Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Επίκαιρη Ερώτηση του Απ. Πάνα προς τον Yφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, για την έλλειψη διασωστών ΕΚΑΒ του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ανάδειξη των προβλημάτων και ελλείψεων στη Χαλκιδική, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την «Ανεπάρκεια διασωστών ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας Χαλκιδικής»
       Η επίκαιρη ερώτηση ήρθε σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής αναφοράς που είχε υποβάλει ο Βουλευτής προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, προωθώντας σχετική Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινού προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, με το οποίο ζητείτο η άμεση ενίσχυση με διασώστες του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας ώστε το ασθενοφόρο να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αναφορά αυτή ο Υπουργός Εσωτερικών απήντησε κάνοντας λόγο για δύο Υπουργικές Αποφάσεις και προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, βάσει των οποίων διατέθηκαν θέσεις από το Υπ. Εσωτερικών για πρόσληψη διασωστών ΕΚΑΒ και οι οποίες εναπόκεινται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας να τις κατανείμει στις Μονάδες Υγείας της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες. Περαιτέρω, δεδομένων των διαφόρων πρόσφατων προκηρύξεων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού, λόγω κορονοϊού, που έχουν δημοσιευθεί, ο κος Πάνας απηύθυνε ερώτημα στον Υφυπουργό Υγείας για το αν θα υπάρξουν και άλλες προκηρύξεις για την πρόσληψη διασωστών με καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική κατανομή θέσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι το ενδιαφέρον της κατηγορίας αυτής υγειονομικών για τις προκηρύξεις αυτές είναι μεγάλο, η απορρόφησή τους όμως συγκριτικά μικρή.
        Ο Βουλευτής Χαλκιδικής, τέλος, υπογράμμισε: «Με την επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υγείας, θέλησα να αναδείξω την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση σε Κέντρα Υγείας περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση σε Περιφέρειες με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η έλλειψη διασωστών για να μπορεί πάντα το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας να είναι σε ετοιμότητα είναι χρόνιο πρόβλημα και δε μπορεί να δοθεί μόνιμη λύση μέσω του, κατά τα άλλα, ευπρόσδεκτου εθελοντισμού ή άλλων μεσοβέζικων πρακτικών.  Ένας λόγος παραπάνω φέτος που λόγω του κορονοϊού τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης επέμβασης είναι αυξημένα και πολύ πιο κρίσιμα ενδεχομένως. Ας κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση τη δέσμευσή της για απόλυτη προτεραιότητα στη δημόσια υγεία επιτέλους πράξη και για την ελληνική Περιφέρεια.»

Αναλυτικά η ανάπτυξη της Επίκαιρης Ερώτησης του κου Πάνα είχε ως εξής:

‘’Κύριε Υπουργέ,
Σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική για τον κρατικό μηχανισμό χρονική συγκυρία λόγω κυρίως της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι προσδοκίες των πολιτών από το σύστημα Υγείας της χώρας είναι αναγκαστικά υψηλές.
Ιδιαίτερα σε περιοχές με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της Χαλκιδικής, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των περιοχών του Νομού και με οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε καλή κατάσταση, τα ασθενοφόρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ανά περιοχή είτε είναι λίγα είτε αργούν λόγω όλων των παραπάνω δυσκολιών να φτάσουν στον προορισμό τους.
Αυτό το πρόβλημα σημειώνεται στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μιας μεγάλης κατά κύριο λόγο τουριστικής περιοχής του Νομού, που, ιδίως τους θερινούς μήνες, κατακλύζεται από εκατομμύρια παραθεριστές και κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποτελεί τον δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας καθώς αριθμεί περί τους 700.000 διαμένοντες, κάθε χρόνο.
Το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας διαθέτει μόνο επτά (7) διασώστες, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η επάνδρωση του ενός ασθενοφόρου που διαθέτει.
Φέτος λόγω του κορωνοϊού, η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό είναι ακόμη πιο άμεση. Πληροφορούμαστε δε από την αρμόδια Αρχή του Κέντρου Υγείας ότι ο ένας εκ των επτά αυτών διασωστών συνταξιοδοτείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Άρα μένουν έξι.
Το θέμα ανακύπτει κάθε χρόνο και ενόψει της θερινής περιόδου και της τουριστικής σεζόν διαρκώς επανέρχεται.
Το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας συνεχίζει να έχει το ίδιο πρόβλημα έλλειψης διασωστών που αυτομάτως σημαίνει μειωμένα δρομολόγια των ασθενοφόρων, καθολική έλλειψη διασωστών από κάποιες βάρδιες άρα πλήρη αδυναμία κίνησης των ασθενοφόρων και τελικά άμεσες επιπτώσεις στην κατάσταση υγείας των πασχόντων.
Υπέβαλα λοιπόν ήδη από το Φεβρουάριο κοινοβουλευτική αναφορά προς εσάς και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προωθώντας την από 3-2-2020 Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρας προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, κοινοποιούμενο στον Υπουργό Υγείας, με το οποίο ζητείτο η άμεση ενίσχυση με διασώστες του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας ώστε το ασθενοφόρο να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Την επιστολή μάλιστα υπέγραφε η Διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου την οποία προσυπέγραφαν 1.850 κάτοικοι της Κασσάνδρας.
