Αλλάζει ο εκλογικός νόμος
Αλλάζουν όλα και στα τοπικά συμβούλια- παραδείγματα και για την Πέλλα
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου, εχθές, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε και πήρε την έγκριση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο των ΟΤΑ. Άλλωστε αποτελούμε μια καίρια δέσμευση η ανακοίνωση των αλλαγών, ενώ τις αλλαγές «δούλεψε» ο προηγούμενος Υπουργός κος Θεοδωρικάκος. Πλέον τα βήματα από εδώ και πέρα είναι συγκεκριμένα. Ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνεργασία με τον αναπληρωτή κο Πέτσα, θα έρθουν σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ ώστε τον Μάρτιο να εισαχθεί στην Βουλή νομοσχέδιο προς ψήφιση. Αναφορικά με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 και ΣΥΡΙΖΑ θα ταχθούν εναντίον λόγω της κατάργησης της απλής αναλογικής, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να διαφωνήσει σε επιμέρους ζητήματα ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση της η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελλόπουλου . Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται στην αυτοδιοίκηση δήλωσε τα ακόλουθα:
Από την ατζέντα της σημερινής ημερήσιας διάταξης επιτρέψτε μου να προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν
Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60 %, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά.
Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.
Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί
Αλλαγές στον αριθμό των Δημοτικών συμβούλων καθώς και στα τοπικά
Οι παραπάνω αναφορές του Πρωθυπουργού έχουν να κάνουν με τις κύριες αλλαγές οι οποίες σαφώς και θα επηρεάσουν τους Δήμους της Πέλλας. Μια μεγάλη τομή είναι εκτός από το εκλογικό σύστημα όπου ότι και να γίνει ο πρώτος συνδυασμός θα παίρνει το 60% των συμβούλων και οι άλλοι το 40%, είναι η μείωση των δημοτικών συμβούλων καθώς ο Πρωθυπουργός επιμένει και θεωρεί πως ο αριθμός των ερετών σήμερα είναι υπερβολικός. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρχουν τέσσερεις κλίμακες που θα χωρίζονται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τον πληθυσμό και αυτές θα είναι οι ακόλουθες:
Έως 20.000 κάτοικοι 15 Δημοτικοί σύμβουλοι
Από 20.001 έως 40.000 21 Δημοτικοί σύμβουλοι
Από 40.001 έως 70.000 31 Δημοτικοί σύμβουλοι
Από 70.001 41 Δημοτικοί σύμβουλοι
Ακόμη στα τοπικά συμβούλια θα καταργηθούν περίπου 345 τοπικά που έχουν ως έδρα, την έδρα του Δήμου. Για παράδειγμα στο νομό μας δεν θα ψηφίζουμε για τοπικό συμβούλιο στα Γιαννιτσά, στην Σκύδρα, στην Αριδαία και στην Έδεσσα. Ακόμη θα υπάρχουν τριμελή συμβούλια μόνο σε χωριά άνω των 500 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2021. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει μόνο η εκλογή ενός εκπροσώπου.
Αλλάζουν όλα στους Δήμους της περιοχής μας
Έχει ενδιαφέρον να δείτε μια πρώτη εικόνα, αν αυτές οι αλλαγές γίνουν νόμος του Κράτους και εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές. Για παράδειγμα στο νομό Πέλλας με βάση τον πληθυσμό μας θα έχουμε τις εξής έδρες:
Δήμος Πέλλας: 31 Δημοτικοί σύμβουλοι (σήμερα είναι 41)
Δήμος Έδεσσας, Δήμος Σκύδρας, Δήμος Αλμωπίας 21 Δημοτικοί σύμβουλοι (Σήμερα είναι 27)
Αλλαγές θα έχουμε και στο Περιφερειακό συμβούλιο, στον Δεύτερο βαθμό μιας και είναι πολύ πιθανό να έχουμε μείωση εδρών, καθώς σήμερα εκλέγονται 5 και πιθανόν να γίνουν 4, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλέγονται.
Αυτές είναι οι αλλαγές
Είναι δεδομένο ότι μέχρι να δούμε το νομοσχέδιο να κατατίθεται στην Βουλή, μπορεί να έχουμε κάποιες εκπλήξεις. Για την ώρα οι αλλαγές που κλείδωσαν και τις καταγράφουμε είναι οι ακόλουθες:
Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου