Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΈΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ Η «ΕΞΥΠΝΗ» ΓΕΩΡΓΙΑ

 


 

Η υγειονομική κρίση φέρνει την τεχνολογία στο χωράφι

 


Πρόγραμμα μαμούθ 70 εκ. για το νομό ώστε να ζήσουμε the Pella Dream

 

 

 

 

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά της καθολικής απαγόρευσης και οι μετακινήσεις να μην γίνονται με ευκολία, παρόλα αυτά η εφημερίδα μας Νέας της Πέλλας σήμερα αποκαλύπτει πως θα δοθεί η δυνατότητα όλα να αλλάξουν μέσα από την έξυπνη Γεωργία που θα έρθει στην Πέλλα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λοιπόν στις αρχές του 2021 θα εξαγγείλει πρόγραμμα μαμούθ συνολικής αξίας 530 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία για τον εκσυγχρονισμό των αγροτών. Τα χρήματα θα έρθουν στο 90% από  Ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ η υγειονομική κρίση που πλήττει την Χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του. Πρόκειται σαφώς για τεχνολογικά άλματα που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αγρότης ώστε αφενός να περιοριστεί το κόστος παραγωγής, αφετέρου να κερδίσει χρόνο αλλά και χρήμα με την μείωση της οικονομίας κλίμακας . Πρόκειται σαφώς για μια εξέλιξη που θα ανατρέψει τα πάντα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας αλλά θα φέρει και νέο αέρα στο αγρόκτημα της Πέλλας. Ακόμη μέσα σε 7 χρόνια από την στιγμή της ένταξης και εγκατάστασης νέων τεχνολογιών, θα προσδιορίζεται με ακρίβεια ποιες καλλιέργειες θα είναι συμβατές και κερδοφόρες όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και ανά χωράφι!!!

Με λίγα λόγια αν το έδαφος από κάποιο χωράφι δεν είναι συμβατό για παράδειγμα με το ροδάκινο, τότε η έξυπνη Γεωργία θα το εντοπίζει. Η συζήτηση αυτή γίνεται και σε διάφορα φόρουμ όπου πλέον έχει διαπιστωθεί ότι η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της Πέλλας περνά μέσα από την «έξυπνη» γεωργία».  Άλλωστε η έξυπνη γεωργία στην Ευρώπη δεν το μέλλον αλλά το παρόν. Έτσι άμεσα θα γίνει και το δικό μας παρόν στην Πέλλα. Άλλωστε πλέον η αγροτική οικονομία περνά μέσα από τα γεωργικά προϊόντα αφενός και αφετέρου από την διατροφή. Άρα λοιπόν η αλυσίδα και η εκμετάλλευση των καλλιεργειών με την ταυτόχρονη μεταποίηση τους σε προϊόντα, είναι ο φάρος ανάπτυξης του τόπου. 

Τα παραπάνω βήματα όμως θέλουν και αλλαγή νοοτροπίας του αγρότη. Αυτός θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμό αγροτικό επιχειρηματία. Πλέον η δουλεία δεν θα γίνεται στο χωράφι αλλά και στα γραφεία και στα κτήρια που θα χρειάζονται, καθώς ο αγρότης θα είναι και ο ίδιος που θα πουλά την καλλιέργεια του. Άλλωστε ως πρώτο βήμα είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για την έξυπνη γεωργία καθώς τα επόμενα 5 χρόνια θα επενδυθούν περίπου 72 Δις από το ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ πάνω σε αυτές τις λογικές. Στόχος είναι το 2027 το σύνολο το αγροτικού κόσμου να εκσυγχρονιστούν στην νέα τάξη πραγμάτων.

 

Έτσι λοιπόν η  ανάπτυξη της «έξυπνης» γεωργίας  πρέπει να αποτελέσει  στρατηγική προτεραιότητα της Πέλλας. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει στα έργα και όχι στα λόγια αυτό το θέμα, με  δύο στρατηγικές επιλογές:

-Την ψηφιοποίηση του κράτους με πρωτόγνωρους ρυθμούς καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η «έξυπνη» γεωργία προϋποθέτει κι «έξυπνο» κράτος σε όλες τις λειτουργίες του και προφανώς δεν συνάδει με τις λογικές του… φαξ και της συγκέντρωσης «βουνών» πιστοποιητικών»,

-Την βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι της Microsoft στην Αττική, της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε αυτό που ακούγεται ως κουλτούρα και τσιτάτο στις διεθνείς αγορές της αγροτικής οικονομίας είναι το ακόλουθο:

«Δείξε μου το επίπεδο της τεχνολογίας σου για να διαπιστώσω το επίπεδο της οικονομίας σου», λένε σήμερα στις αγορές. Η Ελλάδα αλλάζει. Περνά στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τεχνολογίας κι αυτό μπορεί να ωφελήσει ποικιλότροπα τον Αγροδιατροφικό Τομέα».



 «Έξυπνη» γεωργία: Υπάρχουν λύσεις για όλους τους παραγωγούς»

Αναλύοντας τις παραμέτρους είναι σίγουρα ότι το  βασικό εργαλείο για την «έξυπνη» γεωργία σήμερα είναι αυτό που έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί στην τσέπη τους: το «έξυπνο» κινητό, το smartphone. Διατίθενται ήδη στην αγορά κι εξελίσσονται διαρκώς πάρα πολλές εφαρμογές, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ορθολογική διαχείριση της παραγωγής τους. Αυτό θα είναι το χωράφι τους, το γραφείο τους, τα δεδομένα τους, η οικονομική τους πορεία, οι συμφωνίες πωλήσεων των προϊόντων.

Η γεωργία ακριβείας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, το έναυσμα για την ένταξη των παραγωγών σε συλλογικές μορφές, κάτι που αποτελεί άλλωστε εθνικό στόχο αφού θα συμβάλει σε αλλαγή υποδείγματος της ελληνικής γεωργίας μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακος, της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών στην αγορά, της καθετοποίησης της παραγωγής τους και της κοινής χρήσης υπηρεσιών όπως μάρκετινγκ και  branding.

«Η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της Πέλλας περνά μέσα από την γεωργία ακριβείας»

«Η «έξυπνη» γεωργία νοηματοδοτείται ως επιχειρηματική γεωργία». Η Πέλλα δεν πρέπει να κάνει βήματα αλλά άλματα. Οι αγρότες της Πέλλας θα πρέπει να καταλάβουν πως η επιλογή είναι μονόδρομος και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από σύγχρονους συνεταιρισμούς, από ομάδες παραγωγών και από αλλά εταιρικά σχήματα. Έτσι η αξιοποίηση της  «έξυπνης» γεωργίας θα επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό και καθώς  δεν έχει νόημα να την προσεγγιστεί  ξεκομμένη από την αγροτική επιχειρηματικότητα. Διότι, για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την επιδοματοκεντρική μορφή Γεωργίας των προηγούμενων 30  χρόνων.

Η έξυπνη γεωργία θα διευρύνει τις εξαγωγές της Πέλλας όχι  μόνο ως ποσότητα αλλά και ως αξία προϊόντος καθώς είναι διαφορετικό για παράδειγμα να πουλάς γάλα από το να πουλάς τυρί και μάλιστα ΠΟΠ, που έχει παραχθεί  μάλιστα και με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Άλλο είναι να πουλάς κεράσι τραγανό βοδενών με το κιλό 2 ευρώ στον δρόμο και άλλο είναι να υπάρχει ΠΟΠ ΚΕΡΑΣΙ ΕΔΕΣΣΑΣ σε κουπάκι των 250 γρ. στα σούπερ μάρκετ 4,99 με τιμή κιλού 19,96 ευρώ!!! Παράδειγμα επιτυχίας ο γειτονικός συνεταιρισμός Νάουσας που προωθεί σε πολλαπλάσιες τιμές τα ροδάκινα Naougusta!

 

 Με άλλα λόγια ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως θα πρέπει να αυξήσει  την αξία, άρα να γίνει πιο ανταγωνιστικός τόσο μέσω της βέλτιστης χρήσης των εισροών όσο και ως προς την προστιθέμενη αξία. Και η ανταγωνιστικότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από την Έξυπνη Γεωργία.

 

Αύξηση των εξαγωγών των κερασιών κατά 61%!!!

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνει η Χώρα και ο νομός μας, έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κάποια δεδομένα που έχουν προκύψει. Είναι λοιπόν γεγονός πως ισχυρές αντοχές επέδειξε ο πρωτογενής τομέας στο νομό μας απέναντι στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμόρφωσε η πανδημία. Έτσι η παραγωγική διαδικασία στην Πέλλα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πέτυχε ρεκόρ που δεν έχουν προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θεαματική αύξηση την εξαγωγή κερασιών που ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την υψηλή αύξηση που σημείωσε ποτέ.  

 

 

Σχέδια Βελτίωσης: Νέα μέτρα για την επιτάχυνση των αγροτικών επενδύσεων

 

Με σκοπό την προσαρμογή στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού, υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης.

Η κυριότερη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα προώθησης του αιτήματος πληρωμής για εκκαθάριση μόνο με διοικητικό έλεγχο, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης, εφόσον οι αιτούμενες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Διευκρινίζεται ότι, όπου δεν διενεργείται επιτόπια επίσκεψη, προσκομίζονται φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι υλοποιήθηκαν οι επενδύσεις που αναφέρονται στο αίτημα πληρωμής.

Η επαλήθευση γίνεται σε μελλοντική επιτόπια επίσκεψη που αφορά αίτημα πληρωμής με το οποίο γίνεται υπέρβαση του 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ή το αργότερο εντός 3 μηνών από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. 

Άλλες βασικές αλλαγές αφορούν:

  1. Tον ορισμό προθεσμίας υποβολής του έντυπου φακέλου των αιτημάτων πληρωμής και τροποποίησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΔΑΟΚ) και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών (ΔΑΟΠ) εντός 10 εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης.
  2. Tην απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών, όπως του θεωρημένου συγκριτικού πίνακα λειτουργικότητας και προδιαγραφών, καθώς και της διάταξης του εξοπλισμού που ενσωματώνεται εντός του χώρου σταβλισμού.
  3. Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για την απόδειξη της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη θα προσκομίζεται η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ). 
  4. Την υποχρέωση υποβολής τεχνικής έκθεσης, μαζί με το αίτημα πληρωμής, από μελετητή που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα στην εκάστοτε Περιφέρεια.

Τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν πλέον περάσει στην φάση της υλοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ependyseis.gr, σε επίπεδο επεξεργασίας από τους συμβούλους των δικαιούχων βρίσκονται 720 αιτήματα πληρωμής, εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, έχουν υποβληθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων 60 αιτήματα πληρωμής, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Σε Περιφερειακό Επίπεδο έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης, οι οποίες έχουν ήδη χρεωθεί τα πρώτα αιτήματα πληρωμής. Ως αποτέλεσμα, ύστερα από τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ και με ευθύνη των Περιφερειαρχών, οι πρώτες εκταμιεύσεις για την πληρωμή εκκαθαρισμένων δαπανών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Περαιτέρω, έχουν ήδη εκταμιευθεί 133 προκαταβολές, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί οι 79 προκαταβολές, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μέσω του συστήματος της πρόσθετης πράξης σε δανειακή σύμβαση, έχει διευκολυνθεί η εκταμίευση τραπεζικών δανείων σε 204 δικαιούχους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more