Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Στην... ψηφιακή εποχή και οι λαϊκές αγορές!

 

Καίριες αλλαγές επιφέρει Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης


Οι πωλητές θα αναρτούν σε πλατφόρμα προϊόντα και τιμές

LAIKES

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως σημειώνει, «προωθείται ο εκσυγχρονισμός στη διαδικασία αδειοδότησης, στη δραστηριοποίηση και προώθηση των προϊόντων στις υπαίθριες αγορές, η επαγγελματικοποίηση του κλάδου και η ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων που προάγουν την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων, κινητοποιούν τις καταναλωτικές μονάδες και εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δραστηριοποιούμενων». Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί και πωλητές που ανησυχούν ότι από τους πλειστηριασμούς θέσεων που προβλέπεται πως θα γίνονται θα κινδυνέψει το 90% των σημερινών πάγκων.

Η αδειοδότηση
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης αναφέρεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης για τις λαϊκές θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣΠΑ), γεγονός που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια μεταξύ των φορέων λειτουργίας και των δραστηριοποιούμενων, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί δημόσιο προφίλ των κατόχων θέσεων, θα αναγνωρίζονται κοινωνικά αλλά και επαγγελματικά μόρια για την απόκτηση άδειας και θέσης δραστηριοποίησης και γενικότερα θα εισαχθούν οι θεσμοί των πρότυπων αγορών και του «street food».
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σ/ν, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι όροι διάθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών στο υπαίθριο εμπόριο, τα είδη πώλησης για τον παραγωγό και επαγγελματία πωλητή, οι όροι δραστηριοποίησης πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο, καθώς και οι τομείς διατιθέμενων προϊόντων ανά είδος στις λαϊκές αγορές κλπ.

Κανονισμός Λειτουργίας
Στις λαϊκές δραστηριοποιούνται ως πωλητές οι κάτοχοι άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου και όσοι διαθέτουν άδεια επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου. Η δραστηριοποίηση των πωλητών (φυσικών ή νομικών προσώπων, όπου επιτρέπεται) υπόκειται σε συγκεκριμένους χωρικούς περιορισμούς
Στο μεταξύ, οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπως, για παράδειγμα οι Δήμοι Έδεσσας, Σκύδρας, Πέλλας και Αλμωπίας, υποχρεούνται μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη ισχύος του νόμου να συντάξουν Κανονισμό Λειτουργίας καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα, για κάθε λαϊκή αγορά που λειτουργεί στα διοικητικά τους όρια, στο οποίο να απεικονίζονται τα όρια που αυτή καταλαμβάνει, οι θέσεις που καλύπτουν οι παραγωγοί και επαγγελματίες με αρίθμηση και συνακόλουθα το αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πάγκου και οι κενές θέσεις.
Όσον αφορά στην ίδρυση ή κατάργηση των λαϊκών αγορών, αυτή αποφασίζεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Σε περίπτωση ίδρυσης νέας λαϊκής, η απόφαση συνοδεύεται από αίτημα είτε για κάλυψη των νέων θέσεων με τη διαδικασία της προκήρυξης, είτε για τη χορήγηση νέων θέσεων δραστηριοποίησης ανά κατηγορία προϊόντων για τη στελέχωση της αγοράς.
Επιπλέον στην απόφαση αυτή, οριοθετείται ο ακριβής χώρος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και καθορίζονται ο αριθμός των θέσεων αυτής για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές.

Τέλη για πωλητές
Για τη δραστηριοποίηση σε θέση λαϊκής αγοράς οι κάτοχοι άδειας (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές) καταβάλλουν ημερήσιο τέλος το οποίο καθορίζεται με απόφαση του φορέα λειτουργίας της. Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους απαλλάσσονται πάντως από το τέλος υπέρ δήμων για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές.
Ειδικά για τη δραστηριοποίηση στο στάσιμο εμπόριο (παραγωγός, μη παραγωγός πωλητής) καταβάλλεται τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που καθορίζεται με απόφαση του οικείου Δήμου, ενώ για τη δραστηριοποίηση στο πλανόδιο εμπόριο καταβάλλεται αντίστοιχο τέλος που καθορίζεται από την οικεία Περιφέρεια.

Τιμές σε πλατφόρμα!
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι αυτή που προβλέπει πως θα τηρείται στο εξής ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την ορθή λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και την ορθή παρακολούθηση των χορηγούμενων αδειών, την ανανέωση των στοιχείων αυτών, των διενεργούμενων ελέγχων και την επιβολή και είσπραξη των προστίμων. Ως ηλεκτρονική βάση, που θα χρησιμοποιηθεί, ορίζεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Π.Α.), το οποίο υλοποιείται από τη γενική διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ανάπτυξης και εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Στο πληροφοριακό σύστημα για το υπαίθριο εμπόριο λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία διαλειτουργεί με την ψηφιακή πλατφόρμα «e-Καταναλωτής» της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ο κάθε δραστηριοποιούμενος στην αγορά πωλητής εισάγει στοιχεία σ’ αυτήν, κατά την περίοδο λειτουργίας της αγοράς, καθημερινά έως τις 8 π.μ. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα είναι ο αριθμός θέσης του πωλητή, η τιμή εκκίνησης και η διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν. Η καταχώρηση αφορά νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα και νωπά είδη αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more