Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Καταργείται η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση!

 


Τι θα γίνει με τους Δήμους της Πέλλας


Λ.Κυρίζογλου: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

 

Φαίνεται πως ο covid 19 σε πρώτη φάση άφησε πίσω τα ζητήματα των νομοθετικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης. Μια από αυτές είναι και η πρόθεση της να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει ένα νέο νόμο για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών και συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα.  Η κουβέντα αυτή όμως σταμάτησε λόγο της υγειονομικής κρίσης. Πλέον όμως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αλλάξει την ατζέντα και να δει τα πράγματα όσο το δυνατόν με πιο σύνθετη και διαφανή ματιά, αλλά και να κερδίσει χρόνο, καθώς και συναίνεση.

Το θέμα της αλλαγής του νόμου, που αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, άνοιξε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε πως «το επόμενο εξάμηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Πρόσθεσε μάλιστα πως όλα όσα σχεδιάζονται, για τον εκλογικό νόμο θα συζητηθούν αναλυτικά, σε επίπεδο διαβούλευσης, με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.

Οι δυο πυλώνες που θα κινηθεί η νέα πρόταση της Κυβέρνησης που δεν θα είναι δογματική καθώς επιθυμεί διάλογο είναι οι ακόλουθες:

*Είτε την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, με δύο γύρους, αν κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο στον Α΄ γύρο

*Είτε την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, από την πρώτη Κυριακή, με την προϋπόθεση να συγκεντρώνει με ποσοστό τουλάχιστον 40% ή 42%.

*Επίσης προβλέπεται και η μείωση κατά 30% του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Λ. Κυρίζογλου: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

 «Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να ανοίξει ο διάλογος. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν μιλάμε για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη, αλλά για ένα νέο εκλογικό νόμο» τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στα Νέα της Πέλλας  ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και για το λόγο αυτό, όπως είπε, «περιμένουμε να ξεκινήσει επί του συγκεκριμένου θέματος η συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ, προκειμένου να διατυπώσουμε για μια ακόμη φορά τις τελικές μας θέσεις και απόψεις».

Μάλιστα σημείωσε πως ο διάλογος αυτός δεν πρόκειται να αργήσει, τοποθετώντας τον χρονικά στα τέλη Οκτωβρίου, δηλώνοντας παράλληλα πως το 2021 θα έχουμε νέο εκλογικό νόμο.

Εκλογικό σύστημα: Ο Δήμαρχος να διοικεί με την παράταξη του

Στόχος λοιπόν θα είναι να υπάρξει κυβερνησιμότητα αφενός και αφετέρου να μπορεί ο Δήμαρχος να διοικεί με την παράταξη του, όχι όμως να δημιουργηθεί ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα όπως ήταν παλαιότερα. Πρόθεση του ΥΠΕΣ είναι η παράταξη που θα νικήσει να έχει μια οριακή πλειοψηφία ενώ θα αναζητούνται και ευρύτερες συνεργασίες όχι με δέλεαρ την δημιουργία πλειοψηφιών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με προγραμματικές συμφωνίες και δυνατότητα σε συνδυασμούς και στελέχη της να βοηθούν από θέσεις ευθύνης στην διαμόρφωση πολιτικής.

Αυτή τη φορά η Κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική καθώς δεν θέλει να φέρει ένα νομοθέτημα χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης μιας και αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο νόμοι (Καλλικράτης και Κλεισθένης) χρειάστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποστούν δεκάδες τροποποιήσεις, προκειμένου να γίνουν εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση, άμεσα, και στη θέση του ισχύοντος νόμου (Κλεισθένης) να ψηφίσει έναν νόμο εκλογικό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκφράσεις και εκφάνσεις να αντιπροσωπεύονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Τι άλλαξε στον «Κλεισθένη» για να διοικηθούν οι δήμοι της Πέλλας

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δήμων και των οργάνων τους, που έφερε ο “Κλεισθένης” ήρθαν οι δήμαρχοι στην πλειοψηφία των ΟΤΑ της χώρας, όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο κλήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

Ευτυχώς η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, καθώς προχώρησε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών καθώς μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και λόγω της απλής αναλογικής ήρθαν τα πάνω - κάτω.

Το διϋπουργικό νομοσχέδιο, προώθησε αλλαγές στον “Κλεισθένη” συμβάλλοντας στην ομαλή διακυβέρνηση Δήμων και περιφερειών, σύμφωνα με τις οποίες:

*Δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εάν μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

*Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ενιαία και θα θεωρείται ότι είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν και τα συλλογικά όργανα διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια τους.

*Ακόμη, η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμη, μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, και δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους.

Επίσης, καταργήθηκε ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής και επανήλθε σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».

 

Παράλληλα, εισήχθησαν ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Θυμίζουμε ότι στο νομό Πέλλας μόνο η δημοτική αρχή Σκύδρας διαθέτει πλειοψηφία ενώ οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και πλέον αυτός της Αλμωπίας, διοικούνται από παρατάξεις που δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στόχος το +1Χ2

Στον νέο εκλογικό νόμο που προσανατολίζεται το ΥΠΕΣ θα προβλεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν μια δημοτική αρχή κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με  40% ή 42%, ή κερδίσει στην δεύτερη Κυριακή, τότε θα λαμβάνει την πλειοψηφία +1 σύμβουλο. Αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με +50% τότε θα λαμβάνει πλειοψηφία +2 έδρες ενώ τα πράγματα θα γίνονται απόλυτα αναλογικά αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με 60% και άνω. Οι έδρες της αντιπολίτευσης θα μοιραστούν με απόλυτα αναλογικό τρόπο με βάση την εκλογική δύναμη του καθενός. Για να το καταλάβετε καλύτερα παρακάτω θα σας παραθέσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμου του νομού και πως θα ήτα με το νέο εκλογικό νόμο

Δήμος Πέλλας: Έδρες 41.

Γρηγόρης Στάμκος: 39,58%    50,15%   Έδρες: 22

Στάθης Καστερίδης: 23,55%   49,85%   Έδρες: 7

Θεόδωρος Θεοδωρίδης: 22,11%             Έδρες: 7    

Ηλίας Θεοδωρίδης: 11,37%                    Έδρες: 4

Ολυμπία Παπαδοπούλου 3,40%              Έδρα: 1

 

Δήμος Σκύδρας: Έδρες 27

Κατερίνα Ιγνατιάδου 58,99%       16 έδρες

Κώστας Καρασαρλίδης 25,07%      7 έδρες

Μιχάλης Καραγιάννης 13,47%       3 έδρες

Ιωάννης Σουμελίδης  2,47%            1 έδρα

 

Δήμος Έδεσσας 27 έδρες

Δημήτρης Γιαννου    38,42%     51,38%      Έδρες: 15

Γιάννης Τσεπκεντζής 32,21%   48,62%        Έδρες: 6  

Αντώνης Ρυσάφης     25,98%                        Έδρες: 5

Χαράλαμπος Τσιτσάγκας 3,39%                   Έδρες: 1

 

Δήμος Αλμωπίας 27 έδρες

Χρήστος Μπάτσης:   26,87%                  61,76%    Έδρες: 15

Αθανάσιος Χατζηδημητρίου: 27,73%     38,24%    Έδρες: 5

Δημήτρης Μπίνος :  23,35%                                     Έδρες: 4                                  

Νίκος Παρούτογλου: 20,67%                                   Έδρες: 3

Νίκος Δρόσογλου: 1,38%

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more