Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣΑποτέλεσμα εικόνας για Τζιτζικώστας- Κυρίζογλου

Το σχέδιο δράσης για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med, παρουσιάστηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Η μελέτη για την ανάταξη και αναβάθμιση της περιοχής και για τη μελλοντική ανάπτυξή της αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την έξοδο μιας περιοχής 6.615 στρεμμάτων από την υποβάθμιση.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το σχέδιο δράσης, που προβλέπει επτά βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις και επτά μακροπρόθεσμες, αποτελεί ουσιαστικά ένα χωρικό όραμα και μια στρατηγική, με έργα προτεραιότητας και δυνατότητες άντλησης των απαιτούμενων κονδυλίων από συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης».
Η περιοχή παρέμβασης υφίσταται χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, όμως ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από την ολοκληρωμένη μελέτη που παρουσίασε φιλοδοξεί να βάλει οριστικά τέρμα στη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, κατάσταση που έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες στην περιοχή. Διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και σε δεύτερο χρόνο προβλέπει τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και υποδομών αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το επιχειρηματικό πάρκο μάλιστα είναι σε έκταση 200 στρεμμάτων του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, που υποστηρίζει την προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε το πιο υποβαθμισμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Όπως άλλωστε και οι Δήμοι Δέλτα και Θεσσαλονίκης, εκτάσεις των οποίων περιλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Το Σχέδιο Δράσης είναι η πρώτη προσπάθεια για να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα αποτελεί παράδειγμα εγκατάλειψης.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, «στόχος είναι να αναστρέψουμε την εικόνα μιας δυτικής Θεσσαλονίκης, που υπολείπεται σε προστασία και ανάπτυξη, σε σχέση με τις άλλες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, κυρίως λόγω λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό δεν παρουσιάσαμε άλλη μια μελέτη, αλλά ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, που μπορεί να υλοποιηθεί με την αξιοποίηση πόρων από το Interreg, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και μέσα από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας και Αλιείας. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) η Περιφέρεια δέσμευσε για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη το 10% του συνολικού προϋπολογισμού, που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. Ένα μέρος αυτών των κονδυλίων μπορούν να διατεθούν για έργα και παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης. Δική μας ευθύνη είναι να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε το συντομότερο τις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την εικόνα που έχουμε όλοι σήμερα για τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more