικές αξιολογήσεις οι προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν αρνητικές



Αποτέλεσμα εικόνας για Μίλτος Κύρκος

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ποταμιού στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μελλοντικές προοπτικές, παρουσία του Επιτρόπου Πιερ Μοσχοβισί.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση
«Σε λίγες ημέρες, κλείνει θετικά η δέκατη τρίτη αξιολόγηση των ελληνικών μνημονίων. Ακούτε ήδη το παράδοξο. Θετικά, 13 αξιολογήσεις.
Σήμερα όμως η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο της σημείο: Capital controls που βουλιάζουν τις επιχειρήσεις, διαρκώς αυξανόμενη και πια μη εξυπηρετούμενη υπερφορολόγηση, διαρροή στο εξωτερικό χιλιάδων επιστημόνων και επιχειρηματιών.
Γιατί φτάσαμε εδώ;
Γιατί εδώ και έξι χρόνια συνάπτονται συμφωνίες που περιγράφουν μεν αναλυτικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση αλλά στο δια ταύτα, στις αξιολογήσεις, εξετάζονται μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα. 
Έτσι οι εταίροι δανείζουν τόσα, όσα κρατούν ζωντανή την Ελλάδα στην εντατική  χωρίς όμως περισσότερες απαιτήσεις.
Και οι κυβερνήσεις κυβερνούν χωρίς να αναγκάζονται να συγκρουστούν με το πανίσχυρο πελατειακό κράτος. 
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, το κλειδί και η μοναδικότητα της ελληνικής κρίσης: το μοντέλο διοίκησης που στηρίζεται στο δίπολο πάτρωνες και πελάτες και που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Γιατί ακόμη και αν κάποια στιγμή φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους που θα το καταστήσει εξυπηρετούμενο, το παραγωγικό μας μοντέλο είναι παρωχημένο και αναποτελεσματικό. 
Για αυτό ζητάμε να αναβαθμιστεί η ομάδα εργασίας της ΕΚΟΝ που θα παρακολουθεί με εκθέσεις την υλοποίηση των μη δημοσιονομικών  μεταρρυθμίσεων
Γιατί χωρίς εκ βάθρων αλλαγή στη διοίκηση και τομές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τη φορολογία και τη δικαιοσύνη δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από την απειλή ενός GREXIT. Και μόνο το ΕΚ μπορεί να βοηθήσει - κυβερνήσεις 6 χρόνων, Κομισιόν και IMF αρνούνται να το πράξουν »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more