Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Παρεμβάσεις Απ. Πάνα για την παράταση διαμονής των εργατών γης και την έκδοση ΑΦΜ τους


     

Μετά από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε εν μέσω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, για το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προχώρησε σε παρεμβάσεις μέσω επιστολών προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κο Γεώργιο Πιτσιλή.
        Οι επιστολές είχαν αντικείμενο αφενός την περαιτέρω παράταση, έως και δύο μηνών, στο δικαίωμα μετάκλησης εργατών γης-πολιτών τρίτων χωρών, κατόπιν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης βάσει της οποίας η εν λόγω διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληγε στις 30.06.2020 και αφετέρου την επίσπευση στην έκδοση ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ για να μπορούν οι εργάτες γης να αμείβονται βάσει εργόσημου.     
       Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Έλαβα την πρωτοβουλία και απέστειλα έγκαιρα τις σχετικές επιστολές προς τις Αρμόδιες Αρχές προκειμένου να υπάρξει παράταση στο δικαίωμα παραμονής των εργατών γης στη χώρα μας και για τους επόμενους δύο μήνες αλλά και για την ελεύθερη είσοδο και έξοδό τους από τη χώρα. Το ζήτημα της έκδοσης του ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ πρέπει επίσης να επιλυθεί άμεσα ώστε να αμείβονται κανονικά, χωρίς προβλήματα. Πέραν όμως της ανάγκης αντιμετώπισης των διαχρονικών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν τους εργάτες γης και τους αγρότες που τους απασχολούν, το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή. Ιδίως στη Χαλκιδική κατά την περίοδο συγκομιδής της ελιάς το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε παράταση στην παραμονή των εργατών, ώστε να συνεχίσουν οι εργασίες ομαλά και να μη ζημιωθεί τελικά περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα.»

Αναλυτικά το περιεχόμενο των επιστολών είχε ως εξής:
‘’Αθήνα 13/07/2020
                                                                                                    
ΠΡΟΣ : Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου,
 κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη
                                                                                             
Αξιότιμε  κ. Γενικέ,
Μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020)  και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 42, κατέστη δυνατή, ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, η μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στις αγροτικές εποχικές εργασίες, καθώς η έλλειψη εργατών γης είχε ξεκινήσει ήδη να δημιουργεί πρόβλημα στην συγκομιδή των προϊόντων με πολλαπλές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και στη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρόσκλησης μετακλητών εξέπνευσε χρονικά στις 30.6.2020.
Από πλευράς μου, ως Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, σας ζητώ με την παρούσα επιστολή να μεσολαβήσετε ώστε να εκδοθεί απόφαση που θα παρατείνει το χρόνο διαμονής των εργατών γης κατά δύο μήνες. Παράλληλα, το ζήτημα της δυνατότητας εξόδου και εισόδου του εκάστοτε εργάτη γης, για όσο διάστημα αυτός δικαιούται να παραμείνει στη χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα. Ιδίως, στον Νομό μου στη Χαλκιδική, όπου διανύουμε την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, είναι πολύ κρίσιμη η παράταση παραμονής των εργατών γης, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η πρωτογενής παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συναντά η πρόσληψη και η μετακίνηση των εργατών γης που κατά κύριο λόγο είναι πολίτες τρίτων χωρών και για τον σκοπό αυτό προσδοκώ στις δικές σας ενέργειες.
Μετά τιμής,
Απόστολος Πάνας’’

‘’ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ  ΑΑΔΕ
Κο Γεώργιο Πιτσιλή
                                                                                             
Αξιότιμε  κ. Διοικητά,
Σας είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση στην έκδοση ΑΦΜ στους εργάτες γης, πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εργάζονται στην αγροτική παραγωγή στη χώρα μας κατά το τελευταίο διάστημα ιδίως μετά τη λύση που δόθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020), η οποία ρύθμισε τη διαδικασία μετάκλησης.
Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης δηλαδή η αμοιβή τους θα γίνεται με τη διαδικασία του εργόσημου (και όχι με εισφορές στον ΕΦΚΑ). Για να γίνει αυτό όμως όλοι οι εργάτες γης που πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα λόγω της γραφειοκρατίας.
Από πλευράς μου, ως Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, σας ζητώ με την παρούσα επιστολή να επισπεύσετε τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ για τους εργάτες αυτούς, καθώς το θέμα υπόκειται κατεξοχήν στην αρμοδιότητά σας. Ιδίως, στον Νομό μου στη Χαλκιδική, όπου διανύουμε την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, είναι πολύ κρίσιμη η άμεση τακτοποίηση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που συναντά το ζήτημα των εργατών γης, ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι αγροτικές εργασίες και να  ενισχυθεί ουσιαστικά η πρωτογενής παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more