Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ.



Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Δημητριάδης Έδεσσα

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ,  ΒΑΣΙΛΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ,  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΄΄ΦΥΣΑΕΙ  ΚΟΝΤΡΑ΄΄, ΣΕ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΟ  ΧΡΗΣΤΟ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΠΕΛΛΑ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣː «Το ζήτημα χρονίζει με το λατομείο. Η ιστορία ξεκινάει από το 2007, η μίσθωση είχε λήξει, τότε το Δ.Σ αποφάσισε την παράταση για ένα έτος  μόνο και μόνο για την αποκατάσταση του τοπίου, όπως προβλεπόταν μέσα στη σύμβαση και ήταν συμβατική υποχρέωση της εταιρείας η αποκατάσταση του τοπίου, ενός τοπίου με ιδιαίτερο κάλος, το οποίο βρίσκεται σε ζώνη νατούρα.
 Το μάρμαρο που βγαίνει εκεί είναι ιδιαίτερο, μοναδικό στην Ελλάδα. Η εταιρεία προσπάθησε, μέσω δικαστικών προσφυγών και αναμονή των δικαστικών εξελίξεων να παρατείνει την παραμονή της στο χώρο εκεί και να συνεχίσει την εξόρυξη.  Αν και  είχε λήξη η σύμβασή της και  δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους.
 Το 2015 το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στο Δ.Σ.. Η εταιρεία είχε αποταθεί στην οικονομική υπηρεσία του δήμου και ήθελε να καταβάλει τα πάγια μισθώματα για το δήμο, τα οποία όμως η αρμόδια υπάλληλος, επειδή ήξερε πως η μίσθωση δεν ήταν σε ισχύ, δεν τα δέχθηκε. Η εταιρεία όμως  κατέθεσε τα χρήματα στο Δανείων και Παρακαταθηκών, και το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί η απόφαση, εάν ο δήμος θα δεχθεί ή όχι τα μισθώματα, μιλάω για τα πάγια και όχι τα αναλογικά που είναι και τα περισσότερα, που ποτέ δεν έχουν υπολογιστεί για να καταβληθούν στο δήμο. Τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδράσαμε και είπαμε, εάν δεχτούμε τα πάγια μισθώματα, είναι σαν να τη νομιμοποιούμε.  Τα πάγια μισθώματα είναι 20.000 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα αναλογικά, δηλ. πόσο μάρμαρο έχει εξορύξει. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδράσαμε σε αυτό, δηλ. στην αποδοχή των μισθωμάτων που θα νομιμοποιούσαν την εταιρεία, παρόλα αυτά η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής αποφάσισε ότι τα χρήματα έπρεπε να καταβληθούν και να μπουν στα ταμεία του δήμου. Πέρασε η απόφαση κατά πλειοψηφία και πήγε για έλεγχο στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκεί   απορρίφτηκε σαν παράνομη, και ήρθε μετά από ένα χρόνο για να ξανασυζητηθεί στο Δ.Σ. . Μέσα σε ένα χρόνο ο δήμος επανδρώθηκε με νομική υπηρεσία και νομικό σύμβουλο. Εκτός από την εισήγηση της υπηρεσίας, και η νομική σύμβουλος, η οποία εμπεριστατωμένα, κρίνοντας νομικά το όλο ζήτημα, σε τριανταπεντασέλιδη  λεπτομερής ανάλυση, κατέληξε ότι ο δήμος πρέπει να κάνει όλες τις ενέργειες  για την αποβολή της εταιρείας. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις, πρέπει ο δήμος να κάνει όλες τις ενέργειες για να πάρει όλα τα χρήματα που χρωστάει η εταιρεία.
  Παρόλη την απόφαση και της νομικής συμβούλου, τέσσερεις σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, υποστήριξαν ότι έπρεπε να καταβληθούν τα μισθώματα, άρα η μίσθωση ήταν σε ισχύ. Από τη στιγμή που δέχεσαι τα μισθώματα, σημαίνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ, η δικαιολογία είναι, ότι περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις, ξέρουμε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αργούν, νομιμοποιείς μια εταιρεία που ούτε τους περιβαλλοντικούς όρους τηρεί, ούτε έχει μια μίσθωση σε ισχύ!
  Η απόφαση που πήραμε  στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ήταν, ότι ο Δήμος Έδεσσας πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες  νομικές ενέργειες που χρειάζονται, πρώτον, για την αποβολή της εταιρείας από το χώρο του λατομείου, δεύτερον, για να καταβληθούν, τώρα, όλες οι αποζημιώσεις που οφείλει στο δήμο, και τρίτον, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Όσον αφορά την αποκατάσταση, είναι θέμα της Νομαρχίας και πρέπει ο δήμος να κάνει όλες τις ενέργειες στη Νομαρχία για να πραγματοποιηθεί . Είναι σοβαρό το θέμα, γιατί σαν δήμος θα πρέπει να διασφαλίζει την περιουσία του, και όλα τα χρηματικά οφέλη θα πρέπει να είναι προς όφελος των δημοτών.
