Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Μεγάλη καταστροφή στο ροδάκινο απο την Μέδουσα! Σε απόγνωση οι παραγωγοί - 40 εκ οι ζημιές αλλά το ταμείο είναι μείον στον ΕΛΓΑ

 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ροδακινοπαραγωγή
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί ροδάκινου στην  Πέλλα, καθώς βλέπουν τις τιμές να σπάζουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η φετινή υπερπαραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ιταλία και Ισπανία, σε συνδυασμό με την ερμητικά κλειστή πόρτα της Ρωσίας εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2014, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες για τη συρρίκνωση των τιμών. Από την άλλη φαινόμενο των τελευταίων ημερών που αποτελείωσε το προϊόν ήταν οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα από την Μέδουσα. Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε τις τελευταίες μέρες στην ανάπτυξη μικροοργανισμών στο ροδάκινο και οι οποίοι το κατέστησαν ως μη εμπορεύσιμο! Έτσι πλέον οι αγρότες ιδιαίτερα του κάμπου τα αφήνουν τύχη τους!

Η τιμή του επιτραπέζιου έχει κατρακυλήσει στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ χιλιάδες τόνοι βρίσκονται ήδη στα αζήτητα σε ψυγεία συνεταιρισμών και εμπόρων στην Πέλλα, με κίνδυνο να καταλήξουν στις χωματερές.
Φαίνεται λοιπον πως έχουμε την χειρότερη χρονία  τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και εξαγωγών, καθώς η Ρωσία που απορροφούσε πάνω από το 45% της εξαγωγής παρέτεινε και φέτος το εμπάργκο. Σημειώνει ότι με 0,30 και 0,35 λεπτά τιμή στην εξαγωγή ο παραγωγός δεν θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα καλλιέργειας.
Είναι η χειρότερη χρονιά για το ροδάκινο, οι τιμές είναι εξευτελιστικές,οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα 0,18 – 0,20 λεπτά στην πώληση. Οι αγρότες ζητούν  επιδότηση για το εμπάργκο της Ρωσίας, όπως είχε δοθεί επί θητείας Καρασμάνη και τα λεφτά να πάνε κατευθείαν στον παραγωγό. Οι μεγάλες ποσότητες στην αγορά σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών διεθνώς συμπιέζουν τις τιμές. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος τιμών από 0,35-0,70 λεπτά πώληση από τους συνεταιρισμούς. Μάλιστα  υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσουν τα ροδάκινα και να πεταχτούν, αν δεν κατευθυνθούν μεγάλες ποσότητες για χυμοποίηση, διαδικασία που  είναι φρακαρισμένη.
 Τα αποθέματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα ψυγεία συμπιέζουν τις τιμές στα επίπεδα των 0,20 λεπτών και κάτω. Τ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χιλιάδες τόνοι να πεταχτούν στις χωματερές και θα πρέπιε άμεσα να δοθεί αποζημίωση των φορέων που θα αναγκαστούν να πετάξουν ροδάκινα και αύξηση των ποσοτήτων που θα δοθούν στο πρόγραμμα της επισιτιστικής.

Τραγική η κατάσταση στο συμπύρηνο
Για δραματική κατάσταση όσον αφορά τις τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου κάνει λόγο μιλώντας στους Νέους Ορίζοντες  ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, Μιχάλης Φαρμάκης. Όπως είναι γνωστό, η Πέλλα συνεισφέρει κατά τα 2/3 στη συνολική παραγωγή ροδάκινου της χώρας και η «κατρακύλα» στις τιμές έχει μεγάλο κόστος για τους παραγωγούς. «Κυριολεκτικά ντρέπομαι να μιλήσω για τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, λέγοντας πως το συμπύρηνο ροδάκινο στην Πέλλα πωλείται από 12-13 λεπτά έως 18-20 λεπτά του ευρώ το κιλό. «Το κακό είναι πως φέτος η ποιότητα είναι πολύ χαμηλή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν της συγκομιδής του καρπού», εξηγεί ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πέλλας.
Όσον αφορά την παραγωγή, κατ’ εκτίμηση του κ. Φαρμάκη αυτή προσεγγίζεται στους 400 χιλ. με 450 χιλ. τόνους, ενώ υπάρχουν και παραγωγοί που κάνουν λόγο μέχρι και για 550 χιλ. τόνους. Όσον αφορά τη διάθεση της παραγωγής, αυτή λόγω των πολύ χαμηλών τιμών διευκολύνεται και έτσι οι έμποροι αγοράζουν πολύ εύκολα τα ροδάκινα. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η απευθείας εξαγωγή ροδάκινων στη Ρωσία λόγω του εμπάργκο, γεγονός που κοστίζει αρκετά στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, τα ροδάκινα πηγαίνουν στη Ρωσία μέσω Σερβίας, αλλά με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται άλλοι και όχι οι Έλληνες παραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more