Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Φωτογραφία του Pavlos Gialagkolidis.

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


Ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, πρόεδρος νέων αγροτών Χαλκιδικής, μίλησε στην Πέλλα τηλεόραση  και στο διευθυντή ειδήσεων κ. Χρήστο Δημητριάδη.
ΠΑΥΛΟΣ  ΓΙΑΛΑΓΚΟΛΙΔΗΣ ː « Είμαστε πριν τη συγκομιδή, ένα μήνα περίπου, τα ποτίσματα είναι πιο συχνά. Υπάρχει πρόβλημα, για τη συγκομιδή δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες.
Όλα δείχνουν ότι η τιμή θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Πέρυσι κυμάνθηκε στο 0,80 λ, όπου με 0,80 η μέση κατηγορία μας ήρθε περίπου στα 0,60. Ο μέσος όρος μας ήρθε στα 0,60. Μιλάμε  για 0,80 λ για τα 110 τεμάχια, τις χοντρές ελιές. Στα 0,50 είμαστε μη βιώσιμοι. Φέτος ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Εδώ στο Δήμο Προποντίδας έχουμε και πολλά κτήματα κτυπημένα από τη παγωνιά του χειμώνα, τα οποία για να δώσουν καρπό θέλουν δύο χρόνια ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Για αποζημίωση ούτε λόγος!
ΠΑΥΛΟΣ  ΓΙΑΛΑΓΚΟΛΙΔΗΣ ː « Δυστυχώς το έχουμε ξεχάσει, δεν έχουμε μπει ούτε στα ΠΣΕΑ, ούτε ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τις ελιές. Δεν ήρθαν ελεγκτές από τον ΕΛΓΑ, και πριν από κανένα μήνα έχουμε περιοχές που κτυπήθηκαν από το χαλάζι, όπως ο Άγιος Παντελεήμων, τα Σήμαντρα, η Χαλιβώνα, κά ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Το Φθινόπωρο θα έχουμε μια διαφορετική  αντιμετώπιση  από τους εμπόρους και μια τιμή βιώσιμη για τους αγρότες.
ΠΑΥΛΟΣ  ΓΙΑΛΑΓΚΟΛΙΔΗΣ ː « Έτσι πιστεύουμε. Φέτος θα υπάρχουν πολλές ελιές για λάδι. Οι  χαλαζοκτυπημένες, τα δέντρα που έχουν πληγεί από παγετό, οι περιοχές που δεν έχουν νερό με την ανομβρία, για λάδι θα υπάρχουν. Δεν ξέρω πως θα ανοίξουν οι τιμές στην πιο μικρή σκάλα. Οπότε αν οι τιμές είναι  στην πιο μικρή σκάλα δε συμφέρει να τις παραδώσεις για 0,30 ή 0,40 λ, θα τις βάλεις για αγουρέλαιο».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Το μήνυμα που βγαίνει από τη Χαλκιδική είναι ότι, έχουμε μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι και μια χρονιά που θα προσπαθήσει να σώσει ότι σώζεται στον αγροτικό κόσμο ο οποίος είναι διαλυμένος.
ΠΑΥΛΟΣ  ΓΙΑΛΑΓΚΟΛΙΔΗΣ ː « Το ελπίζουμε. Έχουμε μαζευτεί  οι αγρότες και έχουμε κάποιες συναντήσεις με τους εμπόρους. Το πρόβλημα είναι όταν παραδίνουμε την παραγωγή μας χωρίς τιμή και σ αυτό φταίμε μόνο εμείς. Είναι σαν να πηγαίνεις στο παντοπωλείο, να γεμίζεις το καρότσι και στο τέλος να δίνεις ότι θες, και αυτό το κάνουμε μόνο οι αγρότες, παραδίνουμε την παραγωγή μας χωρίς να ξέρουμε την τιμή και ούτε πότε θα πληρωθούμε. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, να μην πουλάμε τον κόπο μας και να μας βάζουν τιμή άλλοι ».

ΧΡΗΣΤΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Ευχαριστώ, θα τα ξαναπούμε σε ένα μήνα. Εύχομαι να πάει 1,40, να βγει ο κόπος σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more