Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Αντιπλημμυρικό S.O.S. εκπέμπει ο ποταμός Λουδίας

Μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν πάνω 15.000 στρέμματα στην περιοχή του Βάλτου Κρύας Βρύσης !

Tου Λύσανδρου Αμιτζόγλου*




   Την περασμένη εβδομάδα αρμόδιοι του ΕΛΓΑ αλλά και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας επισκέφτηκαν την περιοχή καταγράφοντας, καταρχήν τις ζημίες που υπέστηκαν όσοι παραγωγοί είχαν προλάβει και έσπειραν την παραγωγή τους (αρακάδες, καλαμπόκια κ.α.) για την νέα καλλιεργητική αλλά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πλημμύρα μεγάλων αγροτικών εκτάσεων.  

  Χαρακτηριστικό του όγκου των υδάτων είναι ότι ενώ όλο τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή έπεσαν 47,4 χιλ ανά τ.μ. βροχής από την 1έως της 6 Απριλίου έπεσαν μέσα σε 6 ημέρες 32,6 χιλ. ανά τ.μ. με αποτέλεσμα σε ορισμένες από τις αγροτικές εκτάσεις αυτές, το νερό έφτανε τους 50 πόντους (!!!) στοιχείο την πλήρη κάλυψη όλου του δικτύου των στραγγιστικών καναλιών καθώς και του τελικού αποδέχτη της παροχέτευσης των υδάτων του ποταμού Λουδία !

   Στην επίσκεψη του αρμόδιου υπαλλήλου της πολιτικής προστασίας κ. Σήφη Παπαδόπουλου στα γραφεία του ΤΟΕΒ Κρύας Βρύσης για την χαρτογράφηση των περιοχών που υπήρξαν τα πλημμυρικά προβλήματα (στην φώτο η κόκκινη γραμμή περικλείει τις εκτάσεις που πλημμύρισαν ενώ με την μπλά γραμμή είναι τα όρια των νομών Πέλλας και Ημαθίας) αλλά και την συλλογή φωτογραφικού υλικού καθώς και βίντεο (ως τοπικό μέσο ενημέρωσης βρεθήκαμε στην πληγείσα περιοχή τις ημέρες των βροχοπτώσεων και τραβήξαμε βίντεο τα οποία και τα παραδώσαμε) από τις τελευταίες ημέρες των βροχοπτώσεων. 

  Επίσης μας παρουσίασε με γραφήματα και χάρτες γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πλημμυρικό πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή του Βάλτου, κάθε φορά που υπάρχουν έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις η οποία όπως αναφέραμε και παραπάνω εμφανίζεται ώς μία από τις χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές του πρώην βάλτου.
  Σήμερα όπως μας είπε  ο κ. Παπαδόπουλος 85 περίπου χρόνια μετά την αποξήρανση της λίμνης ο Λουδίας πλέον παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα παροχέτευσης λόγο ανύψωσης του πυθμένα του με ίζημα που πολύ πιθανόν να αγγίζει και τα δύο μέτρα βούρκου με αποτέλεσμα να μικραίνει η χωρητικότητα σε όγκο νερού.


  Οι προσπάθειες καθαρισμού κατά καιρούς όπως συνέβη και πριν από δύο χρόνια περίπου με τον καθαρισμό εκατέρωθεν των όχθων του καθώς και την αφαίρεση της φυτικής βλάστησης ναι με βοηθάνε αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ σε παρόμοιες θεομηνίες όπως την προχθεσινή δεν βοηθάνε καθόλου.
  Η εκβάθυνση του πυθμένα στην αρχική του μορφή με την αφαίρεση του ιζήματος είναι η μοναδική λύση σε πολύ μεγάλο ποσοστό όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος για την αντιμετώπιση τέτοιων έντονων πλημμυρικών φαινομένων πάντα βέβαια σε συνδυασμό και με την τεχνική υποστήριξη άντλησης και παροχέτευσης των υδάτων ιδιαίτερα σε αυτές τις χαμηλές υψομετρικά περιοχές.

   Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο έργο Περιφερειακού χαρακτήρα αφού αφορά ουσιαστικά την απορροή των υδάτων τριών νομών (Πέλλας, Ημαθίας , Θεσσαλονίκης) και είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με χρηματοδότηση ( το κόστος του αγγίζει τα 23 εκ. ευρώ περίπου) από τα κατά τόπους Τ.Ο.Ε.Β. ή τον Γ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδας Θεσσαλονίκης Λαγκαδά, παρά μόνο από χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας, αλλά κυρίως του αρμόδιου Υπουργείου .



   Αξίζει ν΄ αναφέρουμε εδώ ως πρόσφατο γεγονός εάν το θέλετε και προφητικό λόγο της πρόσφατης θεομηνίας μία επερώτηση (φώτο) που κατέθεσε ο βουλευτής Πέλλας κ. Βασιλειάδη Βασίλειος (Λάκης) μόλις στις 29 Ιανουαρίου 2020 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντας & Ενέργεια κ. Χατζηδάκη ακριβώς με θέμα ΄΄ Έγκριση περιβαλλοντικών όρων μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία΄΄ περιγράφοντας ακριβώς αυτά τα προβλήματα που προαναφέραμε ρωτώντας για το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο όσον αναφορά την έκδοση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, αλλά και τι προτίθεται να πράξη για την προστασία των δύο προαναφερόμενων τεχνικών υδάτινων αποδεκτών της περιοχής μας !

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε ως πρώτο θέμα στην εφημερίδα Άποψη Πέλλας την Μεγάλη Τετάρτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more