Όντως έλαβα απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών η οποία εν συντομία αναφερόταν σε δύο αποφάσεις της προηγούμενης μάλιστα Κυβέρνησης με τις οποίες εγκρίθηκαν  οι  διαδικασίες πρόσληψης δύο χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα (2.450) ατόμων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, ως τακτικό προσωπικό, για τη στελέχωση Φορέων του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων και η έγκριση  πρόσληψης πενήντα (50) ατόμων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων  για το ΕΚΑΒ και εν συνεχεία κατανεμήθηκαν τριάντα επτά (37) άτομα, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, από προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων της Προκήρυξης 5Κ/2018  ΑΣΕΠ, στο ΕΚΑΒ.
Η διάθεση του ανωτέρω προσωπικού ανά φορέα του Υπουργείου (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ,) διενεργείται αποκλειστικά από τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρει στην εν λόγω απάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών, η οποία ήρθε πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.
Μπορείτε λοιπόν να μας πείτε εάν θα δρομολογήσετε άμεσα την πρόσληψη διασωστών ΕΚΑΒ για το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, με βάση τις ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις και προκηρύξεις του ΑΣΕΠ;
Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα και μετά από αυτούς τους δύσκολους μήνες όπου οι ανάγκες όλων των βαθμίδων Υγείας σε προσωπικό αυξήθηκαν δραματικά και που ακούμε και ξανακούμε κι από εσάς τον ίδιο, για την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι παρεμβάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να είναι άμεσες.
Οι προκηρύξεις για έκτακτες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ήταν πολλές τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα, για την από 18-3-2020 Προκήρυξη ΑΣΕΠ για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας σαράντα έξι (46) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου-ειδικότητας ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκαν 1.264 αιτήσεις υποψήφιων.
Το ενδιαφέρον επομένως είναι τεράστιο, αλλά η απορρόφηση των ενδιαφερομένων μικρή.
Ρωτώ λοιπόν, θα υπάρξουν και άλλες προκηρύξεις για την πρόσληψη διασωστών με καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική κατανομή θέσεων;
Να επισημάνω τα εξής για να τονίσω τη σημασία του θέματος για την Κασσάνδρα:
Ένα ασθενοφόρο για να παρέχει τις υπηρεσίες του όλη μέρα, χρειάζονται τρεις βάρδιες και 14 άτομα προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως στην Κασσάνδρα, αν οι διασώστες δεν αυξηθούν, οι μισές βάρδιες θα είναι κενές. Δηλαδή, σε κάποιες βάρδιες δεν θα υπάρχουν διασώστες!
Αυτή τη στιγμή 30-40 οκτάωρα μένουν ακάλυπτα από ασθενοφόρο στην Κασσάνδρα.
Και σκεφτείτε ότι είναι τέτοιες οι αποστάσεις στη Χαλκιδική που μπορεί το ασθενοφόρο να κάνει και 90 λεπτά να μεταβεί στο περιστατικό.
Κι αν το περιστατικό αυτό είναι καρδιακό; Δεν υπάρχει περίπτωση να το προλάβει.
Είναι σαν να υπάρχει ασθενής που χρήζει άμεσης βοήθειας στη Θεσσαλονίκη και το ασθενοφόρο να έρχεται από τη Δράμα ή από τη Λάρισα.
Καταλαβαίνετε τη βαρύτητα του θέματος.
Πληροφορούμαστε από τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 διασώστες σε όλο τον Νομό Χαλκιδικής ενώ στο πρόγραμμα που είναι σχετικό για τις επικουρικές θέσεις έχουν κάνει ελάχιστοι άνθρωποι τα χαρτιά τους. Πρόβλημα επίσης αποτελεί ότι δεν έχουν βγει ακόμη ούτε οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος γι’ αυτούς που έρχονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας για να βοηθήσουν εθελοντικά.
Πρόσφατα διάβασα για έναν διασώστη στη Χαλκιδική ο οποίος διαμόρφωσε το μηχανάκι σαν ένα μίνι ασθενοφόρο, προσθέτοντας απινιδωτή, φιάλη οξυγόνου, φάρο και τσάντα πρώτων βοηθειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αλλά και άλλοι εθελοντές διασώστες αντιμετώπισαν 160 περιστατικά το περασμένο καλοκαίρι, εκ των οποίων τα 50 περίπου ήταν σοβαρά και αφορούσαν πνιγμούς λουόμενων, ανακοπές καρδιάς αλλά και τροχαία ατυχήματα.
Δε μπορεί όμως η κεντρική εξουσία να βασίζεται στον εθελοντισμό και στην ανθρωπιά.
Ούτε μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται η πρακτική των τελευταίων ετών όπου Δήμος και ιδιώτες πλήρωναν καταλύματα ούτως ώστε να έρχονται διασώστες κατά την περίοδο της άδειάς τους στην περιοχή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Χρειάζονται μόνιμες και αξιόπιστες λύσεις, ειδικά στον τόσο λεπτό τομέα της δημόσιας υγείας.‘’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more