Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΤΟΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ SELF TEST

 


Υποχρεωτικά θα γίνονται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό, εμπόριο, δικαστήρια 


selftest

«Τοίχο» προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού επιδιώκουν να στήσουν η Κυβέρνηση και οι Επιστήμονες μέσω της γενικευμένης διάθεσης και χρήσης των Self test, ώστε σταδιακά να μπορέσει να επανεκκινήσουν δραστηριότητες και να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία.
Η διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, ενδεχομένως από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και για τους εργαζόμενους στους τομείς τουρισμού, λιανεμπορίου, εστίασης, ακτοπλοϊας- ναυτιλίας, μεταποίησης, μεγάλων επιχειρήσεων και δικαστήρια. Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών. Είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος.
Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.
Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.
Οι ανακοινώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού, σε συνδυασμό και με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του Υπ. Υγείας καθηγητών Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης, έδωσαν μια μικρή «νότα αισιοδοξίας» για τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το τελευταίο 7ήμερο είναι 24 ανά 100.000 άτομα πληθυσμού. Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε, ότι ναι μεν ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω αύξηση και το ΕΣΥ πιέζεται, όμως στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία.


H διαδικασία  για τα self test
Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον AMKA τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more