Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

’ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ’’

 


Με Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε ενώπιον του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, θέτει υπόψιν των αρμόδιων κυβερνητικών Αρχών την υπ’ αρ. πρωτ. 2636/31-8-2020 Επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με την οποία διατυπώνεται το αίτημα είτε για την εξαίρεση του Νομού Χαλκιδικής από τους νομούς που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα εισόδου των μετακλητών εργατών γης, είτε για την αύξηση του πλαφόν εισόδου τους για την συγκομιδή αποκλειστικά και μόνο της επιτραπέζιας ελιάς στον νομό.

Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ο Νομός πέρα από τουριστικός είναι και αγροτικός. Η δε συγκομιδή της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής που ξεκινάει αρχές του μηνός που διανύουμε και διαρκεί περίπου 40 ημέρες γίνεται μόνο με τα χέρια γι΄ αυτό και κανένας εργάτης γης δεν περισσεύει. Παρόλ’ αυτά, τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι τόσο αυστηρά που πολύ λίγοι εργάτες γης, που φέρουν όλα τα νόμιμα έγγραφα και τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καταφέρνουν να περάσουν τους τελεωνειακούς ελέγχους καθημερινά και να εισέλθουν στη χώρα.

Ο κος Πάνας τονίζει: ‘’Είναι στοίχημα για τη Χαλκιδική να μπορέσει να διασώσει την αγροτική της παραγωγή μετά το δύσκολο για τις τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού φετινό καλοκαίρι. Ο αγροτικός τομέας είναι αδιαμφισβήτητα ο αμέσως επόμενος μετά τον τουρισμό πυλώνας στον οποίο βασίζεται η οικονομία και το εισόδημα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Είναι άμεση ανάγκη επομένως να λυθεί το θέμα της εισόδου των μετακλητών εργατών γης, διότι αλλιώς είναι αδύνατη η συγκομιδή της μοναδικής πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής, που αποτελεί ‘’brand name’’ για τη Χαλκιδική, όντας χαρακτηριστικό και αυθεντικό προϊόν της.’’

Αναλυτικά το κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:

«ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

Αθήνα, 1-9-2020

Για τους κ.κ.:

1)  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Χρυσοχοΐδη Μιχάλη         

2) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κο Χαρδαλιά Νίκο

Θέμα: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ & ΚΑΚΑΒΙΑΣ»

Κύριοι Υπουργοί,

Σας προωθώ την υπ’ αρ. πρωτ. 2636/31-8-2020 Επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με την οποία διατυπώνεται το αίτημα είτε για την εξαίρεση του Νομού Χαλκιδικής από τους νομούς που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα εισόδου των μετακλητών εργατών γης, είτε για την αύξηση του πλαφόν εισόδου τους για την συγκομιδή αποκλειστικά και μόνο της επιτραπέζιας ελιάς στον νομό (επισυνάπτεται)

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και για την ενημέρωσή μου ως προς αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more