Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Χρυσός κάμπος από την άνοδο του σιταριού

Σε μιάν απρόσμενα εξαιρετική χρονιά για τα σιτηρά, κυρίως γιά τις ποικιλίες του σκληρού και μαλακού σιταριού, εξελίσσεται στο ξεκίνημά της η εφετινή χρονιά και στην περιφερειακή ενότητα της Πέλλας.
Και μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην ποικιλία του «σκληρού» γιά όλες τις παραμέτρους ,την ποσοτική την ποιοτική της συγκομιδής (ένα τρίτο του αλωνισμού), αλλά και από πλευράς προοπτικής τιμών, διαμορφώνοντας ένα εμφανές κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των παραγωγών, ότι ανάλογο θα είναι και το κλείσιμό της και ενδεχομένως ακόμη καλύτερο σε ό,τι αφορά στις τιμές, καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η παραγωγή ανά στρέμμα και περιοχή ποκίλλει, με τις ποσότητες να κυμαίνονται για το «σκληρό» από 280 μέχρι 320 κιλά γιά τα χωράφια χαμηλής παραγωγικότητας, η πλειοψηφία των οποίων ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού μας, και από 500 μέχρι750 κιλά στα υψηλής παραγωγικότητας, κυρίως στις πεδινές και χαμηλού υψομέτρου περιοχές της Πέλλας.
Ένα «στήσιμο» εξαιρετικά ελπιδοφόρο και γιά τα μαλακά, τα οποία, όμως, όπως και τα κριθάρια, ακολουθούν «χαμηλές πτήσεις» σε επίπεδο τιμών 0,15 ευρώ και 0,12 -0,13 αντιστοίχως, καθώς για τα τελευταία οι επιπτώσεις από την χαμηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας και της πτώσης στην διακίνηση της μπύρας που επέφερε, ήταν εξαιρετικά δυσμενείς.



αισιόδοξες είναι και οι προοπτικές στο επίπεδο τιμών σε ό,τι αφορά στην παραγωγή του 
«σκληρού» σιταριού, τα οποία στην παρούσα φάση παραδίδονται στην πλειοψηφία τους
με «ανοικτή» τιμή, καθώς η ώθηση που έδωσε στην αγορά του σκληρού σταριού 
με την έναρξη της συγκομιδής η καθοριστική παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου, σιγούρεψε η 
συμφωνία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με τον οίκο Μπαλούκα για 26 λεπτά το κιλό.

Η εν λόγω συμφωνία «παρασύρει», όπως όλα δείχνουν, και τις αντιστάσεις των εμπόρων
 στην Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Μακεδονία οι τελευταίοι προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες
 να «τεστάρουν» την αγορά, με διαρροές γύρω από την πρόθεσή τους να αγοράσουν στα 
22-23 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα η πεποίθηση των παραγωγών είναι, ότι αργά ή γρήγορα το εμπόριο θα 
προσαρμοστεί στις εξελίξεις, που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more