Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΡΙΖΑΡΙ



ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Γράφει η δημοσιογράφος, Σίσκου Ελισσάβετ.

  Τα πολιτιστικά δρώμενα στο νομό μας δεν έχουν τελειωμό αφού ζούμε σε μια όμορφη χώρα με πλούσια ιστορία και είναι λογικό κάθε σημείο της να έχει τη δική του πολιτιστική ταυτότητα.
  Μέσα σ’αυτά τα ανταμώματα συναντώνται ιστορία και παράδοση, έτσι  μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, ποτίζοντας ταυτόχρονα τις ρίζες του Ελληνισμού, ενάντια στην οργανωμένη παγκοσμιοποίηση που προωθείται με στόχο τη λήθη και την ισοπέδωση.
  Η γιορτή ακτινιδίου στο Ριζάρι, συνδιοργανώθηκε και φέτος για όγδοη χρονιά, αφού καθιερώθηκε και γιορτάζεται  κάθε χρόνο από το 2009.
  Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος νέων Ριζαρίου με πρόεδρο τη δραστήρια κ. Βάντση Ελένη. Απαραίτητη η συμμετοχή των παραγωγών ακτινιδίων της περιοχής που βάζει σφραγίδα στο δρώμενο. Οι συνδιοργανωτές παραγωγοί προσφέρουν απλόχερα τη γεύση στους παρευρισκόμενους, μια γεύση γλυκιά ώριμου ακτινιδίου, βγαλμένη από το κάματο του αγρότη. Πολύτιμη βοήθεια πρόσφερε, στην τόσο  επιτυχημένη διοργάνωση, και ο σύλλογος  γονέων και κηδεμόνων  Ριζαρίου.
  Την παράσταση άνοιξε, με πολύ αγάπη, το μικρό τμήμα  του Μ.Π.Σ.Νέων Ριζαρίου, που απαρτίζεται από παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με  χοροδιδάσκαλο τον αξιόλογο  Μήτσκα Δημήτριο. Το τμήμα αυτό μας  υποδέχτηκε, ήταν  το πιο γλυκό ξεκίνημα,  με χορούς από τον Πόντο, τη Μακεδονία, και τη Μικρά Ασία.
  Στη συνέχεια οι Αλησμόνητες Πατρίδες, από την περιοχή της Αλμωπίας,  με πρόεδρο τον κ. Παπαδόπουλο Σταύρο. Πραγματικά ο χορός τους μας επέτρεψε να κάνουμε ένα συγκλονιστικό ταξίδι  στα χαμένα εδάφη του Ελληνισμού, της δικής μας Μικρασίας, που πλέον ζει στις καρδιές  μας, μέσα  από τις αναμνήσεις εκείνων που βίαια εκδιώχτηκαν.
  Η όλη οργάνωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του δημοτικού σχολείου Ριζαρίου. Στην εξέδρα το μουσικό σχήμα ΄΄Σταφυλάς Γρηγόριος΄΄, που εκτός από μακεδονικό ήχο μας παρουσίασε ποντιακή μουσική με λίρα  και τραγούδι από τον Κωνσταντινίδη Κώστα.
  Γέμισε κόσμο η αυλή του σχολείου και το λαϊκό ξεφάντωμα ξεχύθηκε με ευθυμία και μουσική για όλες τις προτιμήσεις. Με γεμάτα τα τραπέζια, κρεάτινα μεζεδάκια ψημένα στα κάρβουνα και ποτά, διασκέδασε ο κόσμος μέχρι αργά.
  Παρόντες στην εκδήλωση, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και συνεργάτες του δημάρχου κ. Δ. Γιάννου.
  Το Ριζάρι είναι πραγματικά  ένα πανέμορφο χωριό,  ανήκει στο Δήμο Έδεσσας, και απέχει 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα  με την απογραφή του 2011 έχει  πληθυσμό 1.132 κατοίκους.
  Ο Π.Μ.Σ. Νέων Ριζαρίου, με τη βοήθεια του Απόστολου Εμμανουηλίδη, συμμετείχε στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και χορωδιών, που έγινε στη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή, στην Κωνσταντινούπολη,  επίσης,  ξεναγήθηκε στα στενά του Βοσπόρου, όπου κάποτε έσφυζε από Ελληνισμό η  περιοχή, και   μετά από την όλη   διαδικασία έλαβαν από τη διευθύντρια της Πατριαρχικής  σχολής, κ. Βικτώρια Λαιμοπούλου,  αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

  Οι κάτοικοι του Ριζαρίου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, καλλιεργούν, ακτινίδια, ροδάκινα, κηπευτικά.   Υπάρχουν εργοστάσια στην περιοχή που μεταποιούν τα παραγόμενα  προϊόντα τους  και φτιάχνουν μαρμελάδες, χυμούς φρούτων, κονσέρβες  φρούτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more