Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Συναγερμός στην Πέλλα για τη γρίπη των πτηνών

 KOTES ELEYTHERAS

• «Συναγερμός» έχει σημάνει και στη χώρα μας μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας αρχικά σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Η.Β., Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία) και πιο πρόσφατα σε γειτονικές μας (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία).
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή,  είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».
Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά θα πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:
-Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
- Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
- Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
- Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών, πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
-Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more