Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα: όχημα εξυπηρέτησης συμφερόντων φίλων και μελών της κυβέρνησης Τσίπρα


Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*
Ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και είχε ήδη ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατάρτιση των νέων κωδίκων είχαν συμβάλει επιφανείς νομικοί, δικαστικοί λειτουργοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι παρέδωσαν δύο άρτιες προτάσεις νομοθετημάτων που εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες και βελτίωναν σε νομοτεχνικό και σε ουσιαστικό επίπεδο την ποιότητα του ΠΚ και του ΚΠΔ, στη βάση των πλέον σύγχρονων ποινικών συστημάτων διεθνώς.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις κατόρθωσε να μετατρέψει ακόμη και την τόσο σημαντική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Δικαίου στη χώρα μας, σε όχημα εξυπηρέτησης συμφερόντων φίλων της και μελών της.
Στο σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα υπάρχει κάτι προκλητικό κι εξοργιστικό: μειώνονται οι ποινές σε εγκλήματα τα οποία φωτογραφίζουν ευθέως τη δράση ομάδων είτε που πρόσκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ είτε αφορούν σε συγκεκριμένα στελέχη του. Μάλιστα, με δεδομένο ότι στο Ποινικό Δίκαιο ισχύει η αναδρομική εφαρμογή του ευνοϊκότερου νόμου για τον κατηγορούμενο, προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι με το σχέδιο του νέου ΠΚ η κυβέρνηση σκόπιμα θέλησε να ευνοήσει κάποιους «φίλους» της που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νόμο.
Οι κραυγαλέες «συμπτώσεις» που περιέχονται στο σχέδιο του ΠΚ, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση το εισάγει σε διαβούλευση στο τέλος της θητείας της, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Ποινικό Δίκαιο για να ευνοήσει όσους επιχειρεί να προστατεύσει, αλλά και να προετοιμάσει το δρόμο για την επόμενη μέρα, με στόχο να δυσχεράνει την καταπολέμηση της ανομίας από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην αντιπολίτευση.
Ενδεικτικά, οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις σκανδαλώδους εύνοιας του σχεδίου του ΠΚ προς τα μέλη και τους φίλους της κυβέρνησης:
·         Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διεύθυνση τρομοκρατικής
Το νέο σχέδιο νόμου ρίχνει στο μισό το πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο από κάθειρξη 10-20 ετών θα τιμωρείται πλέον με την ποινή που προβλέπει ο νόμος για τα απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή με κάθειρξη 5-10 ετών. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει ένα «δώρο» στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι η κύρια κατηγορία με την οποία βαρύνονται.
Την ίδια ακριβώς μείωση επιφυλάσσει το σχέδιο του νέου ΠΚ και για το πλαίσιο ποινής στο αδίκημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην πράξη, καθίσταται απολύτως εφικτό κάποιος να διευθύνει τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την τέλεση πλημμελημάτων και εν τέλει να μην εκτίσει ούτε μία μέρα φυλάκισης. Άλλο ένα «δώρο» στα ηγετικά στελέχη του Ρουβίκωνα ή συναφών οργανωμένων ομάδων.
·         Έκρηξη - κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών
Το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, το οποίο σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον μετατρέπεται σε πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση από 3-5 έτη. Το νέο πλαίσιο επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση ακόμη και σε όσους κάνουν χρήση εκρηκτικών. Συγκεκριμένα, όσες περιπτώσεις π.χ. ρίψης μολότοφ δεν αποδεικνύεται ότι προκαλούν σημαντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο ή θάνατο ή σημαντικές βλάβες σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, με το νέο νόμο θα είναι πλημμελήματα. Σημαντικό «δώρο» της κυβέρνησης στους ταραξίες και σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση όλων αυτών που «αγκαλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρεί ζεστή τη δύναμη πυρός του.
·         Δωροδοκία πολιτικών προσώπων
Όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων που μέχρι σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, αυτό καθίσταται πλέον πλημμέλημα και προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3-5 έτη. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να επιβληθεί ποινή, που δικονομικά καθιστά δυνατό να μην εκτιθεί ούτε μία μέρα φυλάκισης.
·         Πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας
Εάν κάποιος είχε τελέσει περισσότερες από μία ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, όπως συνέβη σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι, το οποίο παραπέμπει σε δίκη την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, τον πρώην Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη και στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της Τ.Α., η συνολική εκτιτέα ποινή που μπορεί να επιβληθεί, με τη νέα ρύθμιση, το ανώτατο όριο, πέφτει στα 8 χρόνια. Πρόκειται για ακόμη ένα «δώρο» στην κ. Δούρου και τους λοιπούς κατηγορούμενους για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
·         Παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας
Το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, το οποίο προστατεύει ένα από τα σπουδαιότερα έννομα αγαθά και γι’ αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, με το σχέδιο του νέου ΠΚ γίνεται πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια. Εδώ το «δώρο» εξατομικεύεται απόλυτα για τον κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Στουρνάρα, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του.
Οι νέες ρυθμίσεις του ΠΚ αποτελούν δώρο της κυβέρνησης στη Χρυσή Αυγή, στους Ρουβίκωνες, στους ταραξίες, τους αναρχικούς και τους κουκουλοφόρους, που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ, αλλά και στα πρόσωπα εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Πρόκειται για προβληματικές, χαριστικές διατάξεις, που αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση που έδειξε πρωτοφανή ανοχή στην βία και πλέον προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιβεβαιώσει την ιδεοληπτική εύνοια στην ανομία.
Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει στη Βουλή, ενώ δεσμεύεται, σε περίπτωση που προχωρήσει η κυβέρνηση αυτές τις χαριστικές διατάξεις, να τις τροποποιήσουμε αμέσως μόλις η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more