Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Παλλαϊκός ξεσηκωμός αγροτών και κτηνοτρόφων

 




Άρθρο του Χρήστου Μουλά


Ο παγετός και οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες κινητοποίησαν μεγάλη μερίδα αγροτών της Πέλλας να οργανωθεί και να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στην περιοχή, ζητώντας τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Με αγροτικά και ΙΧ, οι αγρότες της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν μεταξύ άλλων «άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν και κήρυξη της Π.Ε Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας και με πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα μετέβησαν στο δημαρχείο Σκύδρας, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην δήμαρχο. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Έδεσσα! Ανάμεσά τους βρέθηκε και ο Δήμος Κυριλίδης, στέλεχος των Ελλήνων για την Πατρίδα.



Ακόμα, κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ για έγκαιρες αποζημιώσεις από τον παγετό πραγματοποιήθηκε και στον Τύρναβο. Την κινητοποίηση πραγματοποίησαν δεκάδες αγρότες από τον Τύρναβο, το Δαμάσι, το Αργυροπούλι, τα Δένδρα - Πλατανούλια, με τα τρακτέρ τους, στην πλατεία του Τυρνάβου ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς. Οι αγρότες διεκδίκησαν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις 9 Απριλίου, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους.


Τέλος, οκτώ Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την υπό έρευνα υπόθεση της φέτας από αγελαδινό τυρί, την παντελή απουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην χώρα μας. «Φτάσαμε στο σημείο να δυσφημείται η φέτα ως εθνικό ΠΟΠ προϊόν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει επίσημο πόρισμα! Αναρωτιόμαστε όλοι, ποιος είναι ο λόγος που καθυστερεί το πόρισμα του ελέγχου εδώ και δύο μήνες, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι, ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης! Αναλογιζόμαστε ποια θα ήταν η καθυστέρηση, στην περίπτωση που δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση! Όποιος αποδεδειγμένα παρανομεί, πρέπει να τιμωρείται άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς!», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.


Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ανίκανη να διαχειριστεί προβλήματα ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Φυσικά, αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν αφορμές για μικροπολιτικές διαφωνίες. Ωστόσο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αποτελούν μέρος της «βαριάς βιομηχανίας» της ελληνικής οικονομίας. Όταν βρίσκονται χρήματα για διαφημίσεις υπουργείων, για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για ΜΚΟ και για… μεγάλους περιπάτους, αλλά αργούν και χρονοτριβούν για τόσο σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες της υπαίθρου, δεν μένει παρά να καταγγελθεί. Οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν… χθες! Και κάποια στιγμή θα πρέπει – επιτέλους – να αναβαθμιστεί ο ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως είναι ο παγετός, το χαλάζι, οι πλημμύρες, οι φωτιές και λοιπά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Αυτό που έχουν ανάγκη οι αγρότες είναι ένα προστατευτικό κράτος.
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more