 Από τα δυόμιση χρόνια που είναι ο κ. Γιάννου στο τιμόνι, υπάρχει δυσαρέσκεια και στη δική του παράταξη. Μέχρι τώρα έχουμε δύο αποχωρήσεις από δικούς του δημοτικούς συμβούλους, ο ένας μάλιστα ήταν αντιδήμαρχος .
 Δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση, αλλά μια εποικοδομητική που  βοηθάει στη σωστή λειτουργία του δήμου, αυτά που είναι θετικά θα τα επικροτούμε, αλλά όπου διαφωνούμε θα είναι κάθετα, όχι για να διαφωνούμε, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Τα θετικά τα βλέπουμε και τα αναδεικνύουμε και τα ψηφίζουμε στα δημοτικά συμβούλια.
  Διαφωνήσαμε σε πολλά  βασικά ζητήματα, και ένα από αυτά ήταν η καθαριότητα, ο τρόπος που δόθηκε  και έγινε ο διαγωνισμός στη συνέχεια. Για το ζήτημα αυτό, από την αρχή διαφωνούσαμε, μέχρι που είχαμε τα απαραίτητα στοιχεία, και έχω κάνει μια καταγγελία στην εισαγγελία της Έδεσσας, προχώρησε η καταγγελία  στο ΣΔΟΕ και τώρα βρίσκεται στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, το οποίο κάνει προανακριτική έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα,  θα τα δούμε μπροστά μας.
 Διαφωνήσαμε σε ζητήματα όπως η λειτουργία του κολυμβητηρίου,  όπως η λήξη της τουριστικής Α,Ε,  και στα περισσότερα από αυτά στην πράξη δικαιωθήκαμε
  Η τουριστική Α.Ε., σήμερα είναι υπό εκκαθάριση, και δεν έχουμε ενημερωθεί πλήρως για το τι βρήκε ο εκκαθαριστής, είναι θολό το τοπίο. Θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, αφού έχει παρθεί αυτή η απόφαση. Υπάρχει εδώ το θέμα των εργαζομένων, για το πως θα περάσουν, αν θα περάσουν, στο δήμο. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερωθούμε, με όλες τις λεπτομέρειες, τι γινόταν σε αυτή την τουριστική Α.Ε. όλα αυτά τα χρόνια, και όχι μόνο εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ο λαός της Έδεσσας, γιατί είναι ένα κομμάτι, μια περιουσία, των δημοτών μας.
 Ο χρόνος ,πράγματι, από τώρα και στο εξής περνάει γρήγορα, το βιώσαμε στις τελευταίες εκλογές. Στην προσπάθειά μας αυτή δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν ήταν ένας κομματικός συνδυασμός, αλλά ένας συνδυασμός που προσπαθεί να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο μέρος της κοινωνίας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, γιατί ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα από την εκπλήρωση των προσωπικών φιλοδοξιών κάποιων πολιτών που θα θέλουν να ηγηθούν σε μια παράταξη, ή  να είναι μελλοντικά οι δήμαρχοι αυτής της πόλης. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί θα βγει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζήτηση, όχι μόνο στο δικό μας συνδυασμό, αλλά και με άτομα ενεργούς πολίτες της πόλης μας, και με άλλους συνδυασμούς, και βλέπουμε πολύ  σοβαρά,  πιθανώς, συνεργασίες, για να μπορέσουμε την άλλη φορά νη μην βρισκόμαστε στο χώρο της αντιπολίτευσης, να διεκδικήσουμε, την επόμενη φορά, με σοβαρές αξιώσεις το δήμο της Έδεσσας. Θα συζητήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Θα δούμε εάν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, αν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, αν έχουμε τον ίδιο σκοπό και όραμα  για το δήμο μας.  Αν δούμε ότι όλα αυτά είναι κοινά, μετά θα προσπαθήσουμε, και δεν είναι για να εκπληρώσει κάποιος κάποιες φιλοδοξίες κάποιων ανθρώπων, αλλά θα είναι ένας συνδετικός κρίκος σε όλα αυτά που θα έχουν συμφωνηθεί, πριν, στο τραπέζι του διαλόγου. Στις προηγούμενες εκλογές έγιναν πολλές συζητήσεις, ο χρόνος ήταν περιορισμένος για να προχωρήσουμε στο στάδιο της συνεργασίας. Εκ των υστέρων κρίνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνει μια ευρύτερη συνεργασία, για να έχουμε άλλη πρόταση,  διαφορετική, για το δήμο της Έδεσσας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more