Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης


Έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους πληγέντες του μετρό κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Σε επιστολή του προς την διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, ζητά να προχωρήσει, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει να εφαρμοστούν τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις εργασίες του μετρό. Πρόκειται για μέτρα, που συμφωνήθηκαν το 2010, όπως η διευκόλυνση σε ρύθμιση χρεών, οι εκπτώσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ και η γενικότερη ανακούφιση των καταστηματαρχών που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, επειδή καλύφθηκαν από τις γνωστές λαμαρίνες των εργοταξίων.
Το αίτημα του Ε.Ε.Θ. διατυπώνεται έπειτα από την συμφωνία της εταιρίας "Αττικό Μετρό" για την εφαρμογή του Μνημονίου. Ο διευθυντής της εταιρίας, μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΣ είχε παραδεχθεί ότι το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε επειδή οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η επιστολή του κ. Ζορπίδη έχει ως εξής:
  

Αξιότιμη Κυρία Νοτοπούλου,
Σας ενημερώνουμε ότι στις 25 Απριλίου 2018 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία των έργων του μετρό, στην οποία ο διευθυντής της «Αττικό Μετρό» ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Θ. για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και όλα τα ζητήματα της κατασκευής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής το Επιμελητήριο μας επανέφερε στον εκπρόσωπο της εταιρίας το ζήτημα της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας, που αυτή συνυπέγραψε με όλους τους φορείς της πόλης το 2010, με τη συμφωνία της τότε κυβέρνησης. Το Μνημόνιο αυτό προέβλεπε μία σειρά από μέτρα ανακούφισης όσων επαγγελματιών πλήττονταν από τα έργα κατασκευής. Τα μέτρα που είχαν τότε συμφωνηθεί αφορούσαν τη διευκόλυνση των πληγέντων μέσα από ρυθμίσεις χρεών, απαλλαγές δημοτικών τελών και μειωμένα τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση.
Ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε ότι η «Αττικό Μετρό» δεν έχει απολύτως καμία αντίρρηση στην επαναφορά του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι η εταιρία εκτιμά πως το περιεχόμενο του είναι ορθό και δίκαιο. Απέδωσε δε την μη εφαρμογή του στην αδιαφορία που δυστυχώς επέδειξαν οι κυβερνήσεις από το 2010, καθώς απαιτείται ψήφιση ειδικής νομοθεσίας για να ισχύουν οι διευκολύνσεις προς τους πληγέντες.
Αξιότιμη Κυρία Νοτοπούλου,
Μετά τη συζήτηση αυτή το Επιμελητήριο μας επανέφερε το ζήτημα του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό σάς καλώ να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες με τις οποίες το αίτημα μας θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Υπενθυμίζω απλώς ότι τα μέτρα ανακούφισης δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Το Γραφείο Πρωθυπουργού θα μπορούσε να αναλάβει την προώθηση του θέματος στα συναρμόδια υπουργεία και να πετύχει την επαναφορά του Μνημονίου. Μία τέτοια ενέργεια θα χαιρετιζόταν με τεράστια ικανοποίηση από όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης.
Αυτονοήτως βρισκόμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου