Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ιστορίες ανεξαρτητοποιήσεων στην Αλμωπία

Μπίνος vs Μπάτσης






Ένας νέος όρος έχει κάνει την εμφάνιση του στα τοπικά δρώμενα της Αλμωπίας μετά τις τελευταίες εκλογές. Τον όρο αυτό τον έχει επιβάλει στον δημόσιο διάλογο ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας και επικεφαλής του συνδυασμού Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Δημήτρης Μπίνος. Η φράση λοιπόν που έχει ακουστεί περισσότερο από ποτέ τελευταία είναι η Αποστασία. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζει τον νέο Δήμαρχο Χρήστο Μπάτση και άλλους Δημοτικούς συμβούλους που τον ακολούθησαν και είχαν δημιουργήσει ζήτημα στην δική του δημοτική αρχή στην εκλογή Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου. Τότε η περιβόητη ομάδα των 5 όπου συμμετείχε και ο κος Μπάτσης μαζί με τον κο Χουρσόγλου δεν ψήφισαν για πρόεδρο τον Σίμο Σωτηριάδη.
Βέβαια εκ του αποτελέσματος οι ίδιοι νιώθουν δικαιωμένοι καθώς οι πολίτες  τους ψήφισαν και τους έδωσαν την δυνατότητα να κυβερνήσουν. Άξιο αναφοράς ότι ο κος Μπίνος προεκλογικά κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στον κο Μπάτση θεωρώντας ότι ο ίδιος θα περνούσε την δεύτερη Κυριακή και ότι θα χρειαζόταν την στήριξη του. Πόσο βάση όμως έχει ο ορισμός του αποστάτη στον νέο Δήμαρχο; Από πού προέρχεται η φράση; Στο παρελθόν είχαμε ξανά παρόμοια περιστατικά; Καταρχήν η φράση Αποστασία έρχεται από το μακρινό 1965 όταν υπήρξε η μεγάλη ρήξη ανάμεσα στον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον γέρο της δημοκρατίας. Η ρήξη έφερε την παραίτηση του τελευταίου και την εντολή του Βασιλιά για σχηματισμό Κυβέρνησης από Βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων με πιθανή στήριξη της ΕΡΕ που ήταν προάγγελος της σημερινής ΝΔ. Η πρώτη κυβέρνηση αποστατών ήταν τριμελής και περιλάμβανε τον βουλευτή και απόστρατο ναύαρχο  Ιωάννη Τούμπα, υπουργό Δημοσίας Τάξεως, και τον Σταύρο Κωστόπουλο, υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση Νόβα αντιμετώπισε σοβαρότατες δυσκολίες στη συμπλήρωσή της. Απαιτήθηκε η παρέμβαση των Αμερικανών για να πεισθούν να ορκιστούν ως υπουργοί της οι Κ. Μητσοτάκης και Δ. Παπασπύρου, όπως τουλάχιστον συνάγεται από την εμπιστευτική αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 17 Ιουλίου 1965, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Αλέξης Παπαχελάς στο βιβλίο του Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας μαζί με πολλά άλλα αμερικανικά έγγραφα που αφορούν αυτή την περίοδο.  Όταν ήρθε η ώρα της ψήφου παροχής εμπιστοσύνης οι ψήφοι της ΕΡΕ όμως και όσων αποσκίρτησαν από την Ένωση Κέντρου δεν αρκούσαν για να σώσουν την κυβέρνησή του, η οποία πήρε μόνο 131 ψήφους υπέρ και 166 κατά και έτσι καταψηφίστηκε. Υπέρ ψήφισαν οι 98 βουλευτές της ΕΡΕ, οι 8 του κόμματος του Σπύρου Μαρκεζίνη και 25 αποσχισθέντες από την Ένωση Κέντρου. Αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους, η κυβέρνηση Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα κατέρρευσε. ετά την παραίτηση Νόβα, αμέσως άρχισε να προωθείται η "λύση Στεφανόπουλου", δηλαδή η ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Στέφανο Στεφανόπουλο της Ένωσης Κέντρου με σύμφωνη γνώμη του Γεωργίου Παπανδρέου και περιορισμό του τελευταίου στην προεδρία του κόμματος, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Κωνσταντίνου.
Στις 8 Αυγούστου, ο Κωνσταντίνος κάλεσε στα ανάκτορα τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέμενε στις θέσεις του είτε για ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον ίδιο είτε για άμεση διενέργεια εκλογών. Έτσι το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κωνσταντίνος κάλεσε στο παλάτι τον Στ. Στεφανόπουλο και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία όμως αυτός χαρακτήρισε "διερευνητική". Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος και Σάββας Παπαπολίτης ανέβηκαν τη νύχτα στο Καστρί για να πιέσουν τον Γ. Παπανδρέου να δεχτεί τη λύση πρωθυπουργοποίησης του Στεφανόπουλου.
Ο ηγέτης της Ένωσης Κέντρου ήταν ανυποχώρητος και συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να αποφασίσει αυτή επί της "διερευνητικής" εντολής. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, από τους 139 παρόντες βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, οι 113 ψήφισαν να γίνει δεκτή μόνο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γ. Παπανδρέου, ενώ 26 ψήφισαν να γίνει αποδεκτή εντολή και προς τον Στ. Στεφανόπουλο. Ήταν εμφανές ότι επίκειται δεύτερος κύκλος αποσκιρτήσεων.
Στις 18 Αυγούστου Στεφανόπουλος και Τσιριμώκος κλήθηκαν στα ανάκτορα, όπου διαβουλεύονταν επί δύο ώρες με τον Κωνσταντίνο με τελική κατάληξη την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσιριμώκο, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 20 Αυγούστου. Στο μεταξύ οι δρόμοι της Αθήνας μεταβλήθηκαν σε πεδίο μάχης. Διαδηλώσεις, οδοφράγματα, συγκρούσεις με την αστυνομία, φωτιές και πυρπολήσεις αυτοκινήτων.
Την ημέρα αυτή η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε στην Ουάσινγκτον ότι "για πρώτη φορά από τον ανταρτοπόλεμο, οι κομμουνιστές δεν είναι πια απομονωμένοι αλλά έχουν καταφέρει να συνεργασθούν στη βάση με τις πολύ μεγαλύτερες κεντρώες μάζες".
Στις 28 Αυγούστου η κυβέρνηση Τσιριμώκου καταψηφίστηκε, καθώς μόνο 135 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της. Υπέρ ψήφισαν 98 βουλευτές της ΕΡΕ και 37 βουλευτές της Ε.Κ.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τσιριμώκο και η στήριξή του από την ΕΡΕ ήταν γεγονός απροσδόκητο για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι η ΕΡΕ είχε μεν στηρίξει και την κυβέρνηση Νόβα, στην περίπτωση Τσιριμώκου όμως στήριξε έναν αριστερό πολιτικό, παλαιό μέλος της ΕΔΑ, και τον οποίο ως τότε θεωρούσε μέρος του «κομμουνιστικού κινδύνου». Λίγους μήνες πριν, όταν ο Γ. Παπανδρέου τον είχε κάνει υπουργό τον Ιανουάριο του 1965, η ΕΡΕ και κάποιοι βουλευτές του κόμματος των Προοδευτικών είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού. Η Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου 1965 (17 Σεπτεμβρίου 1965 – 22 Δεκεμβρίου 1966) προέκυψε μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Τσιριμώκου, με συνεργασία βουλευτών της ΕΡΕ (70%) και του κόμματος των Προοδευτικών. Πολλοί λένε ότι η αποστασία ήταν προάγγελος της Χούντας των Συνταγματαρχών και της απώλειας της μισής Κύπρου,

Το παράδειγμα της Αλμωπίας
Στην Αλμωπία μόνο μπορούμε να κάνουμε κάποιες αναφορές στα αυτοδιοικητικά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η Χούντα πέφτει και μαζί της και οι διορισμένοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες σε όλη την Χώρα με φόντο της καταστροφή της Κύπρου. Έρχεται ο Καραμανλής και αλλάζει τα πάντα. Οι αιρετοί Δήμαρχοι, πρόεδροι και τα εκλεγμένα Δημοτικά και Κοινοτικά συμβούλια είχαν παυτεί. Τον Σεπτέμβριο του 1974 η Εθνική τότε Κυβέρνηση απόλυσε τους διορισμένους Δημάρχους και κοινοτάρχες και τα καθήκοντα τους ανατέθηκαν σε Πρωτοδίκες και Ειρηνοδίκες των κατά τόπο Δικαστηρίων, με προσωρινά καθήκοντα και περιορισμένες αρμοδιότητες μέχρι την διεξαγωγή των δημοτικών-κοινοτικών εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων. Στην Αριδαία χρέη Δημάρχου εκτελούσε ο Ειρηνοδίκης Φώτης Κ. Κιμισκίδης. Οι πρώτες εκλογές στην μεταπολίτευση έγιναν στις 30 Μαρτίου του 1975. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις εκλογές αυτές δεν υπήρχε κομματική κάλυψη ούτε κομματική υπόδειξη υποψηφίου και κατά συνέπεια δεν εκφράζονταν κομματική γραμμή υποστήριξης τους. Βεβαίως οι υποψήφιοι ήταν συνήθως δεδομένης και γνωστής ιδεολογικής ταυτότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αριδαία ήταν τα ακόλουθα:
Έτος : 1975
Εγγεγραμμένοι: 2.837
Ψηφίσαντες: 2.051
Έγκυρα (1ος γύρος): 2.048
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
Θεόφιλος Γάτσος
1.056
51,56


7

Ιωάννης Γαβράς
543
26,51


4

Κλεάνθης Ιατρίδης
449
21,92
 


Σε αυτήν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση βγήκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Θεόφιλος Γάτσος που ήταν ιατρός, μια πολύ σοβαρή και σημαντική προσωπικότητα για την περιοχή μας. Ο Θεόφιλος Γάτσος γεννήθηκε στην Αριδαία το 1930. Διατέλεσε Δήμαρχος Αριδαίας το 1975 και το 1978. Εκλέχτηκε Βουλευτής της ΝΔ το 1981 και το 1985. Τότε είχε προσχωρήσει στην ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Έφυγε από την ζωή στις 15 Μαρτίου 2012. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εντάχθηκε στο νεοσύστατο κόμμα της ΝΔ. Εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 1975 ως δήμαρχος στη γενέτειρά του, την Αριδαία, και επανεξελέγη με ποσοστό γύρω στο 58% το 1978, με τον αντίπαλό του, Ιωάννη Γαβρά, να λαμβάνει 42%. Παραιτήθηκε από δήμαρχος μετά την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, μετά τις εκλογές του 1981, κατά τις οποίες συγκέντρωσε 8.571 σταυρούς. Επανεξελέγη με τη ΝΔ στις εκλογές του 1985 και υπηρέτησε στο Κοινοβούλιο ως το 1989. Λίγο αργότερα προσχώρησε στη Δημοκρατική Ανανέωση του Κωστή Στεφανόπουλου. Οι δεύτερες εκλογές έγιναν στις 15 Οκτωβρίου 1978 και τα αποτελέσματα στην Αριδαία ήταν τα ακόλουθα:
Έτος : 1978
Εγγεγραμμένοι: 2.983
Ψηφίσαντες: 2.346
Έγκυρα (1ος γύρος): 2.328
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΓΑΤΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
1.342
57,65


7

ΓΑΒΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
986
42,35


4


Δήμαρχος και πάλι εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή ο Θεόφιλος Γάτσος που θα είχε μπροστά του άλλα 4 χρόνια για να κάνει την Αριδαία από ένα χωριό, μια σύγχρονη για εκείνη της εποχή πόλη. Επόμενο στάδιο ήταν οι εκλογές της 17 Οκτωβρίου 1982 ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου με τα ακόλουθα αποτελέσματα: 
Έτος : 1982
Εγγεγραμμένοι: 3.334
Ψηφίσαντες: 2.722
Έγκυρα (1ος γύρος): 2.699
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1.510
55,95


7
ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ
1.189
44,05


4


Πλέον ο Θεόφιλος Γάτσος πήγε στην Βουλή και Δήμαρχος αναδείχθηκε ο πολιτικός μηχανικός Γούλης Ιωαννίδης. Στις 12 Οκτωβρίου 1986  είναι οι επόμενες Δημοτικές εκλογές. Τα αποτελέσματα παρακάτω:
Έτος : 1986
Εγγεγραμμένοι: 3.695
Ψηφίσαντες: 2.964
Έγκυρα (1ος γύρος): 2.940
Έγκυρα (2ος γύρος): 2.887
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1.467
49,90
1.743
60,37
7
ΤΣΟΥΛΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1.216
41,36
1.144
39,63
4

ΓΑΒΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
257
8,74


Είναι η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία της Αλμωπίας που η μάχη κρίθηκε την Δεύτερη Κυριακή με τον Γούλη Ιωαννίδη να κερδίζει άλλα 4 χρόνια και οριακά να μην μπορεί να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή. Η δεύτερη Κυριακή πάντως ήταν εντυπωσιακή για αυτόν. Στον δεύτερο γύρο η Νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ τότε είχε βγάλει ανακοίνωση υπέρ του Γούλη Ιωαννίδη. Οι επόμενες εκλογές έγιναν στις 14 Οκτωβρίου 1990 με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Έτος : 1990
Εγγεγραμμένοι: 4.037
Ψηφίσαντες: 3.068
Έγκυρα (1ος γύρος): 3.013
Έγκυρα (2ος γύρος): 2.888
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΑΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
1.105
36,67
1.457
50,45
7
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1.287
42,71
1.431
49,55
3

ΓΑΒΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
621
20,61


1


Το 1990 αν και δεύτερος την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Αγιάννογλου καταφέρνει να κερδίσει στο νήμα τον Γούλη Ιωαννίδη οριακά και μετά από 8 χρόνια να αναλάβει ο ίδιος τα ηνία του Δήμου Αριδαίας για μόνο 26 ψηφοδέλτια. Στις 16 Οκτωβρίου του 1994 είχαμε τις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Ήταν οι τελευταίες πριν τον Καποδίστρια. Τα αποτελέσματα παρακάτω:
Έτος : 1994
Εγγεγραμμένοι: 3.903
Ψηφίσαντες: 3.286
Έγκυρα (1ος γύρος): 3.191
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΑΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
1.602
50,20


7
ΜΠΟΣΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
1.516
47,51


4

ΓΑΒΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
73
2,29


Ο Γιάννης Αγιάνογλου κρατά την παράδοση ως τότε που ήθελε τον Δήμαρχο να κάνει δυο θητείες και κερδίζει τον Αθανάσιο Μπόσνα μάλλον δύσκολα και οριακά. Η κατάσταση στις επόμενες εκλογές αλλάζει καθώς μπαίνουν στο παιχνίδι και τα χωριά της Αριδαίας. Οι εκλογές είχαν γίνει στις 11 Οκτωβρίου του 1998 και τα αποτελέσματα ακολούθως:
Έτος : 1998
Εγγεγραμμένοι: 22.048
Ψηφίσαντες: 17.626
Έγκυρα (1ος γύρος): 16.765
Έγκυρα (2ος γύρος): 15.748
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4.501
26,85
8.038
51,04
21
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
4.351
25,95
7.710
48,96
6

ΑΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
4.271
25,48


4

ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.642
21,72


4


Ο ιατρός Σάκης Χατζηδημητρίου που είχε κατέβει και σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο πρώτος Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Αριδαίας καθώς σε μια δύσκολη μάχη κερδίζει τον Ευάγγελο Αποστόλου που σε αυτές τις εκλογές είχε κατέβει με τον Χρήστο Μπάτση ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Αγιάννογλου μένει εκτός δεύτερης Κυριακής. Ήταν οι εκλογές που η Κομματική πειθαρχία δεν είχε περάσει καθώς ήταν δυο υποψήφιοι από την κεντροαριστερά και δυο από την κεντροδεξία. Μέχρι εκείνο το σημείο ίσως υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των δημοτικών συμβούλων αλλά σε καμιά περίπτωση αυτές δεν είχαν εκφραστεί δημοσίως. Οι επόμενες εκλογές έγιναν στις 13 Οκτωβρίου του 2002.
Έτος : 2002
Εγγεγραμμένοι: 21.308
Ψηφίσαντες: 17.557
Έγκυρα (1ος γύρος): 16.861
Έγκυρα (2ος γύρος): 15.748
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΜΠΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4.604
27,31
9.028
57,33
21
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4.448
26,38
6.720
42,67
6

ΤΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
4.105
24,35


4

ΖΕΡΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
3.704
21,97


4


Στην Αριδαία η μάχη δόθηκε στήθος με στήθος. Τέσσερις αξιόλογοι υποψήφιοι περίπου ισοψήφησαν ή είχαν μικρές διαφορές. Ο Χρήστος Μπίνος ήταν όμως ο τελικός νικητής παίρνοντας το πράσινο φως από την κοινωνία την Δεύτερη Κυριακή. Ήταν όμως η πρώτη θητεία που παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποστασιών. Η πλειοψηφία μάλιστα κάποια στιγμή από έντονες εσωτερικές διαφωνίες χάθηκε και το κλίμα είχε χαλάσει. Τελικώς βρέθηκε η «χρυσή τομή» πριν τις επόμενες εκλογές χωρίς όμως να λύσει το ζήτημα καθώς η εικόνα στην κοινωνία ήταν κακή ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις από εκείνο τον συνδυασμό με προεξάρχοντα τον αντιδήμαρχο κο Τζιβιτζίδη που είχε προσχωρήσει στον αντίπαλο που ήταν ο μετέπειτα Δήμαρχος Πέτρος Ζέρζης. Οι επόμενες εκλογές έγιναν το 2006 με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
 Έτος : 2006
Εγγεγραμμένοι: 21.320
Ψηφίσαντες: 17.394
Έγκυρα (1ος γύρος): 16.738
Έγκυρα (2ος γύρος): 15.599
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΖΕΡΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
6.499
38,83
8.392
53,80
13
ΤΑΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
5.690
33,99
7.207
46,20
5

ΜΠΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4.549
27,18


3


Στο εν λόγο δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις. Η πρώτη ήταν οι παραιτήσεις  από τις  θέσεις  των δημοτικών συμβούλων του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μπινου και του απερχόμενου προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Νίκου Θεοδωσιάδη.  Έτσι επί της ουσίας οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του Τάκη Μπίνου λειτουργούσαν ως ανεξάρτητοι και αυτοί ήταν οι Νίκος Αποστολίδης, Δημήτρης Βέσκος και ο κος Αναστασίου. Εξελίξεις είχαμε και στον συνδυασμό του κου Τάσιου όταν είχε αποφασιστεί να διαγραφεί ο Ανδρέας Κόγιος ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον συνδυασμού του Χρήστου Μπίνου  που είχε εκλεγεί το 2002 διαφωνώντας.  Μάλιστα σε μια ψηφοφορία για την θέση του μέλους του Δ.Σ. των Λουτρών είχε εκλεγεί ο κος Κόγιος ως μέλος της αντιπολίτευσης κόντρα στην πρόταση του κου Τάσιου με την βοήθεια της δημοτικής αρχής του Πέτρου Ζέρζη. Από πλευράς της τότε Δημοτικής αρχής υπήρξε μόνο μια παραίτηση Δημοτικού συμβούλου ενώ εκδηλώθηκαν  πολλές γκρίνιες κυρίως από μη εκλεγμένους υποψηφίους της Δημοτικής αρχής  που στην συνέχεια αποχώρησαν από τον συνδυασμό του κου Ζέρζη στις επόμενες εκλογές οι οποίες έγιναν το 2010, με την ενοποίηση της Αλμωπίας με το πρόγραμμα Καλλικράτης, σε έναν Δήμο. Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Δημήτρης Πασόης νικώντας τον Πέτρο Ζέρζη στον δεύτερο γύρο.  Σε εκείνη την Δημοτική περίοδο είχαμε μόνο την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Αποστολίδη χωρίς δήλωση από τον συνδυασμό του Τάκη Μπίνου που είχε έρθει τρίτος. Στις εκλογές του 2014 όπου νικητής ήταν ο Δημήτρης Μπίνος η πρώτη διαφωνία ήρθε στις αρχές της θητείας από τον Χρήστο Χουρσόγλου όπου με δημόσια δήλωση του στο Δ.Σ. ανεξαρτητοποιήθηκε χωρίς όμως να γίνει δια εγγράφου με αποτέλεσμα τυπικά να λογίζεται ως Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Τον ακολούθησε στην ίδια πρακτική η κα Μαρτίνα Ζιάκα. Λέγεται πως τότε μια ομάδα 4 Δημοτικών συμβούλων έβαζε βέτο στο Δήμαρχο για την επιστροφή του κου Χουρσόγλου στην ομάδα. Τελικώς η κα Ζιάκα επέστρεψε ως αντιπρόεδρος στα Λουτρά για να διαφωνήσει βέβαια και πάλι και να παραιτηθεί από αυτή την θέση. Βέβαια επέστρεψε σε θέση αντιδημάρχου και ο κος Χουρσόγλου που έμεινε ως το τέλος πιστός στον Δημήτρη Μπίνο. Από την θέση του αντιπροέδρου στα Λουτρά παραιτήθηκε και ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Βέσκος ο οποίος διαφωνούσε στο  μείγμα πολιτικής. Η κρίση κορυφώθηκε στην μέση της θητείας όταν έγιναν αλλαγές στους αντιδημάρχους και κάποιοι έμειναν έξω. Τότε υπήρξε σοβαρή καταψήφιση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εναντίον της επανεκλογής του Προέδρου Σίμου Σωτηριάδη. Τότε βέβαια σε όλα αυτά πρωτοστάτησε ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης. Προ των τελευταίων εκλογών αποχώρησαν από την δημοτική αρχή ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Σίμος Σωτηριάδης και Κώστας Ζαχαριάδης οι οποίοι πολιτεύτηκαν με τον συνδυασμό του Σάκη Χατζηδημητρίου. Το ερώτημα είναι αν έγιναν λάθη από τον κο Μπίνο με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του να τους οδηγήσει απέναντι  ή πραγματικά θεωρούνται αποστάτες που έριξαν μια δημοτική αρχή ο κος Μπάτσης και κάποιοι από την ομάδα τους. Την απάντηση θα την δώσουν οι αναγνώστες.
Το παράδειγμα του Εξαπλατάνου
Την αναδρομή μας θα την κλείσουμε με την περίοδο 1998-2010 όπου δημιουργήθηκε ο Δήμος Εξαπλατάνου που στην συνέχεια συγχωνεύτηκε με την Αριδαία δημιουργώντας τον Δήμο Αλμωπίας. Στις πρώτες εκλογές του 1998 τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
Έτος : 1998
Εγγεγραμμένοι: 13.296
Ψηφίσαντες: 10.004
Έγκυρα (1ος γύρος): 9.561
Έγκυρα (2ος γύρος): 9.067
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
3.501
36,62
4.904
54,09
17
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
3.512
36,73
4.163
45,91
6

ΝΤΑΡΓΚΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
1.321
13,82


2

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1.227
12,83


2


Ο κος Τουφεγγόπουλος απόλαυσε μια θητεία έντονη με αρκετές διαμαρτυρίες από δημοτικούς συμβούλους που δεν είχαν αξιοποιηθεί. Πάντως πήγε ενωμένος στις επόμενες εκλογές του 2002 που όμως τις έχασε με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Έτος : 2002
Εγγεγραμμένοι: 12.057
Ψηφίσαντες: 9.241
Έγκυρα (1ος γύρος): 8.830
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
4.449
50,39


17
ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
4.381
49,61


10



Ο εφοριακός Χρήστος Παλίκογλου κερδίζει για μόλις 68 ψήφους τον Σταύρο Τουφεγγόπουλο αλλά είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην διοίκηση του. Όλα ξεκινούν από τις θέσεις ευθύνης που έδωσε. Κάποια στιγμή χάνει την πλειοψηφία στην δημαρχιακή επιτροπή καθώς 4 τουλάχιστον σύμβουλοι του προεξάρχοντος του Αστυνομικού Σάκη Τσιώνη και της κας Αλεξόγλου δεν στηρίζουν την δημοτική αρχή.  Το αποτέλεσμα είναι στις επόμενες εκλογές να έρθει τρίτος. Αυτές έγιναν το 2006:
Έτος : 2006
Εγγεγραμμένοι: 12.053
Ψηφίσαντες: 9.008
Έγκυρα (1ος γύρος): 8.613
Υποψήφιος
Ψήφοι
(1ος γύρος)
Ποσοστό
(1ος γύρος)
Ψήφοι
(2ος γύρος)
Ποσοστό
(2ος γύρος)
Έδρες
Εκλογή
ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
3.702
42,98


10
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
2.715
31,52


4

ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
2.196
25,50


3



Ο Σταύρος Τουφεγγόπουλος κερδίζει αλλά έχει να διαχειριστεί μια οικονομική χιονοστιβάδα για τον μικρό αυτό Δήμο και μια πληθωρική αντιπολίτευση του Παράσχου Τσάνταλη.  Εντέλει συναντά τρομερές διαφωνίες ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σάκης Τσιώνης όταν αντικαταστάθηκε ανεξαρτητοποιήθηκε. Διαγραφή υπήρξε και από τον συνδυασμό του Παράσχου Τσάνταλη με τον κο Κικκίδη να διαγράφεται. Ήταν η θητεία όπου οι οικονομικές εκκρεμότητες ύστερα από τον αγώνα και τις καταγγελίες του Παράσχου Τσάνταλη είναι πολύ πιθανό να έρθουν και σε αυτό το Δημοτικό συμβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more