Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας

     Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, υποδέχθηκε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, κ. Marcelo Rebelo de Sousa, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.
Οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στις κοινές ιστορικές και πολιτισμικές διαδρομές που ενώνουν τους δύο λαούς, στις άριστες μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στο κοινό μέτωπο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η οικονομική κρίση, η κρίση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η κρίση πολιτικού προσανατολισμού της Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ευτυχής που υποδέχεται στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, υπενθυμίζοντας πως, πριν από λίγο καιρό, είχε υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, κ. Eduardo Ferro Rodrigues και προαναγγέλλοντας τη δική του επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, «την πολύ αγαπημένη μας χώρα», όπως είπε, στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης δήλωσε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, στις συζητήσεις σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό επισημάνατε τα κοινά ενδιαφέροντα αλλά και τις κοινές πολιτισμικές διαδρομές των δύο λαών. Σε αυτή την ιστορική φάση, οι δύο χώρες, οι δύο λαοί μας βρίσκονται μπροστά στην επίλυση των πολύ μεγάλων προβλημάτων τα οποία έχουν τεθεί ενώπιον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο η Μεσόγειος ή η Ιστορία που μας ενώνουν πλέον. Είναι και η οικονομική κρίση, η κρίση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η κρίση πολιτικού προσανατολισμού, που συνυπάρχουν στην Ε.Ε.
Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστούν στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο ως συνεργασία των χωρών του Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος κάθε κυβέρνησης, αλλά και ως λαοί που έχουμε βιώσει αυτά τα προβλήματα και θεωρούμε ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν η Ε.Ε. θέλει να έχει πραγματικά μέλλον.
Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή κι εμείς τον Αύγουστο του 2018 ελπίζουμε ότι τυπικά θα βγούμε από τις μνημονιακές οικονομικές δεσμεύσεις, η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η ανταλλαγή εμπειριών μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες και στο πλαίσιο αυτό σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ». 
Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας είπε τα ακόλουθα:
«Είναι για μένα τιμή να βρίσκομαι εδώ, με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τους εκπροσώπους πέντε κομμάτων με έδρα το πορτογαλικό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος του πορτογαλικού Κοινοβουλίου μου ζήτησε προσωπικά να μεταφέρω τις ευχαριστίες του για την ένθερμη υποδοχή της οποία έτυχε κοντά σας. Προσβλέπουμε στην προσεχή επίσκεψή σας για να νιώσετε από κοντά αυτή τη θέρμη που πάντα επιφυλάσσει ο πορτογαλικός λαός για τους Έλληνες και τους εκπροσώπους τους.
Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω το σπίτι της Δημοκρατίας, γιατί αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο, εκεί όπου ο λαός εκπροσωπείται σε όλη του την ποικιλότητα και τη διαφορετικότητα. Επαναβεβαιώνουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη που ο πορτογαλικός λαός τρέφει προς τους Έλληνες, αλλά και τον μεγάλο θαυμασμό για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον γενναίο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε μια μακρά περίοδο κρίσης και στερήσεων, καθώς βαίνουμε στο τέλος αυτής της περιόδου πολύ σύντομα.
Από την πρώτη στιγμή η Πορτογαλία βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και δίπλα στα ευρωπαϊκά ιδεώδη που διαπνέουν τη στάση αυτή. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε την ευόδωση των κόπων μιας μακράς προσπάθειας που τώρα φτάνει στη λήξη της, κατά την οποία οι Έλληνες κατάφεραν με τις στερήσεις  και τις θυσίες τους να ολοκληρώσουν μια διαδικασία την οποία παρατήρησε και η Ευρώπη και εμείς προσωπικά.
Από κοινού θα είμαστε εδώ, παρόντες, να παρακολουθήσουμε μια Ευρώπη που θα γίνει πιο δίκαιη, πιο κοντινή στον πολίτη, πιο προσηλωμένη στις αρχές του δικαίου, στις αρχές της απασχόλησης και της ευημερίας για όλους. Για τους λαούς δουλεύουμε και οι λαοί θέλουμε να ευημερούν. Γιατί χωρίς αυτούς, τους ανθρώπους με σάρκα και οστά, δεν σημαίνει τίποτα η προσπάθειά μας, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Πορτογαλία. Όλα αυτά τα κάνουμε για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».
Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας την ανώτατη τιμητική διάκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου, το χρυσό μετάλλιο με ανάγλυφη τη μορφή του Περικλή.    
Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση παρέστησαν η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πορτογαλίας, κύριοι Ιωάννης Δέδες, Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Ξυδάκης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, κυρία Αικατερίνη Σιμοπούλου και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Augusto Santos Silva, o Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Jose Manuel Pureza, βουλευτές από πέντε κόμματα του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, καθώς και ο Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα κ. Rui Manuppella Tereno.

Οι Πορτογάλοι βουλευτές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της χώρας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, συναντήθηκαν το πρωί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Πορτογαλίας και ξεναγήθηκαν στο κτήριο του Κοινοβουλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more