Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ, ΑΛΜΩΠΙΑ, ΣΚΥΔΡΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ


«Εφαρμόστε τα δικά μας μέτρα για άμεση στήριξη των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών»
Το νέο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν οι δενδροκαλλιεργητές του Νομού μας, έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης.
Σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταγράφει τις εκτεταμένες ζημιές κυρίως στην περιοχή της Βεγορίτιδας και περισσότερο στα κερασόδεντρα από  από κακή γονιμοποίηση και καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει στο 100%, αλλά και σε άλλες ορεινές και πεδινές καλλιέργειες σε Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, σε βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μήλα, ακτινίδια και δαμάσκηνα.
Ο πρώην Υπουργός, επισημαίνει ότι οι καταστροφές είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών φαινομένων που προκαλεί... Υπογραμμίζει τη δεινή οικονομική θέση των παραγωγών που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ακόμη περιμένουν το υπόλοιπο 30% από περσινές αποζημιώσεις…  Και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου μεταξύ άλλων:
-          να εφαρμόσει άμεσα το άρθρο 71 του Ν 4235 που με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με τροπολογία Καρασμάνη ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
-         να δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις. 
Ακολουθεί η Ερώτηση: 
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Μεγάλες ζημιές από την καρπόπτωση και την ακαρπία   σε δενδροκαλλιέργειες της Πέλλας»
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην περιοχή της Βεγορίτιδας κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές ορεινές και πεδινές, όπως Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.
Ενώ όλα προϊδέαζαν για μια καλή συγκομιδή και ένα καλό εισόδημα  για όλες τις δενδροκαλλιέργειες, η εξέλιξη δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους – το αντίθετο μάλιστα.
Οι κερασοκαλλιέργειες κυρίως που είχαν μια πλήρη ανθοφορία, τελικά εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω της συντελούμενης παγκοσμίως κλιματικής αλλαγής, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, άκαιρων βροχών και κακής γονιμοποίησης, δεν είχαν καλή καρπόδεση, με συνέπεια να παρατηρείται μια εκτεταμένη καρπόπτωση που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει το 100% της προσδοκώμενης παραγωγής. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σε βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, κυδώνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια λόγω καρπόπτωσης ή ακαρπίας.
Οι καλλιεργητές και οι οικογένειές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους σε λιπάσματα, φάρμακα, κλαδέματα… Συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, πετρέλαια, ρεύματα, φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ… Και περίμεναν πώς και πώς την ¨καλή σοδειά¨ για ένα καλό εισόδημα που, δυστυχώς, δεν πρόκειται να έχουν.
ΕΠΕΙΔΗ, δεν αρκεί να προτρέπουμε τους καλλιεργητές σε ποιοτική παραγωγή, αλλά και να διασφαλίζουμε την παραγωγή τους και το εισόδημά τους από όλους τους κινδύνους, όπως τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα…
ΕΠΕΙΔΗ, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Κυβέρνησή μας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ) 2014-2020 είχε εντάξει μέτρα όπως:
-         Το Μ17 με 200 εκατομμύρια για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Μέτρο το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και το άφησε αναξιοποίητο, παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.
-         Το Μ5 με 45 εκατομμύρια για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.
ΕΠΕΙΔΗ, επίσης η Κυβέρνησή μας, με τροπολογία του υπογράφοντος και με θετική ψήφο από όλα τα κόμματα θέσπισε τον Νόμο 4235 άρθρο 71 για αντιμετώπιση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή που ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
ΕΠΕΙΔΗ οι άνθρωποι αυτοί, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και εξ αιτίας του γεγονότος ότι ακόμη περιμένουν να εισπράξουν το υπόλοιπο 30% από αποζημιώσεις περσινών ζημιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός
·       Τι προτίθεται να κάνει και πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος από την καρπόπτωση και την ακαρπία στις προαναφερθείσες περιοχές του Νομού Πέλλας.
·       Αν επιτέλους και πότε θα εφαρμόσει το άρθρο 71 του Ν 4235 που, αν ίσχυε σήμερα, θα κάλυπτε άμεσα και θα αποζημίωνε τους πληγέντες από ακαρπία και καρπόπτωση καλλιεργητές.

·       Αν, μετά από αυτό το τελευταίο πλήγμα στους παραγωγούς του Νομού μας, θα δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more