Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

«ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠ.ΠΑΝΑ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ».

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας καταθέτοντας Ερώτηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών , Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, ζητά με πολλαπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση, να  ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα και οι αποφάσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα της Χαλκιδικής ενόψει των πρόσφατων έκτακτων μέτρων.

Η παρέμβαση του Βουλευτή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας στη Χαλκιδική. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά και των ελεύθερων  επαγγελματιών και καταστηματαρχών στη Χαλκιδική που πλήττονται για δεύτερη φορά, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη ενίσχυση στους παραγωγούς και εμπόρους αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών.

Είναι απαραίτητη επίσης, η λήψη σαφών επιδημιολογικών στοιχείων από την Κυβέρνηση και αναγκαίος ο ακριβής  προσδιορισμός του τρόπου λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων στη Χαλκιδική με βάση τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Ο κ.Πάνας σημειώνει : « Θέλοντας να επισημάνω την κρισιμότητα της κατάστασης προχώρησα σε πολλαπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας τα ακριβή επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής και συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει ως εξής :

                                                                                                                              Χαλκιδική 21/08/2020
 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ.Υπουργούς:
1)Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη– Σπυρίδωνα Γεωργιάδη
2)Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
3)Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη
4)Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη
5)Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
6)Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
7)Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
8)Εσωτερικών - Παναγιώτη Θεοδωρικάκο


ΘΕΜΑ: « Αναγκαία όσο ποτέ η λήψη κατάλληλων μέτρων και αποφάσεων προσαρμοσμένων στα νέα δεδομένα της Χαλκιδικής».

Κύριοι Υπουργοί,
Η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων για όλη την Π.Ε.Χαλκιδικής από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτιού COVID-19, δημιούργησε κύμα απορίας , φόβου στους κατοίκους, επαγγελματίες κι επισκέπτες της περιοχής μας.
Η προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των πολίτων που ανήκουν στις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας, είναι απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη, όμως η κατάσταση που επιφέρουν τα νέα μέτρα προαναγγέλλει μια ακόμη κοινωνική, αλλά κυρίως οικονομική αστάθεια στη Χαλκιδική.
Αρχικά, η σωστή εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δεν πρέπει να αφήνει ερωτηματικά, αλλά ούτε και παρερμηνείες από όσους θα τα ακολουθήσουν αλλά και όσους πρόκειται να τα ελέγξουν. Γι’ αυτό απαραίτητη ήταν η έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση με εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση της αναστολής των δραστηριοτήτων του συνολικού πληθυσμού της Χαλκιδικής.
Επίσης, όπως δηλώνουν και οι τοπικοί φορείς δεν υπήρξε ενημέρωση για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού που είχαν αρχίσει να καταγράφονται στη Χαλκιδική.
Σημαντικό πλήγμα θα αντιμετωπίσουν και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες στη Χαλκιδική που ήδη βρίσκονταν σε ασφυκτικό κλοιό, για τους οποίους επιβάλλεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης και οικονομικής στήριξης.
Η αναστολή της λειτουργίας επίσης των λαϊκών αγορών στη Χαλκιδική στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, προκαλεί οικονομική δυσπραγία σε χιλιάδες παραγωγούς και εμπόρους αγροτικών προϊόντων λαϊκών στο μέσο της θερινής σαιζόν που όλοι οι παραγωγοί είναι φορτωμένοι στα χωράφια τους και οι έμποροι με γεμάτες τις οι αποθήκες τους με  απούλητα προϊόντα. Οι ίδιοι παραγωγοί και έμποροι μάλιστα, έχουν τηρήσει με επιμέλεια όλα τα μέτρα προστασίας που υποδείχθηκαν καθώς και την εκ περιτροπής συμμετοχή στις λαϊκές.
Επίσης σημαντικό είναι, αν θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση ή ρύθμιση για το άνοιγμα των Σχολικών Μονάδων στη Χαλκιδική, καθώς προβλέπεται, έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα , όπου δεν υφίστανται έκτακτα μέτρα.

Επειδή αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της Χαλκιδικής και η ακριβής ενημέρωση.
Επειδή οι επιχειρήσεις συνολικά και οι παραγωγοί στην περιοχή μας πλήττονται σημαντικά.
Επειδή η Χαλκιδική βρίσκεται  προ των πυλών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

1)Τι σκοπεύετε να πράξετε, προκείμενου οι πολίτες της Χαλκιδικής, να ενημερωθούν πλήρως για τα ακριβή επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής με σαφή αριθμό κρουσμάτων και τις συγκεκριμένες περιοχές έξαρσης της πανδημίας;
2)Ποια θα είναι τα  μέτρα για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής ενόψει των έκτακτων μέτρων λόγω κορωνοϊού ;
3)Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί – πωλητές των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής λόγω της απώλειας εισοδήματός τους δεδομένης της παρούσας κατάστασης ;
4)Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων στο σύνολό τους στη Χαλκιδική και ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις πρόκειται να εφαρμοστούν στα πλαίσια λήψης των έκτακτών μέτρων και διασφάλισης της υγείας των μαθητών αλλά και των πολίτων του τόπου μας; 

                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                         Ο Ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής



                                                                                                                       Πάνας Απόστολος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more