Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά ανήκουν στις Οικογένειες, Όχι στα Ιδρύματα - Η Ελλάδα Επενδύει στην Αποϊδρυματοποίηση» συνδιοργάνωσαν ο Δημ. Παπαδημούλης και η ΜΚΟ Lumos.


Εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά ανήκουν στις Οικογένειες, Όχι στα Ιδρύματα - Η Ελλάδα Επενδύει στην Αποϊδρυματοποίηση» φιλοξένησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνεργασία με την διεθνούς βεληνεκούς Μη Κυβερνητική Οργάνωση Lumos.
Η ΜΚΟ Lumos αναπτύσσει έντονη δράση επί της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, και κατά την εκδήλωση εκπροσωπήθηκε από την Petra Kačírková, Εθνική Συντονίστρια της Lumos εκ μέρους της Τσέχικης Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, από όπου έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την αποϊδρυματοποίηση παιδιών, και ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρελλάς.
Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε και το Υπουργείο Παιδείας από τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτη Κασσιανό, ενώ ομιλία παρέθεσε και η Θεώνη Κουφονικολάκου, Αναπληρώτρια Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Εκ μέρους της Κομισιόν ομιλία πραγματοποίησε η κα Marie-Anne Paraskevas, Πολιτική Σύμβουλος -Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους- και Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης. Τέλος, στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε πλήθος άλλων ευρωπαϊκών φορέων.
Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «η αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των παιδιών, είναι διαρκής πληγή σε μία κοινωνία που, ειδικά παλαιότερα, δεν κατανοούσε στην πλήρη τους έκταση το φαινόμενο αυτό», «είναι η διαρκής ανάγκη να δημιουργήσουμε μία κοινωνία στην οποία η αναπηρία δεν θα γεννά ρατσισμό και αποκλεισμούς, άλλα πραγματική ισότητα και ελευθερία».
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την σημασία των πρωτοβουλιών στο θέμα της αποϊδρυματοποίησης, που λαμβάνουν τα Υπουργεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και Παιδείας.

Ακολουθεί πλήρης ο χαιρετισμός του Δημ. Παπαδημούλη:

«Φίλοι και φίλες,
σας ευχαριστώ που βρίσκεστε όλοι και όλες εδώ σήμερα. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει είναι μία συζήτηση η οποία δεν συνηθίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών δεν είναι απλά διαχρονικό αίτημα οργανώσεων και φορέων αναπηρίας. Είναι διαρκής πληγή σε μία κοινωνία που, ειδικά παλαιότερα, δεν κατανοούσε στην πλήρη έκτασή του το φαινόμενο αυτό.
Το Άρθρο 19 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, σημειώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει:
- να αποτελούν μέλη της κοινότητας,
- να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον τόπο διαμονής και με ποιον θα ζουν,
- να έχουν πρόσβαση σε ένα φάσμα παροχής κατ’ οίκων υπηρεσιών,
- να τους παρέχεται στήριξη για ένταξη τους στην κοινότητα και πρόληψη για την απομόνωση ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αποϊδρυματοποίηση δεν είναι απλά μία ευχή. Είναι η διαρκής ανάγκη να δημιουργήσουμε μία κοινωνία στην οποία η αναπηρία δεν θα γεννά ρατσισμό και αποκλεισμούς, άλλα πραγματική ισότητα και ελευθερία.
Ειδικότερα, στην ΕΕ υπάρχουν εκατομμύρια συμπολίτες μας με αναπηρίες, προβλήματα διανοητικής και ψυχικής υγείας, ηλικιωμένοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παιδιά. Όλοι οι παραπάνω πολίτες παρά το γεγονός ότι έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπολοίπους, είναι αναγκασμένοι να ζουν σε ιδρύματα. Η πλειοψηφία αυτών των ιδρυμάτων δεν μπορούν να εγγυηθούν τις συνθήκες που ορίζει ο ΟΗΕ ούτε να καλύψουν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.
Αντιθέτως, προσφέρουν εξαρτημένη διαβίωση και απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Με άλλα λόγια, αντί οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρία να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, καταλήγουν να ζουν σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού.
Χάρη σε οργανώσεις όπως η Lumos την οποία και ευχαριστώ για την συνεργασία και την συνδιοργάνωση της σημερινής ημερίδας, το θέμα μπαίνει ξανά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είμαι χαρούμενος που φιλοξενώ την συζήτηση σήμερα.
Μεταξύ άλλων θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και για το ελληνικό παράδειγμα, ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να ακουστεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μιλώ για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, που μετά από πολλά χρόνια απραξίας, που άφησαν πίσω τους οι παρελθούσες κυβερνήσεις, ανέλαβε πρωτοβουλίες αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Για αυτές τις πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, θα σας μιλήσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημ. Καρελλάς και η Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία είναι αναπληρώτρια Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Είμαι σίγουρος ότι κάθε ομιλητής από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα θέσει την δική του οπτική πάνω στο ζήτημα της αποϊδρυματοποίησης και θα μεταφέρει πολύτιμες εμπειρίες και προτάσεις. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας για να θέσουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».
Ακολουθεί πλήρες το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης:

«Τα παιδιά ανήκουν στις Οικογένειες, Όχι στα Ιδρύματα - Η Ελλάδα Επενδύει στην Αποϊδρυματοποίηση»

10.30: Εγγραφή και καφές υποδοχής

11.00: Χαιρετισμοί
Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ
Petra Kačírková, Εθνική Συντονίστρια της Lumos εκ μέρους της Τσέχικης Δημοκρατίας

11.10: Η ΕΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση υπέρ της Αποϊδρυματοποίησης
Margaret Tuite, Συντονίστρια της Κομισιόν για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων
Μαρία-Άννα Παρασκευά, Πολιτική σύμβουλος, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης
Geraldine Mahieu, Γενική Γραμματέας της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ
Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου
Δημήτρης Καρέλλας, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Παναγιώτης Κασσιανός, Διευθυντής του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας

12.10: Διάλειμμα για καφέ και μεσημεριανό γεύμα

12.40: Διακρίσεις λόγω αναπηρίας και Ιδρυματισμός
• Βίντεο / Ειδική Αγωγή στην πράξη - Υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους
Θεώνη Κουφονικολάκου, Αναπληρώτρια Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Πάττυ Σωτηροπούλου, Συντονίστρια στην Μονάδα Λεχαινών

13.00: Ποιοτική Παιδική Φροντίδα και Μεταρρυθμίσεις του προστατευτικού πλαισίου
Σοφία Κονσταντέλια, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής
Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος  Ψυχικής Υγείας λαο Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επιτροπής Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης
Petra Kačírková, Εθνική Συντονίστρια της Lumos εκ μέρους της Τσέχικης Δημοκρατίας


13.30: Παρεμβάσεις Ευρωβουλευτών - συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more