Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Αυξάνονται οι θέσεις αντιδημάρχων σε κάθε Δήμο της Πέλλας


 
το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μεταφέρεται στους Δήμους





 Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνει την αύξηση των επιτρεπόμενων θέσεων αντιδημάρχων, ώστε να αξιοποιούνται ακόμα περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι νέες θέσεις δεν θα έχουν μισθό που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα έχουν ρόλο τιμητικό! 

Το νομοσχέδιο κυοφορείται, υπό τον τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις».  

Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον Αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3 του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου Αντιδημάρχων. Οι Αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους θεματικούς και τους τοπικούς Αντιδημάρχους, οι ρόλοι των οποίων μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι Αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον Δήμαρχο. Οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι μπορούν να αντιστοιχούν στη συγκρότηση των βασικών τομέων της διοίκησης. Στην Πέλλα θα έχουμε τον ακόλουθο πίνακα με βάση τον πληθυσμό των Δήμων. 
Δήμος Αλμωπίας: Ο Δήμος Αλμωπίας έχει με βάση τον πληθυσμό της απογραφής του 2011 33.042 μόνιμους κατοίκους. Έτσι διαθέτει 5 αντιδημάρχους. το 1/3 είναι 1,67 άρα η στρογγυλοποίηση είναι προς πάνω. Έτσι ο Δήμος Αλμωπίας μπορεί να έχει 5 έμμισθους αντιδημάρχους και δύο άμισθους αντιδημάρχους. 
Δήμος Έδεσσας: Ο Δήμος Έδεσσας με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει  30.158 μόνιμους κατοίκους. Έτσι διαθέτει 5 αντιδημάρχους. το 1/3 είναι 1,67 άρα η στρογγυλοποίηση είναι προς πάνω. Έτσι ο Δήμος Έδεσσας μπορεί να έχει 5 έμμισθους αντιδημάρχους και δυο άμισθους αντιδημάρχους. 
Δήμος Πέλλας: Με βάση την απογραφή του 2011 ο Δήμος Πέλλας έχει 67.055 μόνιμους κατοίκους. Έτσι διαθέτει 7 αντιδημάρχους. το 1/3 είναι 2,33 άρα η στρογγυλοποίηση είναι προς πάνω. Έτσι ο Δήμος Νέας Πέλλας μπορεί να έχει 5 έμμισθους αντιδημάρχους και δυο άμισθους αντιδημάρχους. 
Δήμος Σκύδρας: Ο Δήμος Σκύδρας  με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει  21.498 μόνιμους κατοίκους. Έτσι διαθέτει 5 αντιδημάρχους. το 1/3 είναι 1,67 άρα η στρογγυλοποίηση είναι προς πάνω. Έτσι ο Δήμος Σκύδρας μπορεί να έχει 5 έμμισθους αντιδημάρχους και δυο άμισθους αντιδημάρχους. 

Οι Υπουργοί υπογράφουν ότι σκοπός της ρύθμισης είναι «η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» και πως οι Αντιδήμαρχοι αυτοί θα «υπηρετούν τιμητικά».
Δεν περιλαμβάνεται πάντως κάποια αιτιολογία γιατί η εν λόγω ρύθμιση είναι κατεπείγουσα. Βέβαια αν κάποιος Δημοτικός σύμβουλος ορισθεί Αντιδήμαρχος και είναι Δημόσιος υπάλληλος, θα έχει απαλλαγή και δεν θα πηγαίνει στην εργασία του ενώ θα αμείβεται κανονικά από αυτήν. Από την άλλη αποτελεί πλέον σημαντική ανάγκη οι Δήμαρχοι του νομού μας να προχωρήσουν σε ανασχηματισμό και να ορίσουν  τουλάχιστον μια θέση ακόμη άμισθου αντιδημάρχου σε κάποιο Δημοτικό σύμβουλο καθώς πλέον η δομή του Βοήθεια στο Σπίτι με βάση τον νόμο πέρασε από τις Κοινωφελής Δημοτικές επιχειρήσεις, και οι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι είναι ιδιαίτερα φορτωμένοι με αρμοδιότητες. Έτσι είναι θέμα χρόνου να ορισθεί μια νέα αντιδημαρχία, με αρμοδιότητες χωρικές και θεματικές.  Οι νόμοι που ισχύουν για τον ορισμό των άμισθων αντιδημάρχων είναι οι ίδιες καθώς μπορεί να ορισθεί και από άλλη παράταξη, με την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού ή ακόμη και να ορισθεί κάποιος ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος. Σήμερα βέβαια από τους 122 αιρετούς Δημοτικούς συμβούλους των 4 Δήμων της Πέλλας, έχουμε δυο ανεξαρτητοποιήσεις στην Αλμωπία που επί της ουσίας στηρίζουν την Δημοτική αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more