Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Στη μη επιβαρυμένη ζώνη η Πέλλα με πιο ελαστικά μέτρα

 





KORONOIOS DEIGMA TEST

Με δύο «ταχύτητες» κινείται από  η Ελλάδα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού:

Με τη μία κινείται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που έχει μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο και με τη δεύτερη οι υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», στην οποία  ανήκει και η Αττική, η οποία συγκεντρώνει βέβαια σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος. 

Το θετικό είναι ότι η Πέλλα, παρά τα κρούσματα του δεύτερου κύματος που πραγματικά ήταν μια τραγωδία στην περιοχή μας, ανήκει στην πρώτη κατηγορία, στις περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση και όχι σε αυτές του αυξημένου κινδύνου.
Η διαφοροποίηση αυτή έχει τα θετικά της, καθώς γίνονται πιο ελαστικά τα μέτρα και έτσι τη Δευτέρα ανοίξαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μετά από τις 7 Νοεμβρίου, άνοιξαν επίσης τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ- πάντα με υγειονομικούς όρους, σε αντίθεση με την Αττική και τις άλλες περιοχές που έχουν ενταχθεί στη ζώνη «αυξημένου κινδύνου» στην οποία τα περιοριστικά μέτρα ενισχύονται, ενώ γίνεται και άρση ορισμένων που είχαν πρόσφατα τεθεί σε εφαρμογή όπως ο τρόπος αγορών μέσα στα καταστήματα.
Η Πέλλα «αντέχει»
Η Πέλλα που είχε  πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τον περασμένο Οκτώβριο και πάρα πολλούς θανάτους, έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι τώρα το «στοίχημα» του περιορισμού των κρουσμάτων στο ελάχιστο δυνατό, παρά τους παράγοντες που εκ των πραγμάτων προσθέτουν κρούσματα. 

Πειθαρχημένοι οι πολίτες
Η θετική εξέλιξη οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες: Στη συνεργασία των τοπικών φορέων αυτοδιοικητικών και επιστημονικών, καθώς στο πολύ καλό σύστημα ιχνηλατήσεων που εφαρμόστηκε πρωτοποριακά μάλλον στην Ελλάδα και πάντως πολύ πριν οργανωθεί το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας που ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Τον πιο αποφασιστικό ρόλο τον έπαιξαν όμως οι πολίτες. Παρά τις επιμέρους παρασπονδίες η συντριπτική τους πλειοψηφία πειθάρχησε και συνεχίζει να πειθαρχεί στα βασικά μέτρα προστασίας, που ακόμη και τώρα αποτελεί ζητούμενο για άλλες περιοχές της χώρας. Άλλωστε το γεγονός ότι περιοχές που είχαν μπει σε «καραντίνα» μαζί με την Πέλλα τον περασμένο Οκτώβριο, μπαίνουν- βγαίνουν- μπαίνουν σε αυτή, όπως π.χ. η Αχαΐα, η Κοζάνη κλπ. επιβεβαιώνει τη πολύ καλή συμπεριφορά του κόσμου.

Αυξητικές τάσεις
Η ανησυχία των Επιστημόνων εστιάζεται στην Αττική και στις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τον επ. Καθηγητή Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε μέχρι 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τον έντονο προβληματισμό επιστημόνων και Κυβέρνησης. Όμως και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, με μικρούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ θετική είναι η διαπίστωση ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας «εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Παρά ταύτα την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σταθεροποίηση και ίσως μικρή αύξηση του αριθμού των νέων εισαγωγών.

Ποια μέτρα ισχύουν
Στις περιοχές «επιτήρησης»- που ανήκει η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας, πέραν των ήδη ισχυόντων μέτρων, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Στις εκκλησίες, επανέρχονται τα μέτρα των Χριστουγέννων, ήτοι μέχρι 25 άτομα στους ενοριακούς ναούς και μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς με την τήρηση των αποστάσεων που ήδη προβλέπονται. Επίσης στα καταστήματα που θα είναι ανοικτά εντάσσονται και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, χωρίς όμως ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και με τήρηση αποστάσεων και όλων των άλλων προβλεπόμενων μέτρων.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
Οι απαγορεύσεις στις  «κόκκινες» περιοχές
Στις «κόκκινες» περιοχές ισχύουν τα εξής επιπλέον μέτρα:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου η απαγόρευση, λόγω μητροπολιτικότητας, θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα λήγει στις 5 το πρωί.
• Δια ζώσης θα λειτουργούν μόνο τα Γυμνάσια
• Οι αγορές σε καταστήματα θα γίνονται με click away και click in shop για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία
• Στις εκκλησίες θα μπορούν να παραβρίσκονται μέχρι εννέα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more