Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

14 μέρες καραντίνα όσοι ψηφίσουν στις εκλογές της Αλβανία

 


O Ράμα αποκλείει τους Βορειοηπειρώτες από τις εκλογές  


 


350 περίπου κάτοικοι της Πέλλας έχουν το δικαίωμα ψήφου 





• Ένα 24ωρο  πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική Αλβανία και ο νυν Πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο που μπορεί να σκεφτεί ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εκλογής της συσπειρωμένης Αντιπολίτευσης.
Οι καταγγελίες για χρηματισμό είναι στην ημερήσια διάταξη, κάτι που συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τώρα όμως στην προεκλογική αρένα έχει ρίξει και νέα «χαρτιά».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει όργιο τηλεφωνικών υποκλοπών και υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων ενός εκατομμυρίου πολιτών, όμως ο Ράμα ελάχιστα επηρεάζεται από όλα αυτά και συνεχίζει ακάθεκτος τις υποσχέσεις, τις απειλές, αλλά και τους αποκλεισμούς.
Υποχρεωτικά σε καραντίνα!
Μια από τις αποφάσεις που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων ήταν η επιβολή 14ημερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Αλβανία από την Ελλάδα και τα Σκόπια, δύο χώρες στις οποίες ζουν χιλιάδες ψηφοφόροι. Απόφαση που συνδέεται ευθέως με την πρόθεσή του να αποτρέψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων από τις δύο αυτές χώρες που ενδέχεται να ανατρέψουν σε βάρος του τις ισορροπίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η Αλβανία αντιμετώπιζε χαλαρά την πανδημία του κορωνοϊού, τα μέτρα δεν τηρούνταν και δεν υπήρχαν περιορισμοί για όσους εισέρχονταν στη χώρα. Η απόφαση για το απαγορευτικό -στην ουσία μέτρο- πάρθηκε σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχει εμβολιαστεί.
Η Ένωση Χειμαρριωτών
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η Ένωση Χειμαρριωτών με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται και αποδίδει την κίνηση του Ράμα, στον πανικό που τον διακρίνει «παίζοντας τα τελευταία του χαρτιά με σκοπό να διατηρήσει την θέση του». «Η παρεμπόδιση των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 25η Απριλίου είναι μια πράξη αντιδημοκρατική, σαν αυτές στις οποίες ο Ράμα μας έχει συνηθίσει» καταλήγει η ανακοίνωση.
Καταγγελία σε ΟΑΣΕ, ΕΕ, κ.α.
Η Ένωση Αλβανών Μεταναστών Ελλάδος καταγγέλλει την απόφαση του Ράμα και έστειλε σχετική αναφορά στον Αλβανό Πρόεδρο και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του κράτους, όπως επίσης στον ΟΑΣΕ, στην Πρεσβεία της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, από τις οποίες ζητείται η αξιολόγηση αυτής της απόφασης που ουσιαστικά δημιουργεί πρόσκομμα στο δικαίωμα των πολιτών να ασκήσουν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η Ένωση Αλβανών Μεταναστών τονίζει ακόμη πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που επιθυμούν να μεταβούν στην Αλβανία για να ψηφίσουν.
Χάνει έδαφος...
H προεκλογική περίοδος στην Αλβανία ξεκίνησε με απόλυτο φαβορί τον Έντι Ράμα που έχει την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν και των συμμοριών που εμπλέκονται με ναρκωτικά όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση. Σταδιακά όμως η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με αποτέλεσμα ο Ράμα να οξύνει το πολιτικό κλίμα με προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων, με αποκορύφωμα το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων για τους ψηφοφόρους που ζουν στις δύο γειτονικές χώρες, της Ελλάδος και των Σκοπίων. Ήδη από στελέχη της Αντιπολίτευσης εκφράζονται φόβοι για νοθεία των αποτελεσμάτων στην περίπτωση που η διαφορά είναι οριακή.
Στον προεκλογικό αγώνα χθες «μπήκε» επίσημα και χωρίς περιστροφές και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν καθώς στα εγκαίνια του νοσοκομείου του Φίερι, σε εξ αποστάσεως μήνυμά του, είπε ότι αυτό είναι το δώρο του στον στενό του φίλο -όπως τον αποκάλεσε- πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν την Κυριακή 25 Απριλίου στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στα εγκαίνια, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο «συμβολίζει τον Ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ αναφερόμενος στην πανδημία Covid 19 ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού των κινέζικων εμβολίων.
Η εκπροσώπηση  της Ελληνικής Μειονότητας
Η εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αναγκαστικά- λόγω εκλογικού συστήματος- θα γίνει μέσω των μεγάλων κομματικών σχηματισμών. Στις λίστες του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχουν ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι, αλλά όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν ταυτίζονται απόλυτα με το Ράμα, ακόμη και στις ανθελληνικές του θέσεις. Ο κύριος «βραχίονας» της Ελληνικής Μειονότητας, εκφράζεται μέσω του ΚΕΑΔ που συμμετέχει ως συνεργαζόμενο στους συνδυασμούς της Αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρό του και βουλευτή επί χρόνια Βαγγέλη Ντούλε να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων. Εκτός απροόπτου θα εκλεγεί και στη νέα Βουλή, ενδεχομένως να εκλεγεί και κάποιος άλλος υποψήφιος σε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more